image description

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου υλοποίησε σήμερα την Εκδρομή Ερμηνείας Περιβάλλοντος με θέμα «Κήποι: Ο δρόμος του νερού» με την συμμετοχή των μαθητών της Β’ και Γ’ τάξης του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.

Η σημερινή Εκδρομή περιείχε επιπλέον και μια ιδιαίτερη αναφορά στην γεωλογία της περιοχής, καθώς ο Φορέας Διαχείρισης ως μέλος της Επιτροπής Διατήρησης και Ανάδειξης του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου, ενέταξε την εκδρομή στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων, συμμετέχοντας ενεργά με αυτό τον τρόπο στην ανάδειξη και διατήρηση του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου. Επιπρόσθετα και για τον ίδιο σκοπό θα διοργανώσει και την προσεχή Πέμπτη 26 Μαΐου την Εκδρομή Ερμηνείας Περιβάλλοντος «Βίτσα: Διαδρομές στο χώρο και τον χρόνο» σε συνεργασία με την ΙΒ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με την συμμετοχή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.

Η Εκδρομή στους Κήπους Ζαγορίου, σχεδιάσθηκε και υλοποιείται για έβδομη συνεχή χρονιά από το Φορέα Διαχείρισης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το τρέχον σχολικό έτος την παρακολούθησαν 395 μαθητές, οκτώ (8) δημοτικών σχολείων. Οι μικροί μαθητές με ιδιαίτερο ενθουσιασμό περπατώντας μια διαδρομή 20 λεπτών από τον οικισμό των Κήπων, ενημερώθηκαν για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, τους οικισμούς και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους ενώ περνώντας πάνω από το γεφύρι του Μύλου φτάνουν στον παρακείμενο νερόμυλο τον οποίο και επισκέπτονται γνωρίζοντας τα διάφορα μέρη του και τη χρήση τους, μαθαίνοντας παράλληλα για την αξία του νερού ως πολύτιμου φυσικού αγαθού.

Οι εκδρομές που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, έτυχαν και φέτος θερμής ανταπόκρισης από τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής. Τα οφέλη από την αύξηση των μαθητών που συμμετέχουν κάθε χρόνο στις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης είναι σημαντικά πρωτίστως για τους μαθητές και κατ’ επέκταση γενικότερα για την τοπική κοινωνία της προστατευόμενης περιοχής.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις Εκδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος.