image description

Με μια μεγάλη περιοδική Έκθεση που θα παρουσιαστεί στη Μόσχα από τις 15 Ιουλίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, τα Γιάννενα γνωρίζουν στο ρωσικό λαό την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση τους, εκθέτοντας την τέχνη της αργυροχρυσοχοϊας και τους θησαυρούς της ορθοδοξίας που συνδέονται με αυτή. Ταυτόχρονα προβάλλουν το σύγχρονο προφίλ της πόλης ως έναν ελκυστικό προορισμό για ένα λαό με τον οποίο οι γιαννιώτες και οι Ηπειρώτες έχουν παραδοσιακούς δεσμούς.

Την Έκθεση οργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών και η Μητρόπολη Ιωαννίνων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, τη συνεργασία του ΚΕΠΑΒΙ, τη βοήθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και την εθελοντική συμμετοχή ιδρυμάτων και ιδιωτών που παραχώρησαν εκθέματα και συλλογές τους.

Γι’ αυτή τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια, για την υλοποίηση της οποίας απαιτήθηκε πολύ δουλειά, κινητοποίηση και συνεργασία, μίλησαν σε συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Σουέρεφ και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών, Νίκος Γκόλας.

 

Οι «θησαυροί» των Ιωαννίνων στη Μόσχα

Όπως είναι γνωστό το 2016 έχει οριστεί ως «έτος Ελλάδας-Ρωσίας», με στόχο την προβολή των σχέσεων των δύο χωρών σε επίπεδο τεχνών και πολιτισμού. Η ιδέα της παρουσίασης των Ιωαννίνων στη Ρωσική πρωτεύουσα, «γεννήθηκε» στη συνάντηση που είχαν πριν από ένα χρόνο περίπου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και ο Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα. Η πρόταση που υποβλήθηκε στη συνέχεια, εγκρίθηκε από τα ελληνικά Υπουργεία Πολιτισμού, Εσωτερικών, Εξωτερικών και την Ρωσική κυβέρνηση.

«Είχαμε τη χαρά και την τιμή, το Υπουργείο Πολιτισμού να συμπεριλάβει την πρόταση την οποία καταθέσαμε, εντάσσοντας την σε ένα ποιοτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στη Ρωσίας», όπως είπε ο Δήμαρχος, κ. Θωμάς Μπέγκας.

Συγκεκριμένα από τις 15 Ιουλίου 2016 (εγκαίνια) μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, 2016, στο νέο Μουσειακό-Εκθεσιακό Συγκρότημα της Περιφέρειας της Μόσχας “Νέα Ιερουσαλήμ” που βρίσκεται στο προάστιο Ίστρα της Μόσχας, πρόκειται να φιλοξενηθεί Έκθεση περιοδικού τύπου, αφιερωμένη στην ανάδειξη του κλάδου της μοναδικής παραδοσιακής Αργυροχρυσοχοΐας των Ιωαννίνων και των αντίστοιχων ‘Χριστιανικών θησαυρών της Ορθοδοξίας’ της Μητροπόλεως των Ιωαννίνων που συνδέονται με αυτά.

«Η Έκθεση θα αναδεικνύει την ιστορία, την παράδοση, την εξέλιξη στη τέχνη της δεξιοτεχνίας – δημιουργίας αντικειμένων από ασήμι σε συνδυασμό με άλλα μέταλλα (χρυσό, χαλκό κλπ.) και πολύτιμους λίθους, στη περιοχή των Ιωαννίνων», όπως είπε ο Δήμαρχος. Θα συνδυάζει παλιά με σύγχρονα έργα από τους πιο ταλαντούχους αργυροχόους της περιοχής των Ιωαννίνων, προκειμένου αυτά να ξεδιπλωθούν μπροστά στο Ρωσικό λαό. Στα εκθέματα αυτά θα συμπεριλαμβάνονται χαρακτηριστικά και σπάνια χειροποίητα έργα της Γιαννιώτικης τέχνης (σκεύη – κοσμήματα, κειμήλια), μεγάλης & υψηλής αξίας, εκκλησιαστικά αντικείμενα και κοσμήματα διαφόρων μορφών.

Τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή του Δήμου Ιωαννιτών, του ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ. (Κέντρο παραδοσιακής Βιοτεχνίας) , από τοπικά εργαστήρια Ασημουργίας – Χρυσοχοΐας , συλλογές Ιδρυμάτων, ιδιωτικές συλλογές συναφών επιχειρηματιών της πόλης και φυσικά από την Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Την Επιμέλεια της Έκθεσης έχει αναλάβει η Δ/νση της Πινακοθήκης και το τμήμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Επίσης στη προσπάθεια αυτή έχουν συμβάλλει οικιοθελώς και ένας σημαντικός αριθμός επιστημονικού και τεχνικού εξειδικευμένου προσωπικού της πόλης. Το όλο εγχείρημα συντονίζει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας.

«Πολύ σημαντική για την προβολή της Γιαννιώτικης τέχνης, του πολιτιστικού και τουριστικού αγαθού του τόπου μας», χαρακτήρισε την Έκθεση ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, προσθέτοντας πως είναι τέτοιο το επίπεδο του εγχειρήματος που δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς τη σύμπραξη και τη σκληρή δουλειά πολλών ανθρώπων και φορέων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων με την τεχνογνωσία που διαθέτει συνέδραμε στην υλοποίηση της Έκθεσης σε μουσειογραφικό επίπεδο, δηλαδή στον τρόπο που θα γίνει η προβολή των αντικειμένων της Έκθεσης. «Ανταποκριθήκαμε αμέσως με χαρά στο κάλεσμα του Δήμου Ιωαννιτών και της Μητρόπολης, αναγνωρίζοντας την ποιότητα της κεντρικής ιδέας», όπως σημείωσε ο προϊστάμενος της Εφορείας, κ. Κωνσταντίνος Σουέρεφ.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε τους δεσμούς που συνδέουν τα Γιάννενα και την Ήπειρο με τη Ρωσία. «Είχαμε πάντα μια ειδική σχέση στο εμπόριο, τον πολιτισμό και τη θρησκεία και δεν είναι μακρινές οι εποχές που ηπειρώτες μεγαλέμποροι δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία», είπε ο κ. Καχριμάνης, τονίζοντας πως «στο κάλεσμα του Δημάρχου Ιωαννίνων, η Περιφέρεια με μεγάλη χαρά είπε ‘παρών’». Μάλιστα πρόσθεσε πως αυτή δεν θα είναι η μόνη δράση στο πλαίσιο του έτους Ελληνο-Ρωσικής φιλίας και αποκάλυψε πως η Περιφέρεια Ηπείρου μαζί με τους Δήμους Ιωαννίνων, Μετσόβου, Ζαγορίου και Ζίτσας, ετοιμάζουν βιβλίο για τους Ηπειρώτες εμπόρους της Ρωσίας.

 

Προβολή του τουριστικού προφίλ των Ιωαννίνων στη Ρωσία

Παράλληλα με την Έκθεση που προβάλει τον πολιτισμό των Ιωαννίνων, επιδιώκεται στη Ρωσία και η προβολή του σύγχρονου προφίλ της πόλης και η προώθηση του τουριστικού προορισμού «Ιωάννινα». Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας «επιδίωξη μας είναι η διείσδυση στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη επιλογών της Ρωσικής αγοράς στόχου».

Έτσι την ημέρα των εγκαινίων της Έκθεσης (15 Ιουλίου) και την επόμενη ημέρα (16/07), θα υπάρξει Ειδική Εκδήλωση παρουσίασης του προορισμού της Ηπείρου και των Ιωάννινων προβάλλοντας και προωθώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής μέσα από οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό σε εκπροσώπους τουριστικών φορέων – πράκτορες, γραφεία, δημοσιογράφους-ΜΜΕ καθώς και πολιτικούς εκπροσώπους του Τουρισμού της Μόσχας. Παράλληλα , την ημέρα των εγκαινίων, θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία με έργο Έλληνα συνθέτη της Μητροπόλεως των Ιωαννίνων.

«Η παρουσία μας στη Μόσχα αποτελεί μια καλή ευκαιρία όχι μόνο για πολιτιστική και τουριστική προβολή αλλά και για επιχειρηματική. Είναι ένα βήμα γι’ αυτό που ονομάζουμε διπλωματία των πόλεων», κατέληξε ο κ. Γκόλας και κάλεσε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων να κινητοποιήσει τα μέλη του ώστε να συμμετάσχουν στην Γιαννιώτικη αποστολή στη Ρωσία.