image description

Στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1970 έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους η κίτρινη και η κόκκινη κάρτα. Μέχρι τότε οι αγώνες τελείωναν με αρκετούς τραυματισμούς παικτών, λόγω του συνεχόμενου σκληρού παιχνιδιού.

istoria-kokkinh-karta-1

Ας πάμε όμως τον χρόνο λίγο πιο πίσω στα δύο παιχνίδια που ήταν η αφορμή για την καθιέρωση των καρτών. To 1962 στο Σαντιάγκο της Χιλής, θα παιζόταν ο αγώνας του 2ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανάμεσα στην διοργανώτρια Χιλή και την Ιταλία. Διαιτητής ήταν ο Άγγλος, Κέν Άστον. Μόλις στο 8ο λεπτό και ενώ δύο παίκτες της Χιλής βρίσκονταν στο χορτάρι, ο διαιτητής αποβάλει τον Τζιόρτζιο Φερίνι  και τον στέλνει στα αποδυτήρια, με τους Χιλιανούς αστυνομικούς να συνοδεύουν τον Ιταλό εκτός αγωνιστικού χώρου. Ακόμα ένας αγώνας έδειχνε πως δεν θα τελείωνε ήρεμα.

Το σκληρό παιχνίδι συνεχιζόταν καθ’ όλη την διάρκεια, με τη βεντέτα μεταξύ του Χιλιανού Σάντσεζ και του Ιταλού Μάριο Ντέιβιντ να κλέβει την παράσταση. Αρχικά ο Ιταλός κλωτσάει τον Χιλιανό που βρισκόταν στο έδαφος με τον δεύτερο (γιος πυγμάχου) να απαντάει με ένα αριστερό κροσέ. Ο Ιταλός φυσικά και δεν θα το άφηνε να περάσει έτσι και με ένα τρομακτικό και συνάμα ένα από τα πιο άσχημα φάουλ στην ιστορία όλων των αθλημάτων, σε μια εναέρια διεκδίκηση της μπάλας σημάδεψε με τις τάπες τον λαιμό του Χιλιανού. Ο Ιταλός δικαιολογημένα αποβλήθηκε. Για την ιστορία, για το παιχνίδι που χαρακτηρίστηκε ως “Η μάχη του Σαντιάγκο” η Χιλή επικράτησε με  2-0.

Τέσσερα χρόνια μετά, το 1966, διοργανώτρια του Μουντιάλ ήταν η Αγγλία η οποία θα αντιμετώπιζε την Αργεντινή στα προημιτελικά. Η αλμπισελέστε φημιζόταν για το σκληρό παιχνίδι της. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Γερμανός Ρούντολφ Κράιτλαιν. Τα τάκλιν ήταν πολύ βίαια και η κατάσταση έμοιαζε να ξεφεύγει. Έπειτα από ένα σκληρό μαρκάρισμα του Αργεντινού αρχηγού, Αντόνιο Ραντίν, ο διαιτητής τον απέβαλε όμως ο Ραντίν δεν γνώριζε γερμανικά και δεν καταλάβαινε τι του έλεγε ο Κράιτλαιν. Όταν μπόρεσαν και συνεννοήθηκαν ο Αργεντινός αρνήθηκε να πάει στα αποδυτήρια με το παιχνίδι να διακόπτεται για οχτώ λεπτά. Όταν τελικά ο Αργεντινός αποχώρησε ο αγώνας συνεχίστηκε με του Άγγλους να επικρατούν στο τέλος με 1-0.

Στην συγκεκριμένη αναμέτρηση ο Κέν Άστον ήταν παρατηρητής και ενθυμούμενος  τι είχε γίνει στην Χιλή και βλέποντας  στη Αγγλία το τι συμβαίνει, σκεφτόταν τι μπορούσε να κάνει για να αλλάξει αυτή την κατάσταση στο ποδόσφαιρο.

ken-aston-cards

Το επόμενο πρωί επιστρέφοντας σπίτι του σταμάτησε σε ένα φανάρι. Παρατηρώντας την συνεχή αλλαγή των χρωμάτων από κόκκινο σε πράσινο και κίτρινο/πορτοκαλί σκέφτηκε ότι αυτό θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να χρησιμοποιηθεί και στο ποδόσφαιρο. Το κίτρινο θα προειδοποιούσε τον ποδοσφαιριστή και το κόκκινο θα τον απέβαλε. Με αυτόν τον τρόπο θα υπήρχε συνεννόηση μεταξύ διαιτητή και ποδοσφαιριστών. Η ιδέα του Άστον έγινε δεκτή από την επιτροπή διαιτησίας της ΦΙΦΑ και η χρήση του νέου μέτρου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1970.

ken-aston

Επιμέλεια: Φώτης Κίτσος