image description

Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν από την έναρξη του Euro στην Γαλλία και ο Φώτης Κίτσος «ακτινογραφεί» τις ομάδες που απαρτίζουν τον 3o όμιλο.


Γερμανία

13401253_10209206762037048_496086427_n

Οι Γερμανοί είναι οι πολυνίκης του θεσμού με τρεις κατακτήσεις τροπαίων μαζί με την Ισπανία. Είναι από τις δυνατότερες ομάδες, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο.

Ρόστερ

Τερματοφύλακες: Νόιερ (Μπάγερν), Τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα), Λένο (Μπάγερ Λεβερκούζεν)

Αμυντικοί: Τζερόμ Μπόατενγκ (Μπάγερν), Τζόνας Έκτορ (Κολωνία), Χούμελς (Ντόρτμουντ), Χέβεδες (Σάλκε), Μουσταφί (Βαλένθια), Τζαν (Λίβερπουλ), Ρούντι (Χόφενχαϊμ), Ρίντιγκερ (Ρόμα)

Μέσοι: Κεντίρα (Γιουβέντους), Κρόος (Ρεάλ Μαδρίτης), Εζίλ (Άρσεναλ), Ντράξλερ (Βόλφσμπουργκ), Μπελαραμπί (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Σβάινσταϊγκερ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μπραντ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Βάιγκλ (Ντόρτμουντ), Σανέ (Σάλκε), Σέρλε (Βόλφσμπουργκ), Κίμιχ (Μπάγερ Λεβερκούζεν)

Επιθετικοί: Τόμας Μίλερ (Μπάγερν),  Γκόμεθ (Μπεσίκτας), Ποντόλσκι (Γαλατάσαραϊ), Γκέτσε (Μπάγερν), Ρόις (Ντόρτμουντ)

Παίκτες-κλειδιά

Μάνουελ Νόιερ: Ο τερματοφύλακας της Μπάγερν είναι αυτή την στιγμή ο καλύτερος στον κόσμο. Το 2014 κατέκτησε το βραβείο «Χρυσό Γάντι» στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Οι Γερμανοί διαθέτουν τον κορυφαίο παίκτη σε αυτή την θέση.

Μεσούτ Οζίλ:Ο κινητήριος μοχλός των «πάντσερ» μαζί με τον Τόνι Κρος. Ύστερα από την εκπληκτική φετινή χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ και την Άρσεναλ, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι της Γερμανίας, κυρίως με τις πάσες του.

Tόμας Μύλερ: Από το 2010 στην εθνική ανδρών της Γερμανίας μετρά 41 εμφανίσεις και 13 γκολ. Χωρίς τον Μίροσλαβ Κλόζε πλέον στην ομάδα, ο Μύλερ αποτελεί το βαρύ πυροβολικό για τους Γερμανούς. Στο Μουντιάλ του 2014 αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης με 5 γκολ.

Προπονητής
Γιόαχιμ Λέβ( 56 ετών)

Αντικατέστησε τον Γιούργκεν Κλίσμαν(του οποίου ήταν βοηθός ) μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Κατάφερε  να οδηγήσει την Γερμανία στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Αυστρίας και της Ελβετίας, καθώς η ομάδα του ήταν η πρώτη που κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση (πλην των διοργανωτών). Έπειτα από την επιτυχία του αυτή, ο Λεβ δέχτηκε πρόταση από την γερμανική Ομοσπονδία, να επεκτείνει το συμβόλαιό του μέχρι το 2010 κάτι που δέχτηκε. To 2010 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, κατέκτησε την τρίτη θέση, ενώ στο Euro του 2012 βγήκε τρίτος. Η μεγαλύτερη βέβαια επιτυχία για τον Γερμανό ομοσπονδιακό προπονητή, ήρθε το 2014 όπου και κατάφερε με την Γερμανία να σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Βραζιλία, τέταρτο συνολικά για του Γερμανούς.

Έφτιαξε το όνομα του στην προπονητική με τη Στουτγκάρδη την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας το 1997 και ένα χρόνο μετά στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, χάνοντας από την Τσέλσι του Ζόλα.

Συν/πλην

Το πολύ ποιοτικό ρόστερ. Ποδοσφαιριστές μεγάλης αξίας, όχι μόνο οικονομικής αλλά και ποδοσφαιρικής, που αγωνίζονται σε κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και πρωταγωνιστούν σε αυτές.

Το νεαρό της ηλικίας πολλών ποδοσφαιριστών. Μπορεί να είναι καταπληκτικοί ποδοσφαιριστές, αλλά δεν διαθέτουν την εμπειρία μιας τέτοιας σημαντικής διοργάνωσης.

Ο πήχης είναι ψηλά. Για αρχή καλείται να τερματίσει πρώτη στον όμιλο, κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο.

Το πρόγραμμα

Γερμανία-Ουκρανία  12/6
Γερμανία-Πολωνία  16/6
Βόρεια Ιρλανδία-Γερμανία  21/6


ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

13413914_10209206762757066_522960697_n

Το όνομα της Βόρειας Ιρλανδίας δεν μπορεί να προκαλεί “πονοκεφάλους” σε καμία από τις ομάδες του ομίλου αλλά και του Euro γενικότερα. Η Β. Ιρλανδία, η οποία βρέθηκε στον δρόμο της εθνικής μας για τα προκριματικά της διοργάνωσης, έκανε την έκπληξη και βρέθηκε στα τελικά του Euro της Γαλλίας. Ίσως είναι η εθνική με τους λιγότερο «διάσημους» ποδοσφαιριστές. Σχεδόν όλο το ρόστερ της αγωνίζεται στη Μεγάλη Βρετανία.

Ρόστερ

Τερματοφύλακες: Ρόι Κάρολ(Νοτς Κάουντι), Μίκαελ

ΜακΓκόβερν(Χάμιλτον), Άλαν Μάνους(Σεντ Τζόνστον)

Αμυντικοί: Άαρον Χιουζ(Μέλμπουρν Σίτι), Κρις Μπερντ(Ντέρμπι Φούλαμ), Γκάρεθ ΜακΌλεϊ(Γουέστ Μπρομ), Τζόνι Έβανς(Γουέστ Μπρομ), Κρεγκ Κάθκαρτ(Γουότφορντ), Λι Χόντσον(Μίλτον Κείνς Ντονς), Κόνορ ΜακΛάφλιν(Φλίτγουντ Τάουν), Ντάνιελ Λάφερτι(Όλνταμ), Λουκ ΜακΚάλοχ(Ντονκάστερ), Πάντι ΜακΝέρ(Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μίκαελ Σμιθ(Πιτέρμπορο)

Μέσοι: Στίβεν Ντέιβις(Σαουθάμπτον), Όλιβερ Νόργουντ(Ρέντινγκ), Κόρι Έβανς(Μπλάκμπερν), Τζέιμι Γουόρντ(Νότιγχαμ Φόρεστ), Στιούαρτ Ντάλας(Λιντς), Νίαλ ΜακΓκίν(Αμπερντίν), Σέιν Φέργκιουσον(Μίλγουολ), Μπεν Ριβς(Μίλτον Κέινς Ντονς)

Eπιθετικοί: Γουίλ Γκριγκ(Γουίγκαν),  Κάιλ Λάφερτι(Νόριτς), Κόνορ Ουάσινγκτον(ΚΠΡ), Μπίλι ΜακΚέι(Νταντί Γιουνάιτεντ), Λίαμ Μπόις(       Ρος Κάουντι), Τζος Μαγκίνις(Κιλμάρνοκ)

 Παίκτες-κλειδιά

Κάιλ Λάφερτι: Έδειξε την ποιότητά του στη διαδικασία των προκριματικών όπου σκόραρε 7 τέρματα. Ωστόσο,  ήταν μέτρια η φετινή του χρονιά στις Νόριτς και Μπέρμιγχαμ όπου αγωνίστηκε.

Στίβεν Ντέιβις: «Γεμάτη» χρονιά από τον μέσο των «Αγίων», ο οποίος αποτελεί και τον αρχηγό της εθνικής Β. Ιρλανδίας. Έχει την ικανότητα να ελέγξει τον ρυθμό του παιχνιδιού και να το ηρεμήσει όταν χρειάζεται.

Προπονητής

Mίκαελ Ο’Nίλ (46 ετών)

Είναι ο προπονητής που οδήγησε τη Βόρεια Ιρλανδία για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Euro. Βρίσκεται από τον Δεκέμβριο του 2011 στον πάγκο της. Η  πρόκριση στο EURO 2016 αλλά και το γεγονός ότι η χώρα του σκαρφάλωσε 26η στο FIFA Ranking, θέση ρεκόρ για τους «πράσινους», επιβραβεύτηκε με υπογραφή νέου συμβολαίου έως το 2020.

Έχει προπονήσει τις Μπρέχιν και Σάμροκ Ρόβερς.

Συν/πλην

Σε όμιλο με Γερμανία, Πολωνία και Ουκρανία τα πράγματα δεν φαντάζουν ιδανικά, κυρίως για τις δύο πρώτες θέσεις. Ίσως προσπαθήσει να πάρει βαθμό/βαθμούς από τις Ουκρανία/Πολωνία.

Έχει την ψυχολογία με το μέρος της, ύστερα  από την πρόκριση στο Euro 2016 ως πρώτη από τον όμιλο των προκριματικών.

Πρόγραμμα:
Πολωνία – Βόρεια Ιρλανδία  12/6

Ουκρανία – Βόρεια Ιρλανδία  16/6

ΒόρειαΙρλανδία – Γερμανία  21/6
Πολωνία

13413905_10209206762677064_1773241399_n

Δεν έχουν να επιδείξουν κάτι το αξιόλογο οι Πολωνοί σε εθνικό επίπεδο. Σε Εuro η υψηλότερη θέση που έχει καταφέρει να πάρει η ομάδα της Πολωνίας είναι αυτή της 14ης, το 2008 και το 2012. Ενώ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, έχουν βγει δεύτεροι τις σεζόν, 1974,1982. Στα προκριματικά για το Euro της Γαλλίας, στον όμιλο που συμμετείχε πέρασε ως δεύτερη πίσω από την Γερμανία όπου και θα την ξαναβρεί μπροστά της.

Ρόστερ

Τερματοφύλακες: Μπόρουτς (Μπόρνμουθ), Φαμπιάνσκι (Σουόνσι), Στσέζνι (Ρόμα), Τίτον (Στουτγκάρδη)

Αμυντικοί: Τσιόνεκ (Παλέρμο), Νταβίντοβιτς (Μπενφίκα), Γκλικ (Τορίνο), Γιεντρέιτσικ (Λέγκια Βαρσοβίας), Πάζνταν (Λέγκια Βαρσοβίας), Πίστσεκ (Ντόρτμουντ), Σάλαμον (Κάλιαρι), Βαβρζίνιακ (Λέγκια Βαρσοβίας)

Μέσοι: Μπλαστσικόβσκι (Φιορεντίνα), Γκροσίτσκι (Ρεν), Γιοντλόβιεκ (Λέγκια Βαρσοβίας), Καπούτσκα (Κρακοβία), Κρικόβιακ (Σεβίλλη), Λίνετι (Λεχ Πόζναν), Ρίμπους (Τέρεκ Γκρόζνι), Πέτσκο (Λέχια), Ματσίνσκι (Βίσλα), Σταρτσίνσκι (Λούμπιν), Βζόλεκ (Βερόνα), Ζιελίνσκι (Έμπολι)

Επιθετικοί: Λεβαντόφσκι (Μπάγερν Μονάχου), Μίλικ (Άγιαξ), Σόμπιχ (Ανόβερο), Στεπίνσκι (Ρουχ Χορζόφ)

Παίκτες-κλειδιά

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Αδιαμφισβήτητα το αστέρι της Πολωνικής εθνικής ομάδας και ο καλύτερός της ποδοσφαιριστής. O επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου, έκανε το ντεμπούτο του  με την εθνική ομάδα στις 10 Σεπτεμβρίου 2008. Από τότε έχει μετρήσει 75 εμφανίσεις και 34 γκολ, καθώς και 16 ασίστς. Στηρίζει πολλά πάνω στον 27χρονο επιθετικό ο κόσμος της Πολωνίας όπως και η υπόλοιπη ομάδα.

Προπονητής

Άνταμ Ναβάλκα(58 ετών): O ομοσπονδιακός προπονητής της Πολωνίας εντάχθηκε στον πάγκο της, τον Νοέμβριο του 2013 αντικαθιστώντας τον Γκόρνικ Ζάμπρζε. Η Πολωνία αποτελεί την πρώτη εθνική ομάδα που προπονεί, καθώς στο παρελθόν έχει περάσει μόνο από πάγκους συλλόγων όπως η Βίσλα Κρακοβίας στην οποία είχε αγωνιστεί όταν υπήρξε ποδοσφαιριστής. Μετρά μόλις 22 παιχνίδια με την εθνική ομάδα, με 13 νίκες, έξι ισοπαλίες και τρεις ήττες. Άπειρος προπονητής σε εθνικό επίπεδο, δεν περιμένουμε να βγάλει «λαγούς από καπέλα».

Συν/πλην
Έμπειρη ομάδα από διεθνής διοργανώσεις χωρίς όμως τις ανάλογες πορείες και επιτυχίες.
Διαθέτει μερικούς ποδοσφαιριστές με πολλές παραστάσεις από σημαντικά πρωταθλήματα και διοργανώσεις που μπορούν να την βοηθήσουν να πάρει κάποια αποτελέσματα.
Της λείπει το κάτι παραπάνω σε συλλογικό κομμάτι.

Πρόγραμμα

Πολωνία – Βόρεια Ιρλανδία  12/6
Γερμανία – Πολωνία  16/6
Ουκρανία – Πολωνία  21/6

Ουκρανία

13414525_10209206762077049_1874510444_n

Ομάδα που μπορεί να κάνει ζημίες στον όμιλο τον οποίο μετέχει αλλά δεν δείχνει να έχει ο, τι χρειάζεται για να κάνει κάτι το εντυπωσιακό στο φετινό Euro. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της είναι η πρόκριση στους προημιτελικούς του Μουντιάλ του 2006. Το 2012 συμμετείχε για πρώτη φορά στο Euro ως συνδριοργανώτρια της διοργάνωσης.

Ρόστερ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Άντρι Πιάτοφ (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Ντένις Μπόικο (Μπεσίκτας), Μικίτα Σεβτσένκο (Ζόρια)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Έβχεν Χατσερίντι (Ντιναμό Κιέβου), Μπόχνταν Μπούτκο (Άμκαρ), Αρτεμ Φεντέτσκι (Ντνίπρο), Μικίτα Καμενιούκα (Ζόρια), Ολεκσάντρ Καραβάεφ (Ζόρια), Ολεκσάντρ Κούτσερ (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Γιάροσλαβ Ρακίτσκι (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Βιάτσεσλαβ Σέβτσουκ (Σαχτάρ Ντόνετσκ)

ΜΕΣΟΙ: Όλεχ Γκούσεφ (Ντιναμό Κιέβου), Σέρχι Ριμπάλκα (Ντιναμό Κιέβου), Ντένις Γκάρμας (Ντιναμό Κιέβου), Σέρχι Σιντόρτσουκ (Ντιναμό Κιέβου), Άντρι Γιαρμολένκο (Ντιναμό Κιέβου), Έβχεν Κονοπλιάνκα (Σεβίλη), Ιβάν Πέτιακ (Ζόρια), Ρούσλαν Ρόταν (Ντνίπρο), Τάρας Στεπανένκο (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Βίκτορ Κοβαλένκο (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Μακσίμ Μαλίσεφ (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Έβχεν Σάχοφ (Ντνίπρο), Ανατόλι Τίμοσουκ (Καϊράτ Αλμάτι), Ολεκσάντρ Ζιντσένκο (UFA)

 ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αρεμ Κράβετς (Στουτγκάρδη), Ρόμαν Ζοζίλια (Ντνίπρο), Πίλιπ Μπουντκίβσκι (Ζόρια)

Παίκτες-κλειδιά

Αντρί Γιαρμολένκο: Έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική ανδρών 5 Σεπτεμβρίου 2009. Έχει 57 εμφανίσεις με 23 γκολ. Δεύτερος σκόρερ στο Ουκρανικό πρωτάθλημα φέτος με την Ντινάμο Κιέβου με 13 γκολ, ο Γιαρμολένκο αποτελεί τον πιο ποιοτικό ποδοσφαιριστή της Ουκρανίας μαζί με τον  Έβγκεν Κονοπλιάνκα. Σίγουρα περιμένουν πολλά από τον 26χρονο μεσοεπιθετικό, όλοι στην Ουκρανία αλλά  είναι και μια καλή ευκαιρία για τον ίδιο να δείξει ότι αξίζει και να μετακομίσει σε κάποια μεγάλη ομάδα της Ευρώπης, όπως ο συμπαίκτης του στην εθνική ομάδα και γείτονας του πριν μερικά χρόνια στο Ουκρανικό πρωτάθλημα, Έβγκεν Κονοπλιάνκα.

Έβγκεν Κονοπλιάνκα:  Με εμπειρία από τα ευρωπαϊκά γήπεδα μετά από ένα χρόνο στην Σεβίλλη, ο Κονοπλιάνκα είναι το άλλο «φτερό» της Ουκρανίας. Ο μικρότερος κατά ένα μήνα Κονοπλιάνκα,από τον συμπαίκτη του Γιαρμολένκο, αποτελεί κύρια πηγή κινδύνου για οποιαδήποτε άμυνα και είναι από τους βασικούς στόχους της επίθεσης της Ουκρανίας. Αγωνιζόμενος κυρίως στην αριστερή πλευρά με αντίθετο πόδι, προσπαθεί να αποδιοργανώσει την αντίπαλη άμυνα συγκλίνοντας προς τα μέσα ανοίγοντας έτσι χώρους για τους συμπαίκτες του. Περιμένουν πολλά και από αυτόν στο φετινό Euro.

Προπονητής

Μικαιλο Φομένκο(67 ετών) Από το 2012 στην εθνική Ουκρανίας. Έχει υπάρξει  ομοσπονδιακός προπονητής σε μια ακόμα εθνική ομάδα, αυτή της Γουινέας το 1994. Με 68.75% σε 32 αγώνες  ποσοστό νικών με την Ουκρανία, διανύει ήδη τον τέταρτο χρόνο του στον πάγκο της εθνικής ομάδας.

Συν/πλην

Έμπειρη ομάδα με ποιοτικούς παίκτες, κυρίως στην μεσοεπιθετική της γραμμή.
Οι εφτά από τους οχτώ αμυντικούς που έχουν επιλεγεί αγωνίζονται στο Ουκρανικό πρωτάθλημα, με τον εναπομείναντα ένα να παίζει στο ρωσικό. Γι’ αυτό στηρίζουν πολλά στην επίθεση  και στο κέντρο, που εκεί βρίσκονται οι ποιο ποιοτικοί και έμπειροι από πιο δύσκολα πρωταθλήματα.

Πρόγραμμα

Γερμανία – Ουκρανία  12/6
Ουκρανία – Βόρεια Ιρλανδία  16/6
Ουκρανία – Πολωνία  21/6