image description

Ο Μάρκος Βελλίδης πήρε το βραβείο της NOVA για την απόκρουση της χρονιάς! Ήταν η απόκρουση για το παιχνίδι της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ, όπου σε σουτ του Πρίγιοβιτς η μπάλα κόντραρε στον Μάτος και άλλαξε πορεία, με τον έμπειρο “πορτιέρε” να αλλάζει κι εκείνος εγκαίρως κατεύθυνση και να αποκρούει. Οι Πετράκης, Γρηγορίου και Παντελίδης ήταν οι προπονητές που αποφάσισαν για το βραβείο και θεώρησαν ότι καλύτερη απόκρουση ήταν αυτή του Μάρκου.

Οι δηλώσεις του στη NOVA

Για την απόκρουση που του χάρισε το βραβείο:

“Αν και προσωπικό, νομίζω όλα τα βραβεία είναι ομαδικά γιατί είμαστε σε ένα ομαδικό άθλημα. Η μπάλα στην απόκρουση βρίσκει αριστερό χέρι, κεφάλι, δεξί χέρι, πραγματικά χρειάστηκαν όλα για να βγει αυτή η απόκρουση. Αλλά μάλλον έχω και λίγο πιο μεγάλη μύτη και με βοήθησε αυτό. Όλα πήγαν καλά. Βέβαια δεν καταφέραμε να πάρουμε κάτι από εκείνο το παιχνίδι γιατί χάσαμε 1-0. αλλά τουλάχιστον κρατάμε την απόκρουση.”

Για τις δυσκολίες της συγκεκιμένης απόκρουσης:

“Όταν η μπάλα αλλάζει πορεία και εσύ έχεις αντίθετη κατεύθυνση με το σώμα σου, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιδράσεις. Θέλει πάρα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά για τέτοιες επεμβάσεις. Όταν τις βλέπω και σε άλλους τερματοφύλακες πραγματικά τις χειροκροτώ γιατί είναι πολύ δύσκολες επεμβάσεις. Όποιος έχει παίξει τερματοφύλακας το γνωρίζει πολύ καλύτερα απ’ όλους.”

Για τον ρόλο της ψυχολογίας στη θέση του τερματοφύλακα:

“Για όλους τους αθλητές η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αλλά ιδιαίτερα για τους τερματοφύλακες πρέπει να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.Όποιος τερματοφύλακας καταφέρει και το έχει αυτό το πράγμα, αυτό το βγάζει και μες τον αγωνιστικό χώρο και δίνει στους συμπαίκτες του μεγάλη βοήθεια.”

Για τον ήλιο που είχε κόντρα:

“Ήταν ένα παιχνίδι που γινόταν και 3 το μεσημέρι και είχε πάρα πολύ δυνατό ήλιο ο οποίος ήταν από τη δεξιά μου πλευρά και με χτυπούσε μες το πρόσωπο εκείνη τη στιγμή και αυτό το πράγμα δε μπορεί να το καταλάβει ο καθένας που κάθεται και βλέπει έναν αγώνα. Δε μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο δύσκολο είναι για έναν τερματοφύλακα να παίζει κόντρα στον ήλιο, διότι αυτό χειροτερεύει πάντα την κατάσταση, μας δυσκολεύει πολύ.”

Για το πως έγινε τερματοφύλακας:

“Είμαστε σαν τα ρολόγια, αν τα ρίξεις κάτω πολλές φορές χαλάει και το κεφάλι τους, έτσι είναι και ο μηχανισμός στα ρολόγια. Αυτό ήθελα πάντα. Από μικρή ηλικία αυτό έπαιζα πάντα, μου άρεσε πάρα πολύ και όταν μετά είδα ότι μπορώ να τα καταφέρω και να κάνω βήματα προς τα μπροστά το κυνήγησα με πάρα πολλή προπόνηση και νομίζω πως δε θα μπορούσα να επιλέξω άλλη θέση. Είναι πλέον αυτό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον μου.”

Για το γεγονός ότι φέτος δεν είχε τύχη τη φετινή σεζόν:

“Φέτος η τύχη δεν ήταν με το μέρος μου. Βέβαια μπορούμε αυτό να το δούμε με δύο όψεις. Σε όλα τα παιχνίδια βγήκα υγιής μέσα από το γήπεδο, είχα κάποιες πολύ καλές αποκρούσεις, αλλά νομίζω  ότι δεν υπήρχε άλλος τερματοφύλακας που να βγάλει τόσα best goal στην κατηγορία. Πραγματικά δεχόμουν κάποια γκολ τα οποία ήταν άπιαστα, σε σημείο να μπαίνουν γκολ και να γελάω εκείνη τη στιγμή γιατί δε μπορούσα να κάνω κάτι. Και με τους συμπαίκτες μου πηγαίναμε στα αποδυτήρια και μου κάνανε πλάκα και οι ίδιοι. Ήταν γκολ τα οποία πραγματικά δε μπορούσα να αντιδράσω.”

Για την καλύτερη και τη χειεότερη στιγμή στην μέχρι τώρα καριέρα του:

“Τώρα είναι τα καλύτερα μου χρόνια, τώρα νιώθω πιο καλά από ποτέ και ελπίζω αυτό να φανεί και μες το γήπεδο γιατί έχω πολλή όρεξη για δουλειά και εύχομαι να είμαι υγιής. Η καλύτερη στιγμή μου ήταν όταν φόρεσα τη φανέλα της Εθνικής ομάδας και αγωνίστηκα με τον κύριο Μαρκαριάν να μου δίνει αυτή την ευκαιρία και ήταν πολύ σημαντικό για μένα εκείνη την περίοδο γιατί έκανα προπονήσεις έχοντας ένα πρόβλημα στο πόδι μου, δεν το άφησα να με πάρει από κάτω, και κατάφερα να πάρω την ευκαιρία και να παίξω στην Εθνική ομάδα.

Χειρότερες στιγμές στην καριέρα του έχει άπειρες ένας τερματοφύλακας. Δεν πρέπει όμως να δίνεις πολύ χρόνο ούτε στα καλά ούτε στα κακά, πρέπει να συνεχίζεις γιατί η καριέρα συνεχίζεται, το ποδόσφαιρο τρέχει όπως και η ζωή και θα πρέπει κάθε μέρα να προπονείσαι στο 100% ώστε να είναι λιγότερες οι κακές στιγμές.”

Για τη θητεία του στον ΠΑΟΚ:

“Μου δόθηκε η δυνατότητα να παίξω σε μια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο ΠΑΟΚ. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κύριο Σαββίδη που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία, όπως και τους κυρίους Άρνεσεν και Τούντορ που έτρεχαν την ομάδα. Όταν πήγα εγώ τα πάντα άλλαξαν, άλλαξε προπονητής, τεχνικός διευθυντής, η ομάδα δε μπορούσε να βρει τα πατήματά της όσο καλύτερα μπορούσε.

Νομίζω ότι και κάποιοι άνθρωποι από μέσα μου δημιουργούσαν προβλήματα χωρίς να υπάρχει λόγος, αν και δε θέλω να σταθώ σε αυτό. Γι’ αυτό και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον κύριο Σαββίδη που μου έδωσε την ευκαιρία να πάω στον ΠΑΟΚ, ευχαριστώ τον κόσμο του ΠΑΟΚ γιατί με στήριξε σε όλα τα παιχνίδια και δε θέλω να σκεφτώ ότι κάτι δεν πήγε καλά. Σκέφτομαι ότι έκανα αυτή τη μεταγραφή, πήγα στον ΠΑΟΚ, τα πράγματα δε μου πήγαν όπως τα ήθελα και συνέχισα την καεριέρα μου σε μια ομάδα την οποία αγαπάω με όλη μου την καρδιά. Ευχαριστώ τον κόσμο και τη διοίκση του ΠΑΣ Γιάννινα γιατί με δέχθηκα πίσω με πολλή αγάπη και θέρμη και προσπαθώ να το ανταποδώσω καθημερινά.”

Για τους τερματοφύλακες της καλύτερης ομάδας:

“Πραγματικά πολύ καλοί και οι τρεις τερματοφύλακες. Ο Αλέξανδρος έκανε πολύ καλή χρονιά, βοήθησε πολύ την ομάδα, αλλά είχε και την τύχη να παίζει σε μια ομάδα η οποία δεχόταν πολύ λίγες φάσεις αλλά αντεπεξήλθε πλήρως και νομίζω με την κατάκτηση του κυπέλλου πιστώνεται ένα μεγάλο μερίδιο και το παιδί

Επειδή ήμασταν και στο ίδιο δωμάτιο στην προετοιμασία στον ΠΑΣ Γιάννινα, εκτός από καλός τερματοφύλακας είναι και εξαιρετικό παιδί, δουλεύει πάρα πολύ καθημερινά και είμαι πολύ χαρούμενος για τη χρονιά που έκανε γιατί σταθεροποιήθηκε σαν τερματοφύλακας και νομίζω ότι τα καλύτερα έρχονται γιατί έχει πάρα πολλή όρεξη, είναι σε καλή ηλικία και θα απασχολήσει πολύ στο μέλλον και τον σύλλογό του και τη Ελλάδα. Έχει όρεξη, έχει διάθεση κι έχει να δείξει πράγματα.”

Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτή τη χρονιά καλύτερος τερματοφύλακας ήταν ο Γιαννιώτης γιατί δεχόταν πολλές φάσεις σε κάθε παιχνίδι. Αν γυρίσει στο Ολυμπιακό δικαίως θα γυρίσει. Τον γνωρίζω κι αυτόν προσωπικά, ήμασταν μαζί στον ΠΑΣ Γιάννινα, δουλέψαμε μαζί. Είναι ένα παιδί με πολύ καλό χαρακτήρα, πολύ σοβαρός στη δουλειά του, έχει τα στοιχεία για να παίξει σε υψηλό επίπεδο και νομίζω ότι τα πρώτα του βήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και του εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να έχει υγεία.

Εξαιρετικός τερματοφύλακας κι ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος. Στα πρώτα του παιχνίδια, κανείς δεν πίστευε ότι θα έχει αυτή την εξέλιξη. Συγχαρητήρια στο παιδί, γιατί παιχνίδι με το παιχνίδι γινόταν όλα και καλύτερος και σε ένα Παναθηναϊκό που δεν τον έχουμε συνηθίσει να είναι σε αυτή την κατάταση, έδωσε πάρα πολλές λύσεις και ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας. Να έχει υγεία και του εύχομαι ότι καλύτερο.”

“Είμαστε μια κατηγορία τελείως διαφορετική από τους υπόλοιπους. Δουλεύουμε το 70% της προπόνησης με τον προπονητή τερματοφυλάκων, αφιερώνουμε πάρα πολύ χρόνο σε αυτό το κομμάτι και αυτό το καταλαβαίνουν μόνο άνθρωποι που είναι στο χώρο, διότι κάθε φάση είναι τελείως διαφορετική και πρέπει η τοποθέτησή σου, η στιγμή που θα αντιδράσεις να είναι πάρα πολύ γρήγορα, αστραπιαία και πρέπει σε κλάσματα του δευτερολέπτου να πάρεις την πιο σωστή απόφαση, γι’ αυτό είναι και πιο δύσκολη η θέση.”

“Πάντα μου άρεσε ο Κασίγιας από τους ξένους τερματοφύλακες και ο Νικοπολίδης από την Ελλάδα.Τον είχα προλάβει στον Παναθηναϊκό όταν ήμουνα, έβλεπα τον τρόπου που δουλεύει και με εντυπωσίαζε καθημερινά. Πήγαινε πρώτος, έφευγε τελευταίος και αυτό μου αρέσει πολύ σε έναν αθλητή γιατί τίποτα δε σου χαρίζεται και καταλαβαίνεις ότι όταν ένας άνθρωπος έχει κάνει τόσο μεγάλη καριέρα, πάει να πει πως έχει δουλέψει πάρα πολύ στην προπόνησή του κι αυτό με εξιτάρει.”