Σε ρυθμούς προετοιμασίας κινούνται οι Μικτές ομάδες της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου. Οι προπονήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει για την κατηγορία των παίδων, σε αντίθεση με τους νέους που μπαίνουν από σήμερα στη διαδικασία της αξιολόγησης, ενόψει της συμμετοχής τους στα Πανελλήνια πρωταθλήματα Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων, που διοργανώνει η ΕΠΟ, με τη διοίκηση ωστόσο της τοπικής μας Ένωσης να προχωρά σε μία αξιέπαινη πανελλαδική πρωτοτυπία.

Για πρώτη φορά λοιπόν στα ελληνικά ποδοσφαιρικά δρώμενα δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό, μη αγωνιστικό τμήμα(προπαίδες), το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να χαρίσει σε βάθος χρόνου σημαντικές στιγμές στο γιαννιώτικο ποδόσφαιρο.

Οι  γεννηθέντες (2005-2006) που έχουν επιλεγεί, προπονούνται στο Ενωσιακό γήπεδο με απώτερο σκοπό την καλύτερη δυνατή ένταξή τους στις Μικτές ομάδες, σε συνδυασμό πάντα με την βελτίωσή τους.

Αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο και από την κεντρική διοίκηση της ΕΠΟ, η οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ΕΠΣΗΠ για την πανελλαδική πρωτοτυπία-πρωτοβουλία που έπραξε..

Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι προπονήσεις για τους παίδες έχουν ήδη ξεκινήσει μετά τη λήξη των δοκιμαστικών και διεξάγονται δύο φορές την εβδομάδα στο «Στάθης Τσανακτσής», υπό την επίβλεψη του προπονητή κ. Βαγγέλη Τζιάρρα και του άμεσου συνεργάτη του κ. Θοδωρή Λαινά.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά το σύστημα διεξαγωγής των φετινών πρωταθλημάτων Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων, που διοργανώνει η ΕΠΟ, στην προκήρυξη προβλέπεται ότι καταργούνται οι συγκροτήσεις Περιφερειακών ομάδων στη δεύτερη φάση και οι πρώτες ομάδες όλων των ομίλων, θα μπορούν μέσα από μια συνεχόμενη νικηφόρα αγωνιστική δραστηριότητα, να φτάσουν μέχρι τον τελικό ή μικρό τελικό των συγκεκριμένων πρωταθλημάτων.

Ο Πέτρος Σιούλης για λογαριασμό του «Σουτ» ήρθε σε επικοινωνία με τον τεχνικό των ενωσιακών μας ομάδων κ. Βαγγέλη Τζιάρρα, ο οποίος υποστήριξε πως οι Έλληνες ποδοσφαιριστές σίγουρα δεν υστερούν σε ταλέντο ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πανελλήνια πρωτοτυπία που προχώρησε η ΕΠΣΗΠ , εξηγώντας τους λόγους αλλά και τα αποτελέσματα που περιμένουν.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο προπονητής των μικτών ομάδων:

«Η πρώτη μας συγκέντρωση για τη νέα σεζόν έγινε στις 30 Αυγούστου. Ακόμη βρισκόμαστε σε στάδιο προσαρμογής στα νέα δεδομένα και τον τρόπο λειτουργίας που θέλουμε πλέον να έχουν οι μικτές μας ομάδες.

Τα παιδιά ανταποκρίνονται με επιτυχία και δείχνουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και συγκέντρωση στις πρώτες προπονήσεις. Το ότι ξεκινήσαμε την προετοιμασία τόσο νωρίς χρονικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και το γεγονός πως τα παιδιά θα περνούν από εργομετρικό έλεγχο κάθε 3μηνο και θα κάνουν δύο προπονήσεις την εβδομάδα με τις αγωνιστικές μικτές ομάδες, δείχνει πως έχουμε ορίσει σαν βασικό στόχο την εκπαίδευση και τη βελτίωση των νεαρών ποδοσφαιριστών, παράλληλα πάντα και σε συνεργασία με τις ακαδημίες του νομού.

Στόχος μας είναι μέσα από την προπόνηση και τη συστηματική δουλειά που γίνεται, να τους δώσουμε όσο το δυνατό περισσότερα εφόδια για τη μετέπειτα ποδοσφαιρική τους πορεία. Σίγουρα οι στόχοι μας είναι μακροπρόθεσμοι και σκοπός μας είναι να δούμε μεγάλο αριθμό παιδιών να κάνουν καριέρα σε υψηλό επίπεδο.

Για πρώτη φορά η ΕΠΣ Ηπείρου πανελλαδικά, ένταξε το τμήμα των προπαίδων σε επίπεδο μικτών ομάδων. Είναι μια κίνηση πρωτοποριακή που έχει μεγάλη βάση σαν ιδέα και θα πρέπει να γίνει οδηγός για όλες τις Ενώσεις, ώστε σύντομα να υπάρξει και αντίστοιχο πρωτάθλημα σε επίπεδο μικτών ομάδων.

Πέραν της γρηγορότερης προσαρμογής των παιδιών σε πιο ανταγωνιστικό επίπεδο, από επιστημονικής πλευράς αν το πάρουμε, θεωρείται η «χρυσή ηλικία». Τα παιδιά αυτά διαθέτουν μεγάλη ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης, παρατηρητικότητας και αντίληψης ενώ υπάρχει και μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης.

Η φάση αυτή αποτελεί κλειδί για το επόμενο στάδιο εξέλιξης του παιδιού και ότι παραλείπεται σε αυτή τη φάση δύσκολα εκπαιδεύεται και με τον χρόνο που πρέπει στις επόμενες ηλικίες. Πιστεύω πως σίγουρα η βοήθεια και η συνεργασία μας με τις ακαδημίες του νομού θα φέρουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια. Αν θέλουμε να αλλάξουμε την ποιότητα του ποδόσφαιρου στη χωρά μας και κάποια στιγμή να μπορούμε να συγκρίνουμε το πρωτάθλημά αλλά και τους ποδοσφαιριστές μας με τους αντιστοίχους μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, τότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε να δίνουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτές τις ηλικίες.

Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν υστερεί σίγουρα σε ταλέντο. Στο μόνο που υστερεί είναι στον τρόπο και τον χρόνο εκπαίδευσής του σε ηλικία 8-14 ετών. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το νομό μας, με το ποδοσφαιρικό ταλέντο να περισσεύει. Παίρνοντας ως βάση αυτό λοιπόν, δουλειά μας και υποχρέωσή μας, πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και καλύτερη αξιοποίησή του. Πιστεύω πως με πολύ δουλειά και υπομονή, το νέο αυτό εγχείρημα της Ένωσης μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για το γιαννιώτικο και κατ’ επέκταση για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΤΟ ΣΟΥΤ»