image description

Απόλυτα ικανοποιημένη επέστρεψε από τη Ρωσία η αποστολή των Ιωαννίνων. Ικανοποίηση εκφράζεται τόσο για την απήχηση που είχε με την έναρξη της η έκθεση της Γιαννιώτικής Αργυροχρυσοχοΐας στη Μόσχα, όσο και για τις επαφές που έγιναν στη Ρωσική πρωτεύουσα ανοίγοντας δρόμους για ενίσχυση των πολιτιστικών, τουριστικών, επιχειρηματικών και εν γένει σχέσεων των Ιωαννίνων και της Ηπείρου με το ρωσικό λαό.

Για ένα σπουδαίο εγχείρημα που η υλοποίηση του απαίτησε σκληρή και πολύπλοκη δουλειά, καθώς και τη συνεργασία πολλών ανθρώπων και φορέων, έκαναν λόγο σε δηλώσεις τους, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Είναι σημαντικό πως μετά την επιτυχία του εγχειρήματος στη Μόσχα, ήδη υπάρχει η διάθεση και γίνεται η ανάλογη προεργασία ώστε η έκθεση να «ταξιδέψει» και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν ανάλογο εγχείρημα από την περιοχή μας κι αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να βάλουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας ώστε να παρουσιάσουμε τον τόπο μας με τρόπο που να συνάδει στην ιστορία και τον πολιτισμό μας», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ. Μάξιμος.

«Ίσως είναι το πιο σοβαρό εγχείρημα εξωστρέφειας της πόλης μας. Δείξαμε ότι είμαστε μια πόλη που μπορεί να ανοιχτεί κι αυτό που εισπράξαμε είναι ότι τα Γιάννενα είναι μια πόλη ελκυστική, μια πόλη ερωτεύσιμη», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Θωμάς Μπέγκας. Η έκθεση οργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του έτους Ελλάδας-Ρωσίας και όπως είπε ο κ. Μπέγκας, «ήταν επιτυχία το ότι επιλέχθηκε η πρόταση που υποβάλλαμε, γιατί ήταν μια ανταγωνιστική διαδικασία όπου πολλοί ήθελαν να συμμετάσχουν».

«Ήταν ένα σπουδαίο εγχείρημα που χρειάστηκε πολύ δουλειά για να επιτευχθεί, αλλά που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα τόσο σε ότι αφορά τον τουρισμό, όσο και τις επιχειρηματικές συνεργασίες στον κλάδο της ασημουργίας», υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέκος Καχριμάνης, τονίζοντας την συγκίνηση που νιώσανε οι Ηπειρώτες, επιστρέφοντας στον τόπο όπου μεγαλούργησαν οικογένειες Ηπειρωτών ευεργετών.

Μητροπολίτης, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος, τόνισαν πολλές φορές στις δηλώσεις τους τη σημασία της συνέργιας για την υλοποίηση του εγχειρήματος και ευχαρίστησαν θερμά όλους όσοι εργάστηκαν επί πολλούς μήνες για να γίνει πραγματικότητα. Τους ανθρώπους του Δήμου κα της Μητρόπολης που οργάνωσαν την έκθεση με την ολόθερμη στήριξη της Περιφέρειας, τους ανθρώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων που βοήθησαν, φορείς και ιδιώτες που πρόσφεραν από τις συλλογές τους τα εκθέματα και τέλος τους χορηγούς που στήριξαν οικονομικά ένα δαπανηρό εγχείρημα.

Ήταν γνωστό εξ’ αρχής ότι δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση από κανέναν κρατικό φορέα, το κόστος για τη μεταφορά και την ασφάλιση των πολύτιμων αντικειμένων ήταν υψηλό και η συνεισφρορά των χορηγών ήταν πολύτιμη, ώστε να μην επιβαρυνθούν με το κόστος οι φορείς που οργάνωσαν την έκθεση και την αποστολή. «Είναι πολύ σημαντικό ότι κανένας από όσους εργάστηκαν σκληρά δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ κι είναι επίσης σημαντικό ότι δεν χρειάστηκε εμείς να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ καθώς η χρηματοδότηση έγινε από χορηγούς», είπε ο Μητροπολίτης, με το Δήμαρχο να προσθέτει πως «τα οφέλη που περιμένουμε ισοδυναμούν με εισροή πλούτου στην περιοχή μας».

Χορηγοί και υποστηρικτές ήταν η Περιφέρεια της Ηπείρου, το πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και η Τράπεζα Πειραιώς, το Κτήμα Γκλίναβος , η ΠΟ.ΒΑ.ΚΩ, η εταιρεία ENTERPRISES SHIPPING & TRADING S.A.(αερομεταφορά του Cargo), το Αστικό ΚΤΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, καθώς και άλλοι επιχειρηματίες των Ιωαννίνων.

Θερμή υποδοχή της έκθεσης από το Ρωσικό κοινό

«Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΑΣΗΜΙΟΥ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ», ‘ η Ασημουργία των Ιωαννίνων στο πέρασμα των αιώνων’ , ήταν ο τίτλος της έκθεσης και η παρουσίαση της στο νέο Μουσειακό-Εκθεσιακό Συγκρότημα της Περιφέρειας της Μόσχας “Νέα Ιερουσαλήμ”, ήταν εντυπωσιακή . Ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου, κ. Στέφανος Ζέρβας, περιέγραψε την παρουσίαση της έκθεσης που συνέδεσε το παρελθόν με το παρόν της Γιαννιώτικης τέχνης, καθώς και τις δυσκολίες που υπήρξαν από την οργάνωση της, την καταγραφή των αντικειμένων, την παρουσίαση τους, τα κείμενα που τα συνόδευαν, μέχρι την πολύπλοκη διαδικασία του εκτελωνισμού.

«Προνοήσαμε ώστε όλη η δουλεία να γίνει στα Αγγλικά και στη συνέχεια να μεταφραστεί στα Ρωσικά, έτσι ώστε να υπάρχει η υποδομή για να παρουσιαστεί η έκθεση και σε άλλες χώρες», είπε ο κ. Ζέρβας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν με πανηγυρικό τρόπο στις 15/07/2016 παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού της Περιφέρειας Μόσχας, κα Οσάνα Κοσάρεβα, του Αναπληρωτή Υπουργού Τουρισμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Μόσχας κ. Ντένις Μπουτσάεβ, του Έλληνα Πρέσβυ στη Ρωσική Ομοσπονδία κ. Α. Φρυγανά, τον Αρχιμανδρίτη Ηγούμενο της Μονής Νέας Ιερουσαλήμ Θεοφύλαχτο, του Επικεφαλής της περιοχής Ίστρας Μόσχας Αλεξάντερ Σκβοτσόβ , του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού και Μουσείων της Περιφέρειας Μόσχας κ. Αλεξάντερ Κοζλόβ, τον Γενικό Διευθυντή του Εκθεσιακού Κέντρου Νέα Ιερουσαλήμ κ Λουτόβιν, τον Διευθυντή του ΕΟΤ Μόσχας κ Ευσταθίου καθώς και παρουσία μεγάλου αριθμού υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων της Περιφέρειας και του Δήμου Μόσχας, της Ελληνικής Πρεσβείας , Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εκπροσώπων Φορέων του Τουρισμού της Μόσχας.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων συμπεριλάμβανε χαιρετισμούς και από τις δύο πλευρές, το εθιμοτυπικό κόψιμο της κορδέλας, τη ξενάγηση των αρχών και επισήμων στην έκθεση, παρουσίαση οπτικό-ακούστικού υλικού του ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ., της Περιφέρειας Ηπείρου , του Δήμου Ιωαννιτών , και της Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Στη συνέχεια στον μοντέρνο θεατρικό-συναυλιακό χώρο του Εκθεσιακού Συγκροτήματος Νέας Ιερουσαλήμ, πραγματοποιήθηκε συναυλία με το μουσικό ορατόριο «Διάβασις Θεία» έργο του Δημήτρη Κωστόπουλου και ερμηνεία του Νικολάου Καραβιώτη, μια παραγωγή της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα Ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης , στην οποία συμμετείχαν έκτος από τους εκπροσώπους των Ελληνικών και Ρωσικών αρχών, εκπρόσωποι των ασημουργών και εκθετών της έκθεσης όπως ο κ. Φ. Ραπαπακούσης, ο κοσμηματοπώλης κ. Κ. Ιωαννίδης και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Ν. Γκόλας ως εκπρόσωπος του ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ.

Τέλος σε εξειδικευμένα ΜΜΕ και ανταποκριτές – εκπροσώπους τουρισμού (τουριστικούς πράκτορες) της Μόσχας, έγινε παρουσίαση του ‘προορισμού Ιωάννινα και της Ήπειρου’ από τον ειδικό σύμβουλο του Δημάρχου κ. Σ. Ζέρβα. Μετά το πέρας της παρουσίασης, αρκετοί ξένοι ανταποκριτές εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό μετά από τα όσα είδαν να επισκεφτούν τα Γιάννενα, ώστε να κάνουν ρεπορτάζ και εκτενή αναφορά – προβολή στον προορισμό της Ηπείρου και των Ιωαννίνων. Η διεύθυνση τουρισμού του ΕΟΤ Μόσχας και το γραφείο τύπου της Πρεσβείας ανέλαβαν την υποχρέωση να οργανώσουν σε συνεννόηση με τον Δήμο Ιωαννιτών και τη Περιφέρεια Ηπείρου τη πραγματοποίηση αποστολής (fam trip) αποτελούμενη από Ρώσους δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες τον Σεπτέμβριο στα Γιάννενα.

Τόσο ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, όσο και ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, είπαν πως καταρχήν υπάρχει ενδιαφέρον ώστε μετά τις 11 Σεπτεμβρίου που ολοκληρώνεται η παρουσίαση της έκθεσης στο προάστιο Ιστρα της Μόσχα, να παραταθεί η παραμονή της στη Ρωσική πρωτεύουσα και να μεταφερθεί σε έναν ακόμη εκθεσιακό χώρο στο κέντρο της Μόσχα. Επίσης, όπως είπε ο Δήμαρχος, έχουν ξεκινήσει επαφές για την παρουσίαση της έκθεσης και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Τα εκθέματα

Τα αντικείμενα της έκθεσης αποτελούν τμήμα των συλλογών: Δήμου Ιωαννιτών, Δημοτικού Μουσείου, Κληροδοτημάτων Δήμου Ιωαννιτών, Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας, Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και των ιδιωτικών συλλογών: Κων/νου Ιωαννίδη, Φώτη Ραπακούση, Χρήστου Ευαγγέλου, Ηλία Φαίδωνα, Αλέξανδρου Τζομάκα, Αδελφών Βαρζώκα, Χρυσόστομου Καριοφύλλη, Νικολάου Κοντού και Ζήνδρου Λεοντάρη.

Η αποστολή στη Ρωσία

Από πλευράς Δήμου Ιωαννιτών επικεφαλής ήταν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας και συμμετείχαν στην αποστολή ο Αντιδήμαρχος Ν. Γκόλας, ο Αντιδήμαρχος Θ. Γιωτίτσας, καθώς και οι Ν. Τσώλης και Κ. Κυριαζής από την αντιπολίτευση, από πλευράς Μητροπόλεως ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μάξιμος, αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Ηπείρου με επικεφαλή τον Περιφερειάρχη κ. Α. Καχριμάνη και τον Εκτελεστικό Γραμματέα κ. Δ. Σιώλο, αντιπροσωπεία του ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ. με Γιαννιώτες Ασημουργούς ‘όπως οι κ. Ηλίας, Ζήνδρος, Αφοι Βαρτζόκα, ο συλλέκτης και ιδιοκτήτης του Μουσείου Αλή Πασά ο κ. Ραπακούσης, καθώς και ο κοσμηματοπώλης κ. Ιωαννίδης των οποίων αντικείμενα από τις προσωπικές τους συλλογές συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση.

Η ομάδα έργου της έκθεσης

– ΕΞΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΑ (ΓΕΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ – ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ – Δ.Ι.)

– ΤΣΑΚΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΓΕΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΣΤΗΣΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ (ΑΜΙΟ)

– ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΑΛΕΙΑ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ & ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ – ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Δ.Ι.)

– ΛΙΟΥΓΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ)

– ΝΤΑΒΙΝΤΟΒΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ)

– ΠΑΤΕΡΑΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ (ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΟΥ- ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)

 

[Πηγή: neoiagones.gr]