image description

Η Πορτογαλία βρίσκεται στα ημιτελικά του Euro 2016 μετρώντας πέντε ισοπαλίες και με τον Φερνάντο Σάντος να κάνει χρήση του «μισού μηδέν», για να  έρθουν οι ποδοσφαιριστές του και να τον βγάλουν ασπροπρόσωπο. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που την οδήγησαν μία ανάσα πριν τον τελικό;

Γράφει ο Πέτρος Σιούλης

Οι ποδοσφαιριστές του Φενρνάντο Σάντος επικράτησαν των Πολωνών στη διαδικασία των πέναλτι και εξασφάλισαν την πρόκριση στην ημιτελική φάση, εκεί όπου θα αντιμετωπίσουν την ερχόμενη Τετάρτη, τον νικητή που θα προκύψει από το ζευγάρι Ουαλία-Βέλγιο. Ταυτόχρονα έγινε και  η πρώτη ομάδα στην ιστορία των  Euro που καταφέρνει να προκριθεί από τη φάση των ομίλων με τρεις ισάριθμές ισοπαλίες.

Για πέμπτο συνεχόμενο παιχνίδι οι Πορτογάλοι μπορεί να μην καταφέρνουν να επικρατήσουν στην κανονική διάρκεια επί των αντιπάλων  τους αλλά με την τακτική που ακολουθεί ο Φερνάντο Σάντος, αποδεικνύεται πως έχουν όλα τα φόντα να φτάσουν την κορυφή της Ευρώπης.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδήγησαν την Πορτογαλία στα ημιτελικά της κορυφαίας Ευρωπαϊκής διοργάνωσης;

Λόγος 1ος: Joao Mario και Adres Gomes go back

PicMonkey Collage

Στα περισσότερα παιχνίδια είναι οι δύο ποδοσφαιριστές που οργώνουν τις πτέρυγες και δημιουργούν τις τελικές πάσες με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι ανάπτυξης των Πορτογάλων.

Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για δύο φιλότιμους χαρακτήρες που τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες του Πορτογάλου τεχνικού τους και δίνουν συνεχώς αμυντική βοήθεια στους ακραίους μπακ, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πλαγιοκοπήσεις των αντιπάλων τους.

Έτσι εξηγείται το γεγονός πως οι φάσεις των αντιπάλων τους (αν εξαιρέσουμε την αναμέτρηση «τρελοκομείο» κόντρα στους Ούγγρους) είναι μετρημένες στα δάκτυλα, πόσο μάλλον εκείνες που καταλήγουν στην εστία τους (Θυμηθείτε το παιχνίδι με τους Κροάτες).

Λόγος 2ος: Cristiano R(elax)

060616 SOCCER Cristiano Ronaldo Portugal PI MG.vadapt.664.high.42

Είναι κοινό μυστικό πως ολόκληρη η ομάδα δουλεύει για τον Κριστιάνο Ρονάλντο όμως είναι λίγοι εκείνοι που μπορούν να αντιληφθούν τις προσδοκίες του ομοσπονδιακού προπονητή από εκείνον.

O Κριστιάνο Ρονάλντο μετράει 19 συμμετοχές σε τελική φάση Euro και αποτελεί τον απόλυτο Πορτογάλο ρέκορντμαν αλλά φέτος έχει λιγότερες αγωνιστικές αρμοδιότητες σε αυτή την Εθνική από κάθε άλλη φορά.

Μπορεί να έχει σκοράρει σε τέσσερεις συνεχόμενες τελικές φάσεις, κάτι που ουδέποτε έχει επαναλάβει κάποιος παίκτης στην ιστορία των Euro και να βρίσκεται ένα τέρμα πίσω από τον Μισέλ Πλατινί, όμως  αγωνιζόμενος σε διαφορετικό ρόλο,  κυρίως στην κορυφή της επίθεσης και έχοντας μονίμως δύο αντιπάλους δίπλα του, δημιουργούνται κενοί χώροι από τα πλάγια, τους οποίους εκμεταλλεύονται οι γρήγοροι χαφ, καθώς οι ακραίοι οπισθοφύλακες των αντιπάλων αναγκάζονται να συγκλίνουν στο κέντρο της άμυνας για να καλύψουν τους συμπαίκτες τους που επιτηρούν τον Κριστιάνο.

Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται με λιγότερες υποχρεώσεις του Πορτογάλου επιθετικού εντός αγωνιστικού χώρου και σε συνδυασμό με τους γρήγορους ακραίους που διαθέτει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Σάντος, ο Ρονάλντο τις περισσότερες φορές είναι αποδέκτης των τελικών προσπαθειών και όχι δημιουργός.

Λόγος 3ος: Φερνάντο Σάντος

la-sp-sn-greece-coach-fernando-santos-20140804-001

Μετρ της αμυντική τακτικής και μαέστρος του κοουτσαρίσματος, ο Πορτογάλος τεχνικός έχει καταφέρει να συνυπάρχουν όλοι οι ποδοσφαιριστές του αρμονικά και να υπακούν στις εντολές του, χωρίς καμία απόκλιση, ακόμη και αν αυτές αφορούν τον λεγόμενο «κλεφτοπόλεμο».

Έστω και με πέντε ισοπαλίες η Εθνική Πορτογαλίας βρίσκεται μία ανάσα πριν τον τελικό της διοργάνωσης και η μερίδα του λέοντος θα λέγαμε πως ανήκει στον πρώην ομοσπονδιακό της Εθνικής μας ομάδας.

Είναι περιττό να αναλύσουμε το τακτικό κομμάτι που ακολουθεί, διότι όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και από τη στιγμή που η Πορτογαλία απέχει μία νίκη από την παρουσία της στον τελικό, το «μισό μηδέν» δεν αποκλείεται να τον δικαιώσει και όλοι να μιλάνε για εκείνον και τους ποδοσφαιριστές του.