image description

Ολοκληρώθηκε χθες 31/7/2023 με απόλυτη επιτυχία η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των αθλητικών σωματείων για την εγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με ειδική αθλητική αναγνώριση έτους 2023.

Συνολικά υποβλήθηκαν 6804 αιτήσεις επί 6951 αιτήσεων που ήταν υπό επεξεργασία.

Αναλυτικά τα στοιχεία της εξέλιξης του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων στους παρακάτω πίνακες*

Πίνακας 1

Πίνακας 2

*Στην φετινή διαδικασία επιτεύχθηκαν κορυφαίες επιδόσεις με τις  ολοκληρωμένες αιτήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 246 (+3,75%), ενώ οι υπό επεξεργασία αιτήσεις ήταν αυξημένες κατά 179 (+2,64%) λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη ότι οι αριθμοί των αιτήσεων το 2022 ήταν ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το τελικό ποσοστό των ολοκληρωμένων αιτήσεων ανήλθε στο 97,9% των υπό επεξεργασία αιτήσεων.

Η παράθεση των αριθμητικών δεδομένων επιβεβαιώνει τη σαφή αποδοχή και στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της αθλητικής κοινωνίας στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.
Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς, συνεργασίας, σχεδιασμού και αξιολόγησης όλων των φορέων, κεντρικής διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, αθλητικών ομοσπονδιών, ενώσεων και σωματείων.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο αθλητικά σωματεία μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες, να κάνουν χρήση εθνικών και δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και να χρηματοδοτούνται από τα έσοδα του στοιχήματος.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά:
«Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με ειδική αθλητική αναγνώριση που θεσπίστηκε με τον Ν. 4714/2020 αποτελεί μία εμβληματική μεταρρύθμιση για τον ελληνικό Αθλητισμό. Με τη λειτουργία του Μητρώου αποδεικνύεται ότι το Κράτος έχει συνέπεια, συνέχεια και σοβαρότητα, καθώς καθιερώνονται στη πράξη  οι αρχές της διαφάνειας, της νομιμότητας και κυρίως του νοικοκυρέματος.
Εύσημα πρέπει να αποδοθούν στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία που υλοποίησε το Μητρώο κι επέμεινε στην αναγκαιότητα της θέσπισής του.
Αξίζουν συγχαρητήρια και στα χιλιάδες αθλητικά στελέχη και τις διοικήσεις των 6804 αθλητικών σωματείων που εργάστηκαν για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της υποβολής αίτησης ένταξης στο Μητρώο. Επίσης σε όλες τις αθλητικές ενώσεις και τις αθλητικές ομοσπονδίες που συνέδραμαν σε αυτό το έργο και σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου Αθλητισμού που εργάστηκαν με ζήλο για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.

Η ψηφιακή πλατφόρμα ως μέσο έγκυρης επικοινωνίας και ολοκλήρωσης διαδικασιών μας εκπαιδεύει όλες και όλους για να περάσουμε στην πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών στον αθλητισμό, μία δέσμευση της Κυβέρνησης για την τρέχουσα θητεία της.
Επόμενο στόχο μας αποτελεί η δημιουργία του Εθνικού Ψηφιακού Αθλητικού Χάρτη, στο πλαίσιο του οποίου θα παρέχουμε έγκαιρα και έγκυρα υπηρεσίες απόλυτα προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες.
Το επόμενο στοίχημα είναι η ολοκλήρωση της εγγραφής των αθλητικών ομοσπονδιών και ενώσεων στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων, ώστε μαζί με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και το Μητρώο των Προπονητών, να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες του Εθνικού Ψηφιακού Αθλητικού Χάρτη, που ήδη σχεδιάζουμε».