image description

Ο Θεμιστοκλής Τζημόπουλος ήταν καλεσμένος του Μιχάλη Μερτζιανίδη στην εκπομπή «στη Λακούβα» και μίλησε για πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

Τι αίσθηση σου αφήνει η χρονιά που τελείωσε;

Σίγουρα το ξεκίνημα που κάναμε ήταν πολύ καλό. Στο τέλος του πρώτου γύρου είχαμε προϋποθέσεις να κυνηγήσουμε αυτό που θέλαμε, την έξοδο στην Ευρώπη. Μετά το Φεβρουάριο η ομάδα παρουσίασε ένα άλλο πρόσωπο και κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από αυτό, ιδιαίτερα εμείς που είμαστε στο αγωνιστικό τμήμα.

Ο βασικός λόγος που η ομάδα δεν ήταν τόσο καλή στον δεύτερο γύρο ήταν το ότι δεν ξεκουραστήκατε πέρυσι;

Η ομάδα βγήκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Η επόμενη χρόνια των ομάδων που βγήκαν στην Ευρώπη είναι κακή. Η πέφτουν ή παλεύουν για τη σωτηρία. Μπορεί να είναι αυτός ο λόγος. Εγώ δεν θέλω να τα ρίξω στο ότι δεν ξεκουραστήκαμε. Υπήρχαν πολλοί λόγοι που η ομάδα δεν πήγε καλά.

Οι γηπεδικές εγκαταστάσεις σας επηρεάζουν;

Εντάξει ναι, αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε από τότε που ήρθα εγώ στην ομάδα. Τα βοηθητικά δεν βοηθάνε πολύ και το γήπεδο που παίζουμε τους αγώνες δεν είναι το κατάλληλο για αγώνες Superlague.

Τι άλλο πήγε στραβά;

Ενώ στο ενδιάμεσο η ομάδα είχε ένα πρόσωπο που δύσκολα δεχόταν γκολ, δημιουργούσαμε ευκαιρίες, σκοράραμε γκολ, από εκεί και πέρα κάπου στο ενδιάμεσο δεν μπορούσαμε να βάλουμε γκολ, δεχόμασταν εύκολα γκολ. Φέτος δεχθήκαμε γκολ όταν είχαμε εμείς κόρνερ. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο για μια ομάδα. Είναι πολλά τα γκολ που φάγαμε φέτος ενώ είχαμε εμείς προϋπόθεση να βάλουμε γκολ.

Η ψυχολογία;

Είναι και αυτό που επηρέασε την ομάδα. Παίξανε πολλά ρόλο φέτος που φάνηκαν στον δεύτερο γύρο, γιατί στον πρώτο γύρο η ομάδα έδειξε πολύ καλά στοιχεία, τα στοιχεία που μας διακρίνουν και η ταυτότητα που έχουμε σαν ομάδα. Τα παρουσιάσαμε αυτά τα στοιχεία, δεν είναι ότι ξεκινήσαμε από την αρχή του πρωταθλήματος και είχαμε αυτό το πρόσωπο.

Τι σας έμαθε η φετινή χρονιά;

Αυτό πρέπει να το κοιτάξεις όταν είσαι ήρεμος, να ξεκουραστείς, να σκεφτείς τι πήγε στραβά και του χρόνου να το βελτιώσεις. Αυτό είναι δουλειά του προπονητή. Θα προσπαθήσει να δει τι έφταιξε, τι πήγε στραβά στην ομάδα, γιατί δεν είναι ότι παρουσιάσαμε άσχημο πρόσωπο από την αρχή της χρονιάς.

Χάσατε τη συνοχή από κάποιο σημείο και μετά;

Το ποδόσφαιρο έτσι είναι. Η αποτυχία από την επιτυχία είναι πολύ μικρή απόσταση. Είναι πολλά τα πράγματα που μπορείς να βελτιώσεις, πρέπει να κάτσεις να σκεφτείς τι έγινε, δεν έχω κάτσει να βρω τον λόγο που πήγαμε τόσο στραβά.

Το πόδι σου πως είναι;

Μια χαρά είμαι. Προσπάθησα μήπως προλάβω την ΑΕΚ, αλλά δεν την πρόλαβα.

Η εμπειρία της Ευρώπης πως ήταν;

Σίγουρα ήταν εκπληκτική εμπειρία και όλο αυτό που ζήσαμε είναι τρομακτικό για την ομάδα των Ιωαννίνων. Εδειξε αυτή ομάδα ότι με μικρό μπάτζετ, με πολύ δουλειά, με καλό κοουτσάρισμα μπορεί να προσφέρει πολλά παραπάνω. Ο κόσμος έδωσε το παρών, αγαπάει τον ΠΑΣ Γιάννινα, αυτό το έδειξε όταν παίξαμε εκτός έδρας με την Αλκμάαρ, που ο κόσμος γέμισε το γήπεδο. Αυτό ήταν εκπληκτικό. Τραγουδούσε 90 λεπτά και σίγουρα όταν είσαι ποδοσφαιριστής και παίζεις σε τέτοιες συνθήκες είναι κάτι που το απολαμβάνεις. Το χαρήκαμε και γι’ αυτό προσπαθούσαμε να το πετύχουμε και φέτος, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Νομίζω πως αν το παιχνίδι με την Αλκμάαρ γινόταν στους «Ζωσιμάδες« θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα.

Πως σου ακούγεται το ότι μπορεί να γίνει ένα καλό γήπεδο στους «Ζωσιμάδες»;

Εχω ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο με την ομάδα, σίγουρα θα είναι ευχάριστο να παίζεις σε καλό γήπεδο. Είπα ότι θα το φτιάξουν, ότι θα βάλουν τελευταίας τεχνολογίας χλοοτάπητα και είναι καλοδεχούμενο. Ενα καλό χόρτο στα Γιάννενα είναι αυτό που χρειάζεται η πόλη.

Ποια ήταν η καλύτερη εποχή για την ομάδα;

Η ομάδα είναι συμπαγής. Κάθε ομάδα έχει τα πλεονεκτήματά της και τα μειονεκτήματά της. Δεν μπορώ να συγκρίνω κάποια χρονιά. Κάθε χρονιά έχει τις ιδιαιτερότητές της. Νομίζω ότι το καλύτερο πρόσωπο το παρουσιάσαμε όταν ήταν ο Ντε Βισέντι, ο Ιλιτς, ο Γεωργίου, ο Κοροβέσης, ο Κολοβέτσιος, ο Τσουκαλάς, ο Λίλα, ο Τζάνης, ο Πάντος, ο Οικονόμου. Αυτή η ομάδα ήταν η αρχή της πορείας που έγινε μετά. Και φυσικά η περσινή ομάδα που έκανε ένα αήττητο σερί 8 αγωνιστικές και βγήκε στην έκτη θέση. Αυτές οι δυο ομάδες νομίζω ήταν οι καλύτερες.

Το καλοκαίρι έφυγαν πολλοί σημαντικοί όμως η ομάδα δεν επηρεάστηκε. Πως έγινε αυτό;

Δεν φάνηκε η διαφορά, οι παίκτες που ήρθαν τους αντικατέστησαν επάξια. Η διαφορά φάνηκε μόνο στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια που χρειαζόμασταν έναν παίκτη μπροστά να απειλήσει. Παίκτες όπως ο Κόντε για τον οποίο δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, είναι η πρώτη φορά που κάποιος παίκτης του ΠΑΣ μπαίνει στην πρώτη τριάδα των σκόρερ και σίγουρα βοήθησε πάρα πολύ την ομάδα, ο Μαμπουλού -ο οποίος είναι ένας πολύ καλός παίκτης και φέτος έχασε κάποιες ευκαιρίες που άμα τις έβαζε θα μιλούσαμε για ένα διαφορετικό παίκτη και άμα μείνει του χρόνου στην ομάδα θα βοηθήσει πολύ- βοήθησαν πολύ.

Εχουμε χρόνια να ακούσουμε κάτι άσχημο για το κλίμα στον ΠΑΣ. Είναι καλά τα πράγματα στα αποδυτήρια;

Εχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση μέσα στα αποδυτήρια και όποιος δεν ακολουθεί τους κανόνες, δηλαδή δεν μπει στην οικογένεια τον αποβάλει μόνο του η ομάδα. Αυτό θέλει χρόνια να το κάνεις και εμείς το έχουμε καταφέρει αυτό. Είμαστε μια οικογένεια, όποιος έρθει νιώθει ότι παίζει χρόνια στην ομάδα, γιατί τους υποδεχόμαστε και τους βάζουμε στο κλίμα γρήγορα και έτσι αισθάνονται σημαντικοί για την ομάδα.

Ο Ζάιρο πως σου φάνηκε;

Βοήθησε πάρα πολύ. Οταν είσαι δανεικός από μια ομάδα μπορεί να μην δίνει το 100%, αλλά ο Ζάιρο έδωσε και την ψυχή του στην ομάδα.

Ποια είναι η άποψή σου για τον Πασχαλάκη;

Ο Αλέξανδρος έκανε πολύ καλή χρονιά φέτος, δηλαδή έδωσε βαθμούς στην ομάδα, βοήθησε πάρα πολύ, είναι δουλευταράς, καλό παιδί και νομίζω ότι τόσα χρόνια αδίκησε τον εαυτό του. Σαν τερματοφύλακας έχει πολλά χρόνια ακόμα μπροστά και με την δουλειά και τις εμφανίσεις που κάνει νομίζω ότι το μέλλον του ανήκει.

Ισχύει ότι ο κ. Πετράκης είναι πολύ καλός χαρακτήρας;

Ισχύει εννοείται. Είναι εκπληκτικός άνθρωπος, ο χαρακτήρας του έχει ταιριάξει με το σύνολο. Εχει βοηθήσει πολύ την ομάδα, έχει καταφέρει να μας έχει δεμένους, κάναμε πέρυσι την εκπληκτική πορεία με την ομάδα, η ομάδα έχει σταθεροποιηθεί και ο κόουτς έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για όλο αυτό.

Τι ταβάνι έχει μια τέτοια ομάδα;

Δεν νομίζω πως πρέπει να βάζεις ταβάνι σε οτιδήποτε κάνεις στη ζωή σου. Εγώ σαν άνθρωπος και σαν χαρακτήρας θέλω να βελτιώσω τη ζωή μου σε όλα, είτε παίζω ποδόσφαιρο, είτε στην οικογένειά μου. Πρέπει κάθε μέρα να βελτιώνεις τη ζωή σου.

Ποια παιχνίδι σου έχουν μείνει από τη φετινή χρονιά;

Τα παιχνίδια με τις μεγάλες ομάδες. Το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ που κερδίσαμε. Οταν η άλλη ομάδα κάνει 20 ευκαιρίες και εσύ κάνεις 2 και καταφέρνεις να πάρεις το παιχνίδι σίγουρα σου μένει. Δεν το αξίζαμε αυτό το παιχνίδι γι’ αυτό μένει στο μυαλό. Στα παιχνίδι που κάναμε στην αρχή η ομάδα ήταν εξαιρετική. Με τον Ατρόμητο, με τη Λάρισα η ομάδα είχε την αύρα της Ευρώπης. Μετά τα παιχνίδια που δεν καταφέραμε να κερδίσουμε. Στην Λειβαδιά κάναμε ένα τραγικό παιχνίδι και δεν μπορώ να το ξεχάσω. Χάσαμε χωρίς φάση και η ομάδα εκείνη την περίοδο είχε προϋποθέσεις να βγει στην Ευρώπη και νομίζω πως αυτή η αναμέτρηση μας έριξε την ψυχολογία, αλλάξαμε δρόμο και δύσκολα παίρναμε μπρος.

Οι φίλαθλοι του ΠΑΣ Γιάννινα είναι απαιτητικοί;

Σίγουρα είναι απαιτητικοί. Οταν ήρθε ο Κόντε, ο Μαμπουλού απορούσαν ποιοι είναι αυτοί, αλλά απέδειξαν ότι είναι καλοί παίκτες και αξίζουν να παίζουν στην ομάδα. Οταν ήρθε ο κόουτς στην ομάδα πάλι ήταν απαιτητικοί, θέλανε πολλά πράγματα. Οταν έχει τους οπαδούς οι οποίοι θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω αυτό δημιουργεί μια έξτρα πίεση. Είναι καλό όμως να έχεις ανθρώπους να ασχολούνται με την ομάδα. Αυτό σου δίνει ένα κίνητρο να γίνει καλύτερος εσύ, σου δημιουργεί μια πίεση και νομίζω πως είναι πολύ καλό. Νομίζω πως είναι περήφανοι. Ετσι θα τους χαρακτήριζα. Οτι έχουμε πετύχει στο γήπεδο το έχουμε πετύχει με το σπαθί μας.

Θα θέλατε περισσότερο κόσμο;

Ναι. Γιατί να μην παίξεις σε ένα γεμάτο γήπεδο που θα έχει καλό χορτάρι, που θα προσφέρεις καλό θέαμα για να ευχαριστήσεις τον κόσμο; Είναι όνειρο όλων.

Ποιο πιστεύεις πως θα είναι το πρώτο μέλημα της ομάδας για τη νέα χρονιά ώστε να ισορροπήσει;

Τον δρόμο της επιτυχία τον ξέρουμε, τον έχουμε βρει. Δεν ξέρω πόσοι παίκτες θα φύγουν, πόσοι θα ‘ρθούνε, αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετά συμβόλαια που θα μείνουν στην ομάδα. Πρέπει να ορίσουμε όλοι μαζί ένα στόχο. Η προετοιμασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ο προπονητής καταφέρνει να περάσει πολλά πράγματα που θέλει και αυτό βοηθάει.

Τι να περιμένουμε από τα νέα παιδιά στην ομάδα;

Βγάλανε θετική αύρα και δείξανε πως μπορεί ο ΠΑΣ Γιάννινα να στηριχθεί πάνω τους. Είναι πολύ καλοί παίκτες. Και ο Μαυροπάνος και ο Νικολιάς. Επίσης ο Βιδάλ είναι ταλέντο. Εχει κάποια πολύ καλά χαρακτηριστικά και άμα δουλευτεί θα γίνει εξαιρετικός παίκτης.

Πως είδες το φετινό πρωτάθλημα; Θεωρείς πως ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό;

Σίγουρα ο φετινός Ολυμπιακός ήταν ο χειρότερος της τελευταίας 20ετίας και κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα. Νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ ήταν η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, απλά κάπου το έχασε. Ο Πανιώνιος έκανε εκπληκτική χρονιά, στηρίζετε σε νέα παιδιά, έχει τον ίδιο τρόπο παιχνιδιού. Ο Ηρακλής στα τελευταία παιχνίδια ηταν εξαιρετικός, έκανε ένα μεγάλο comeback.

Περιμένουμε πιο δύσκολο πρωτάθλημα του χρόνου. Συμφωνείς;

Αυτό που πέφτουν τέσσερις έχει χρόνια να εμφανιστεί. Πιο δύσκολο πρωτάθλημα, ανταγωνιστικές ομάδες.

Τι θα μετρήσει για να είστε σίγουροι;

Δεν κοιτάς πόσοι πέφτουν, αλλά τον στόχο που θα βάλεις από την αρχή της χρονιάς. Η ομάδα έχει τις βάσεις, έχει πολύ καλούς παίκτες, θεωρώ με δουλειά δεν θα υπάρχει κανέναν πρόβλημα πάλι για την ομάδα. Οταν βάζει ψηλούς στόχους μπορεί να μην πετύχει τον στόχο που έχεις θέσει όμως θα φτάσεις πιο κοντά.

Η εμπειρία της Νέας Ζηλανδίας πως είναι;

Είναι τρομερή εμπειρία. Και μέσα στο γήπεδο και έξω. Πηγαίνω σε κάποιες χώρες που δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν.