image description

Τη Δευτέρα, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της έκτακτης διυπουργικής σύσκεψης με θέμα την οπαδική βία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, Ακης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Γιάννης Μπρατάκος.

Λίγες ώρες πριν, κυβερνητική πηγή ανέφερε στην «Κ» πως «δεν πάει άλλο», μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση σχετικά με τα αιματηρά επεισόδια στα γήπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά σενάρια -με παραλλαγές- που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης, είναι τα εξής:

1) Ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου σχετικά με την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Το ζητούν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, καθώς κινδυνεύει η ζωή τους. Σε αυτή την περίπτωση, η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων θα αφορά μόνο τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια.

2) Διακοπή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Ακούγεται πολύ τολμηρό, αλλά κυβερνητικές πηγές δεν διαψεύδουν τίποτα λέγοντας πως οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα είναι αυστηρές, καθώς «δεν πάει άλλο».

3)Διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

Γεωργιάδης: Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα

Τη θλίψη του για τον τραυματισμό του αστυνομικού εξέφρασε νωρίς το πρωί ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του τραυματία, τονίζοντας πως «το παιδί αυτό θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να μπορέσει να τα καταφέρει». Τόνισε δε ότι, εξαιτίας του περιστατικού, «ο Μητσοτάκης είναι σκασμένος. Αισθάνεται το βάρος της ευθύνης της ζωής αυτού του παιδιού και των υπόλοιπων αστυνομικών».

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της κυβέρνησης μετά το νέο περιστατικό οπαδικής βίας, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Εχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Δεν λέω ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η οπαδική βία είναι ένα διεθνές φαινόμενο, δύσκολα αντιμετωπίσιμο ακόμα και για μεγάλα κράτη. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης είναι πολύ αποφασισμένος, η κοινωνία λέει “δεν πάει άλλο“».

Μαρινάκης: «Μιλάμε για εγκληματίες»

Στα ζητήματα της οπαδικής βίας και του σοβαρού τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού αναφέρθηκε πριν από τη σύσκεψη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του αστυνομικού που δίνει τη μάχη της ζωής του γιατί βρέθηκε στο σημείο που έπρεπε να είναι για να προστατεύσει όλους εμάς τους υπόλοιπους. Αυτό το νέο παιδί είναι πιθανό να μη γυρίσει στο σπίτι του. Προσευχόμαστε όλοι για να γυρίσει υγιής και δυνατός στο σπίτι του», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στα άτομα που εμπλέκονται σε περιστατικά οπαδικής βίας, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για «εγκληματίες». «Μιλάμε για εγκληματίες. Δεν νομίζω ότι κάποιοι από αυτούς που πήγαν στο βόλεϊ ξέρουν τι σημαίνει φιλέ, σετ. Πήγαν για κάποιον συγκεκριμένο λόγο και δεν έχουν χρώμα ούτε ομάδα. Αυτοί που είναι εγκληματίες, είναι εγκληματίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι πρέπει «να περιμένουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που δεν μασάει τα λόγια του και εφαρμόζει αποφάσεις που κάποιοι φοβόντουσαν να εφαρμόσουν για δεκαετίες».

«Αντιλαμβανόμαστε την οργή και δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο πρωθυπουργός είχε πει τον Αύγουστο ότι όλα αυτά είναι δυναμικά, εφόσον παρατηρηθεί έξαρση. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται, τους ανθρώπους που είναι γύρω από τον αθλητισμό, τους φιλάθλους που θέλουν να πάνε με τις οικογένειές τους να δουν τον αγώνα», συμπλήρωσε.