image description

Ο ΠΑΣ Γιάννινα καταστρώνει τα πλάνα του για τον αγώνα της Πέμπτης κόντρα στην Άλκμααρ, όμως ο απόηχος που αφήνει η πρόκριση επί της Οντ Γκρένλαντ, αναδεικνύει τα οφέλη που «γεύεται» αλλά και τα όσα χάρισε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μερικά εκ των οποίων πέρασαν στο ντούκου.

Γράφει ο Πέτρος Σιούλης

Ο ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκεται στον γ΄ Προκριματικό γύρο του Europa League και ο Γιάννης Πετράκης ετοιμάζει τα σχέδιά του για τον αγώνα της Πέμπτης απέναντι στην ολλανδική Άλκμααρ. Οι στιγμές ωστόσο που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη λήξη του αγώνα με την Οντ Γκρένλαντ, θα παραμείνουν χαραγμένες στις μνήμες όλων μας.

Ποια είναι όμως τα οφέλη που έχει αποκομίσει ως τώρα ο ΠΑΣ Γιάννινα σε συλλογικό επίπεδο(σε συνδυασμό πάντα με τον φίλαθλο κόσμο του) και πώς επωφελείται το ελληνικό ποδόσφαιρο από τη μέχρι τώρα πορεία του;

1)«Για τα Γιάννενα καλά πάμε;»

athlitiko_pas_giannina_09_04_16_slide

Μπορεί ο επαναληπτικός με την Άλκμααρ να διεξαχθεί στο «Απόστολος Νικολαϊδης», αλλά ο ΠΑΣ Γιάννινα με το 3-0 επί της Οντ Γκρένλαντ στο «Εθνικό Στάδιο των Ζωσιμάδων» και την πρόκριση που επήλθε στον επαναληπτικό, φρόντισε να ενημερώσει άπαντες για το που «πέφτουν» τα Ιωάννινα, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την δημοτικότητα του συλλόγου στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Και δεν είναι μόνο αυτό…

Μία ημέρα πριν διεξαχθεί η κλήρωση για την τρίτη προκριματική φάση του Europa League και ενώ ο ΠΑΣ δεν είχε δώσει ακόμη τον πρώτο εντός έδρας αγώνα , ο Πάολο Καναβάρο της ιταλικής Σασουόλο, σε δηλώσεις του στο επίσημο κανάλι της ομάδας του, έκανε γνωστό πως προτιμά τον «Άγιαξ της Ηπείρου» ως αντίπαλο στην επόμενη φάση, με την κληρωτίδα ωστόσο να μην του κάνει το χατίρι. Η επιθυμία του όμως δημοσιεύθηκε σε πολλά ευρωπαϊκά σάιτ και ανάγκασε πολλούς ποδοσφαιρόφιλους να πληκτρολογήσουν το όνομα «ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ», ώστε να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες για την ελληνική ομάδα.

2) «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο»

20160724_174506

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει στερήσει πολλά στον ΠΑΣ Γιάννινα(θυμηθείτε μπαράζ και υποβιβασμούς), με την αδικία και την άνιση μεταχείριση καλώς ή κακώς να έχουν μπει για τα καλά στο πετσί κάθε φιλάθλου του.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ.Γίαννης Πετράκης, το επιτελείο του και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας που πάλεψαν μέχρι το τελευταίο λεπτό για την πρόκριση μέσα στην «Σκάγκερακ Αρένα», χάρισαν με αμέριστη γενναιοδωρία στην Ελλάδα πολύτιμους βαθμούς ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

3) Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία αλλά κάνουν μια ομάδα υγιής

ekateyr-850x607

Η πρόκριση  του ΠΑΣ Γιάννινα στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League αποδεικνύεται χρυσή, αφού η UEFA μοιράζει αρκετά χρήματα σε σχέση με το παρελθόν, κάτι το οποίο ευνοεί όσο τίποτα την ομάδα του κ. Γιώργου Χριστοβασίλη, μιας και ζούμε σε χαλεπούς καιρούς.

Στα ταμεία λοιπόν των «κυανόλευκων» θα μπουν περί τις 410,000.Πιο συγκεκριμένα, για τη συμμετοχή στον 2ο προκριματικό γύρο,ο ΠΑΣ θα λάβει 200.000€ ενώ σε αυτό το ποσό έρχονται να προστεθούν άλλες 210.000€, αφού εξασφάλισε την πρόκριση στην επόμενη φάση! Το συνολικό ποσό, λοιπόν, είναι 410.000€ χωρίς να υπολογίζουμε εισιτήρια, χορηγούς και πολλά ακόμη.

Σίγουρα μιλάμε για ένα ποσό που δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέο και καθιστά την ομάδα ακόμη πιο υγιής, αρκεί να μην συμβούν λάθη του παρελθόντος και ξοδευτούν σε ποδοσφαιριστές με υψηλά συμβόλαια αλλά αμφιβόλου ποδοσφαιρικής ποιότητας και αξίας.

Κάπου εδώ, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στο έργο του κ. Γιάννη Πετράκη και στην διαχείριση των οικονομικών που γίνεται. Με την μαεστρία του λοιπόν να βγάζει συνεχώς «άσσους από το μανίκι του», ακόμη και όταν όλοι πίστευαν πως ο ΠΑΣ θα έπρεπε να κάνει δέκα μεταγραφές για να περάσει από την Οντ, εκείνος καταφέρνει δίχως πακτωλό χρημάτων αλλά με σωστό προγραμματισμό, κάνοντας το απλό όπως λέει και ο ίδιος, να έχει άψογη συνεργασία με το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο και οι μετέγραφες που γίνονται να είναι ουσίας και όχι εντυπωσιασμού.

 4)Αγάπη…Διαρκείας

topmovie

Τι και αν βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου, οι φίλοι του ΠΑΣ Γιάννινα έχουν προμηθευτεί περίπου 1500 κάρτες διαρκείας, με τον αριθμό καθημερινώς να αυξάνεται.

Μέχρι τις 20-21 Αυγούστου που ξεκινάει το πρωτάθλημα και εφόσον ο ΠΑΣ, περάσει και την Άλκμααρ ή στην χειρότερη αποκλειστεί στις λεπτομέρειες, τότε ακόμη περισσότερος κόσμος θα βρεθεί στο πλευρό της ομάδας.

Μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι ο ΠΑΣ τις δύο πρώτες αγωνιστικές αντιμετωπίζει εκτός τον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ, κάτι το οποίο σημαίνει πως η περίπτωση απόσπασης θετικών αποτελεσμάτων, συνεπάγεται με κορύφωση του ενδιαφέροντος από το φίλαθλο κοινό της πόλης για την αγορά καρτών διαρκείας.

 5) «Δεν σ’ αφήσαμε μόνο ποτέ…»

filathloi_xeria5

Σε πάρτι γενεθλίων μετέτρεψε ο ΠΑΣ τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα και η ατμόσφαιρά του γηπέδου με την Οντ, ξύπνησε μνήμες από εκείνες των εποχών, που δύσκολα κάποια ομάδα θα έφευγε με το διπλό από τους Ζωσιμάδες.

Ο λαός του ΠΑΣ Γιάννινα κατέκλυσε τις κερκίδες, δείχνοντας πιο συσπειρωμένος από ποτέ και πιο συγκεκριμένα οι χρόνιοι φίλοι της ομάδας είδαν την παρέα του κ. Γιάννη Πετράκη να καταφέρνει όσα δεν πέτυχαν οι Αργεντίνοι και οι νεότεροι ή εκκολαπτόμενοι φίλοι του «Άγιαξ της Ηπείρου» να απολαμβάνουν και με το παραπάνω ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι στα Γιάννενα.

Περίπου 6,500 φίλαθλοι του ΠΑΣ Γιάννινα έδωσαν βροντερό παρών στον πρώτο ευρωπαϊκό εντός έδρας αγώνα στην σύγχρονη ιστορία του και με τις ιαχές τους ωθούσαν τους ποδοσφαιριστές του Κρητικού τεχνικού να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους σε πειθαρχία, συγκέντρωση και τακτική προσήλωση.

Γύρω στα 200-300 άτομα ταξίδεψαν απ’ όλη την Ευρώπη στο Σίεν της Νορβηγίας προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών που καλούνταν να διαφυλάξουν το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ. Από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό της παράτασης φώναζαν συνθήματα και έκαναν την «Σκάγκερακ Αρένα» να θυμίζει κάτι από Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τους Ζωσιμάδες. Αφού λοιπόν κέρδισαν με το σπαθί τους τη μάχη της κερκίδας, έδωσαν όλη τη θετική τουςενέργεια στο συγκρότημα του κ. Γιάννη Πετράκη για να βρει τα ψυχικά αποθέματα και να πετύχει ένα τέρμα που θα έβαζε τέλος στα όποια όνειρα των Νορβηγών. ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΜΕΙΨΑΝ! Ο Λεονάρντο Κούτρης στέλνει στα ουράνια τους φίλους του ΠΑΣ Γιάννινα στο 98’, όταν ο Μαμπουλού με φοβερή προσποίηση αφήνει τη μπάλα για τον Κούτρη και αυτός με το αριστερό την τσιμπάει προ του Ρόσμπαχ για να καταλήξει  με αργό και βασανιστικό τρόπο στα δίχτυα της Οντ!

Εν κατακλείδι, ο φίλαθλος κόσμος του ΠΑΣ Γιάννινα δείχνει να συσπειρώνεται ξανά. Μπορεί η ευρωπαϊκή έξοδος του ΠΑΣ να αποτέλεσε το έναυσμα για ξεσηκωμό, όμως η πορεία του και η πρώτη του νίκη, είναι κάτι που μοίρασε χαρά στους απανταχού γιαννιώτες και σίγουρα για εμάς τους ντόπιους είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κερδίσουμε πάλι το χαμένος έδαφος των προηγούμενων ετών.

6)Θυμίζεις κάτι από…Ελλάδα

1496212-730x410

Πέρασε στα ψηλά από πολλούς και δικαιολογημένα, αφού ο ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκεται πλέον στην επόμενη φάση του Europa League. Πόσοι όμως από σας παρατηρήσατε τον αριθμό των Ελλήνων ποδοσφαιριστών που χρησιμοποίησε ο κ. Γιάννης Πετράκης;

«Ο καλύτερος θα παίζει». Με αυτό το μότο πορεύονται πολλοί προπονητές, έτσι και ο κ. Γιάννης Πετράκης. Ο τεχνικός των Ηπειρωτών έχει 21 ποδοσφαιριστές που απαρτίζουν το ρόστερ της ομάδος εκ των οποίων μόνο οι επτά είναι ξένοι. Και αν δεν ικανοποιεί αυτό πολλούς θα σας πω και το άλλο.

Στον πρώτο αγώνα με την Οντ αγωνίστηκαν δέκα Έλληνες και τέσσερεις ξένοι ενώ στον επαναληπτικό εννέα Έλληνες και τρεις ξένοι, με τον προπονητή του ΠΑΣ ωστόσο να μην πραγματοποιεί την τρίτη του αλλαγή, κάτι που μπορεί να σήμαινε πως θα περνούσε εντός αγνωνιστικού χώρου ακόμη ένας Έλληνας.

Το ελληνικό λοιπόν στοιχείο είναι πολύ έντονο στον ΠΑΣ Γιάννινα και αυτή η συνταγή δείχνει να του ταιριάζει. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Χριστοβασίλης σε δηλώσεις του έχει πει πως οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές θέλουν το χρόνο τους για να αποδώσουν και φαίνεται να το έχει κάνει πράξει, παραχωρώντας τα κλειδιά της ομάδας στον Κρητικό τεχνικό.

Ο επίλογος της συγκεκριμένης ενότητας έχει σκοπό να σας προβληματίσει και να σας κάνει να αναρωτηθείτε για το ποια άλλη ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκά παιχνίδια πιστεύει όσο κανείς τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και επιλέγει κάποιους ξένους απλά να τους πλαισιώνουν, προκειμένου να «δέσει το γλυκό»!

Του Πέτρου Σιούλη