image description

To τελευταίο εισιτήριο για την Πρέμιερ Λιγκ δόθηκε προχθες και κάτοχος του ήταν η Χαλ Σίτι, η οποία κέρδισε στον τελικό του Γουέμπλει, την Σέφιλντ Γουένσντει με 1-0. Πρωτομάστορας αυτής της επιτυχίας δεν είναι άλλος εκτός από τον Στιβ Μπρους.

Γράφει ο Φώτης Κίτσος

Ο Στέφεν Ρότζερ Μπρους όπως είναι το πλήρες όνομά του, βρίσκεται από το 2012 στην ομάδα της Χαλ και οι “τίγρεις” έχουν καταφέρει να βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία τρεις φόρες μαζί με την φετινή(2013/14, 2014/15, 2016/17). Ο 55χρονος τεχνικός έχει μπει για τα καλά στις καρδιές των φίλων της Χαλ και όχι άδικα.

Ο γεννημένος στο Κόρντμπριτζ προπονητής, πριν ασχοληθεί με την προπονητική είχε φορέσει τις φανέλες αρκετών ποδοσφαιρικών ομάδων, ανάμεσά τους και αυτή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Τζίλιχαμ το 1978 στην οποία έμεινε μέχρι το 1984 όπου και πήρε μεταγραφή στην Νόριτς. Με τα “καναρίνια” ο κεντρικός αμυντικός. αν και πέτυχε αυτογκόλ στο ντεμπούτο του, στο τέλος της χρονιάς ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης. Την ίδια χρονιά επιλέχθηκε και ως αρχηγός της Β’ ομάδας της Αγγλίας και δεν άργησε η στιγμή που το ενδιαφέρον προς το πρόσωπό του από ομάδες όπως Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τόττεναμ ήταν υψηλό.

Η ομάδα από το Μάντσετσερ ήταν αυτή που έκανε τελικά πρόταση, με τον Μπρους να επιθυμεί να πάρει μεταγραφή στην Γιουνάιτεντ. Το 1987 το όνειρο για τον Μπρους ολοκληρώθηκε καθώς ήταν πλέον παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στους “κόκκινους διαβόλους” έμεινε 9 χρόνια κερδίζοντας 3 φορές την Πρέμιερ Λιγκ, τέσσερα κύπελλα Αγγλίας, ένα Ουέφα και ένα Σούπερ Καπ. Η συνέχεια τον βρήκε στην Μπέρμιχαμ και στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ όπου και έκλεισε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής το 1999.

Η προπονητική για τον Μπρους ξεκίνησε αμέσως μόλις σταμάτησε το ποδόσφαιρο και στην ομάδα στην οποία έκλεισε την καριέρα του, την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Έμεινε για ένα χρόνο στον πάγκο της Σέφιλντ τερματίζοντας στην όγδοη θέση της First Divison(πλέον Τσάμπιονσιπ). Ο Μπρους αποσύρθηκε από την θέση του προπονητή καθώς δεν υπήρχαν τα απαραίτητα λεφτά για μεταγραφές. Παραλίγο μάλιστα να αφήσει γενικά το ποδόσφαιρο και την προπονητική για μια δουλειά στην τηλεόραση, όμως πείστηκε από τον ιδιοκτήτη της Χάντερσφιλντ να αναλάβει ως προπονητής την ομάδα.

Δεν καρποφόρησε όμως για πολύ αυτή η σχέση και απολύθηκε τον Οκτώβριο του 2000. Έμεινε εκτός για ένα χρόνο, όταν και ανέλαβε την Γουίγκαν το 2001. Εκεί τα πράγματα πήγαν ακόμα χειρότερα,καθώς έμεινε για λιγότερο από δύο μήνες και υπέγραψε τελικά με την Κρίσταλ Πάλας. Στην καινούργια του ομάδα ξεκίνησε πολύ δυνατά την σεζόν 2001-02 όντας στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας κοιτάζοντας με αισιοδοξία την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ μετά από την σεζόν 1997/98. Παρόλο αυτά δεν έμεινε στην Πάλας πάνω από τρεις μήνες και επέστρεψε στην Μπέρμινχαμ ως προπονητής πλέον.

Στην Μπέρμινχαμ, όταν ανέλαβε ο Μπρους η ομάδα βρισκόταν στην μέση της κατηγορίας αλλά με ένα νικηφόρο σερί κατάφερε να μπει στα play-offs όπου και αντιμετώπισε την πρώην ομάδα του την Νόριτς για την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Στα πέναλτι πήρε τελικά την νίκη και την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία, βάζοντας τέλος στο αρνητικό ρεκόρ των 16 χρόνων απουσίας από την μεγάλη κατηγορία. Παρότι υπήρχαν στιγμές που το όνομα του συνδεόταν με την Νιούκαστλ, ο Μπρους έμεινε στην Μπέρμινχαμ μέχρι και το 2007 έχοντας γράψει στο βιογραφικό του δύο ανόδους στην Πρέμιερ Λιγκ.

Τα επόμενα χρόνια τον βρήκαν στους πάγκους των Γουίγκαν και Σάντερλαντ χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιτυχία, μέχρι να υπογράψει στην Χαλ Σίτυ το 2012. Στην πρώτη του χρονιά ανέβασε την ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ παίρνοντας την δεύτερη θέση στην Τσάμπιονσιπ. Την επόμενη χρονιά οι “τίγρεις” βρέθηκαν στην 16η θέση μαζεύοντας 37 βαθμούς, ενώ έφτασαν και στον τελικό του FA Cup απέναντι στην Άρσεναλ, για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Στον τελικό, αν και βρέθηκαν να προηγούνται με δύο γκολ διαφορά στα πρώτα δέκα λεπτά, η Άρσεναλ κατάφερε να ισοφαρίσει και να στείλει το παιχνίδι στην παράταση, εκεί όπου οι “κανονιέριδες” πέτυχαν και τρίτο γκολ κερδίζοντας τον τελικό. Η παρουσία τους όμως στον τελικό τους εξασφάλισε εισιτήριο για το Europa League την επόμενη σεζόν, όπου και θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Τον Μάρτιο του 2015 υπέγραψε νέο συμβόλαιο για τρία χρόνια. Την σεζόν 2014/15 η Χαλ έκανε προσπάθεια να παραμείνει στην κατηγορία και ήθελε μόνο νίκη απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο τελευταίο παιχνίδι για να έχει ελπίδες, αλλά έμεινε στο 0-0 και υποβιβάστηκε στην Τσάμπιονσιπ. Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου η Χαλ με τον Μπρους ακόμα στο “τιμόνι” βρίσκεται και πάλι από χθες στην ελίτ του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Με τα 234 εκατομμύρια ευρώ που δίνονταν φέτος από τα τηλεοπτικά, υψηλότερα από κάθε άλλη φορά, η Χαλ προβλέπεται να κάνει σημαντικές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι, στη προσπάθειά της να παραμείνει στην κατηγορία και με το τέλος της νέας σεζόν. Ο Στιβ Μπρους, το έχει ξανακάνει και θα παλέψει μέχρι τέλους να το ξαναπετύχει.