
Ας είμαστε μετρημένοι στα συναισθήματα που προκάλεσε η πρεμιέρα του ΠΑΣ Γιάννινα με την Κηφισιά, γιατί το 3-0 ήταν μεν σκορ που αντιπροσώπευε τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων, αλλά δεν σκοτώσαμε δα και κανένα θηρίο… Απλά νικήσαμε ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό, που λογικά θα το νικήσουν κι άλλοι. Εκτός κι αν δούμε καμιά σούπερ μετάλλαξη της ομάδας των Βορείων προαστίων της Αττικής…
Ανεξαρτήτως, πάντως, του αν η Κηφισιά είναι… καφενείο, καφετέρια, ταβέρνα ή εστιατόριο πολυτελείας και δεν αφήνει μεγάλα περιθώριο για σαφή συμπεράσματα, ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν μας φοβίζει φέτος για το αν μπορεί να τα καταφέρει. Τα ρίσκα του ρόστερ είναι σαφώς μικρότερα απ’ ό,τι πέρυσι και το αναλύσαμε και πριν την πρεμιέρα με ποια πλεονεκτήματα μπαίνει φέτος στη μάχη του πρωταθλήματος.
Αυτό που μας προβληματίζει είναι, ότι ενώ η προετοιμασία κύλησε εξαιρετικά και χωρίς τραυματισμούς, η 1η αγωνιστική κατευθείαν έθεσε νοκ-άουτ τους Κόντε, Κιάκο με τραυματισμούς και τον Καραχάλιο λόγω κόκκινης, ενώ και το θέμα με τον φωτισμό καλά θα κάνουμε να το προσέξουμε πάρα πολύ, γιατί τα επόμενα εντός έδρας ματς των Ηπειρωτών είναι με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το βάθος πάγκου θα φανεί νωρίς
Απ’ ότι φαίνεται, από νωρίς θα κριθεί το πόσο μεγάλο βάθος πάγκου έχει η ομάδα που πήρε Τσαούση για να προλάβει απρόοπτα με τον Κιάκο, πήρε Μπεγκάλα για να προλάβει απουσίες των Καραχάλιου και Τζίνο, πήρε Γκάρο για να καλύπτει όλες τις θέσεις της επίθεσης και πρέπει να πάρει έναν δημιουργικό χαφ που θα μπορεί να αξιοποιεί οποιονδήποτε παίξει στην επίθεση. Μην ξεχνάμε ότι και καλά να είναι ο Κόντε, δεν θα βγάζει συνέχεια 90λεπτα ούτε θα δημιουργούνται πάντα από μόνα τους τα γκολ, λόγω της κλάσης του.
Κυριαρχικός, αλλά δεν θα είναι πάντα έτσι
Το αγωνιστικό κομμάτι με την Κηφισιά δεν δίνει μεγάλα περιθώρια σχολιασμού ή εκτιμήσεων. Ο ΠΑΣ έκανε ένα από τα πιο κυριαρχικά παιχνίδια των τελευταίων ετών σε επίπεδο Super League, αλλά καλό θα είναι να μην αφήνει το πόδι από το… «γκάζι» όταν παίρνει προβάδισμα. Ειδικά από φέτος που τα ματς θα έχουν πάρα πολλές καθυστερήσεις, μπορεί από το πουθενά ένα σκορ όπως το 2-0 να γυρίσει. Αυτές οι καθυστερήσεις των 8 και 10 λεπτών δημιουργούν μία αίσθηση πίεσης σ’ αυτόν που προηγείται και γεννάνε ελπίδα σ’ αυτόν που κυνηγάει στο σκορ.
Τα θετικά
Στα θετικά θα σημειώσουμε 3-4 πράγματα. Πρώτον ο ΠΑΣ Γιάννινα συνεχίζει να μην κινδυνεύει ιδιαίτερα αμυντικά, κάτι που μας το έδειξε από τα φιλικά.
Δεύτερον, επιθετικά έχει μεγάλη δύναμη στα στημένα, λόγω Σόρια στις εκτελέσεις και Εραμούσπε και Παντελάκη στις προωθήσεις, οι οποίοι είναι πολύ καλοί στο ψηλό παιχνίδι.
Τρίτον, η ομάδα διαθέτει μια πολύ δυνατή μεσαία γραμμή με Καραχάλιο και Τζίνο κυρίως, αλλά και Ριένστρα όλο και περισσότερο φέτος, οι οποίοι με το συνεχές πρέσινγκ δεν αφήνουν τον αντίπαλο να φτιάξει παιχνίδι και να αναπτυχθεί ορθολογικά. Άρα η επανακατοχή μπάλας έρχεται γρήγορα και ο ΠΑΣ αυξάνει τα ποσοστά κατοχής μπάλας.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι διαπίστωση ενός αγώνα, αλλά της μέχρι τώρα εικόνας και από τα φιλικά ματς. Θα δούμε απέναντι σε πιο δυνατούς αντιπάλους τι απ’ όλα αυτά θα επιβεβαιωθεί ή ποια θα είναι η προσέγγιση αυτών των παιχνιδιών, γιατί όλα τα ματς που έδωσαν ως τώρα οι «κυανόλευκοι» ήταν με ομάδες μικρομεσαίου βεληνεκούς.
Υ.Γ.: Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα το πρώτο ματς στους «Ζωσιμάδες» για την απώλεια του προέδρου. Ο κόσμος, όποια άποψη κι αν είχε γι’ αυτόν εν ζωή, στο τέλος ξέρει να αποτιμάει προσφορές και το ζεστό χειροκρότημα ήταν μία ένδειξη αυτής της θετικής αποτίμησης.
Υ.Γ.2: Αρκετοί επώνυμοι στους «Ζωσιμάδες» το Σάββατο. Από τον αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ Στιβ Μπένετ, τον Τζημόπουλο και τον Σκούφαλη, ως την υφυπουργό Μαρία Κεφάλα και τον πρώην υφυπουργό περιβάλλοντος κ. Αμυρά, αλλά και πολλούς υποψήφιους των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καχριμάνης και Γκόντας είναι σαφώς από τους ανθρώπους με προσφορά και τώρα και στο παρελθόν, αλλά ήταν και πολλοί ακόμα. Γενικώς το Σάββατο μαζεύτηκε κανά τριχίλιαρο κόσμου στις εξέδρες, ενώ την Κυριακή κέρδισαν τα μπάνια και η σιγουριά ότι ο ΠΑΣ θα τελειώσει τη δουλειά.
Και πάμε και στην ατομική κριτική της απόδοσης των παικτών
Μπόρις Κλέιμαν: Μία επικίνδυνη φάση πάει να βγάλει όλη κι όλη η Κηφισιά, αλλά ο Ισραηλινός κάνει έγκαιρη έξοδο και δεν αφήνει τον Τετέι να τον πλασάρει καλά. Καλός και σταθερός στις εξόδους, πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια, όπου είναι αποτελεσματικός και γρήγορος στις πάσες του. Έκανε 4 επεμβάσεις, 4 κλεψίματα, 4 λάθη και δεν χρειάστηκε καμία απόκρουση απ’ αυτόν ή τους συμπαίκτες του.
Κάρλες Σόρια: Κάνει πολλή δουλειά από τα δεξιά , επιθετικά και αμυντικά και κυρίως έχει πολύ καλά στημένα, κάτι που το είδαμε και πέρυσι, κυρίως στο β’ εξάμηνο της παρουσίας του. Είχε 5/12 γεμίσματα, 4 λάθη και 2 κερδισμένα φάουλ.
Γιάννης Κιάκος: Καλή η παρουσία του, είχε και τις προωθήσεις του και υπήρχαν καλές αλληλοκαλύψεις με τον Ριένστρα και τον Τζίμα. Σίγουρα τέτοια ματς μπορεί να τα βγάλει χωρίς πρόβλημα αν και σε θέση που δεν είναι η κανονική του. Ας ελπίσουμε να μην είναι κάτι σοβαρό ο τραυματισμός του στην ωμοπλάτη. Έδωσε 2 προωθητικές πάσες, έκανε 2 λάθη και κέρδισε 2 φάουλ.
Ροντρίγκο Εραμούσπε: Χαλαρό απόγευμα στην άμυνα το Σάββατο, λίγο πιο δραστήριο την Κυριακή, που κέρδισε όλες τις μονομαχίες. Επικίνδυνος όπως πάντα στις στημένες φάσεις, όπου δεν βιάζεται να γυρίσει, αλλά μένει ψηλά μέχρι να τελειώσουν οι φάσεις, δείγμα της εμπιστοσύνης που έχει στον εαυτό του και στους συμπαίκτες του για επιστροφές και αλληλοκαλύψεις. Είχε 2 τελικές, 0/2 γεμίσματα, 6 επεμβάσεις, 2 λάθη, 2 κλεψίματα και παραχώρησε 2 φάουλ.
Νώντας Παντελάκης: Ισχύουν τα ίδια και για τον Παντελάκη, που δεν είχε προβλήματα στην άμυνα και ήταν κι εκείνος επικίνδυνος στα στημένα. Είχε 1 τελική και 6 λάθη.
Φεντερίκο Τζίνο: Παίρνει μέτρα στο γήπεδο και πατάει την αντίπαλη περιοχή, ωστόσο του λείπει η καλή τελική και το γκολ. Αμυντικά έχει τα τρεξίματα και κλείνει πολύ καλά τους χώρους. Είχε 2 τελικές, έδωσε τρεις προωθητικές πάσες, έκανε 4 κλεψίματα, 2 λάθη, παραχώρησε 2 φάουλ και κέρδισε 2.
Ζήσης Καραχάλιος: Ό,τι και να γράψεις για τον Ζήση είναι λίγο. Το μυαλό και τα πνευμόνια του ΠΑΣ στη μεσαία γραμμή. Η 2η κίτρινη ήταν υπερβολική, αφού η μπάλα είναι διεκδικήσιμη και πολύ οριακή. Είχε 1 τελική, έδωσε 3 προωθητικές πάσες, έκανε 4 κλεψίματα, 4 λάθη, κέρδισε 4 φάουλ και παραχώρησε 3.
Ντααν Ριένστρα: Θετικός ο Ολλανδός, ο οποίος βοηθούσε στα μαρκαρίσματα, έδινε αλληλοκαλύψεις, πρέσαρε ψηλά και αποδιοργάνωνε κι αυτός το παιχνίδι της Κηφισιάς. Έκανε 2 κλεψίματα.
Παναγιώτης Τζίμας: Τα γνωστά που ξέρουμε και από πέρυσι από τον Τζίμα. Μπορεί να γίνει πιο ουσιαστικός με λιγότερη κατάχρηση ντρίμπλας. Είχε 1 τελική, έκανε 6 λάθη και κέρδισε 3 φάουλ, μεταξύ αυτών και το καθοριστικό για το οποίο δεν μέτρησε το γκολ της Κηφισιάς.
Γιώργος Παμλίδης: Σπουδαία εμφάνιση, συνεχίζει από εκεί που το άφησε στα πλέι άουτ. Μπορεί να μη σκόραρε, έδωσε όμως ασίστ και είχε δοκάρι σε 2 τελικές που έκανε στο ματς, έβγαζε πολύ καλούς συνδυασμούς και απασχολούσε την αντίπαλη άμυνα πολύ έντονα. Επίσης είχε 1/5 γεμίσματα, 3 κλεψίματα και 2 κερδισμένα φάουλ.
Πέδρο Κόντε: Δεν χρειάζεται να κάνει τρελά πράγματα στο γήπεδο για να σκοράρει κι αυτό είναι δείγμα κλάσης και εμπειρίας. Μόνο να ευχόμαστε να είναι καλά κι εκείνος ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του και θα μας ανταμείψει και για τα δύο χρόνια που έμεινε εκτός δράσης. Έβαλε δύο γκολ με 2 τελικές, με το φάουλ να είναι «ζωγραφιά»! Έκανε και 3 λάθη.
Αλλαγές
Μάριος Τσαούσης: Μπήκε λίγο κρύος όταν άλλαξε τον Κιάκο στο α’ ημίχρονο, έδειξε ακόμα ανέτοιμος, αφού δεν είχε συμπληρώσει ούτε 3-4 μέρες στα Γιάννενα. Πρέπει να δουλέψει πολύ αυτήν την εβδομάδα, να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να παίξει πιο άνετα με τον Παναιτωλικό. Έκανε 3 επεμβάσεις και 3 φάουλ.
Άγγελος Λιάσος: Κράτησε τη θέση χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα. Έκανε 2 κλεψίματα.
Χουάν Γκάρο: Το «σουλούπι» του θυμίζει κάπως Τσάβες, λόγω καμπουρίτσας, αλλά πιο ψηλός ο Γκάρο. Είχε κάποιες καλές κινήσεις στην αντίπαλη περιοχή και στο 98’ «μυρίστηκε» το γκολ και το πέτυχε στο ντεμπούτο του. Θα είναι πολύ μεγάλο το ψυχολογικό «μπουστάρισμα» απ’ αυτό το γκολ. Σίγουρα, όμως, θα χρειαστεί ακόμα χρόνο για να προσαρμοστεί και να κάνει αυτά που περιμένει η ομάδα. Είχε 1 γκολ σε 1 τελική,
Κέβιν Ροσέρο: Σε θέση φορ που δεν τον έχουμε συνηθίσει. Περιμέναμε να δούμε κάποια σπριντ, αλλά σαν να έχασε λίγο την ταχύτητά του. Είναι πίσω σε δουλειά, ίσως και λόγω του τραυματισμού του. Πρέπει να ανεβάσει επειγόντως ρυθμούς, γιατί θα χρειαστεί στη συνέχεια του πρωταθλήματος.
Προπονητής
Θανάσης Στάικος: Είχε προετοιμάσει πολύ καλά την ομάδα, ήταν καλά στημένος στον αγωνιστικό χώρο ο ΠΑΣ Γιάννινα, έπιασε τον αντίπαλο από τον λαιμό στο α’ ημίχρονο και έφτασε δίκαια στο 3-0. Από νωρίς ξεκινάνε οι ατυχίες με τραυματισμούς και κάρτες κι εδώ τώρα θα κριθεί η δική του ευελιξία, αλλά και το πόσο έτοιμοι είναι οι παίκτες του πάγκου, από τους οποίους πάντως είχαμε δει καλά φιλικά ματς στα διαστήματα που έπαιζαν, οπότε είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει η ομάδα την καλή της εικόνα.






