image description

Καλός, σφιχτός πίσω, με κοντά τις γραμμές και οργανωμένος ο ΠΑΣ Γιάννινα με τον Ολυμπιακό. Είχε ωραίο αγωνιστικό πλάνο, πολύ καλές αλληλοκαλύψεις και προσπάθησε να μην περιοριστεί μόνο σε άμυνα, αλλά να παίξει και build up για να βγει στην επίθεση και να κρατήσει περισσότερο μπάλα για να μη δούμε όπως με τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό ποσοστά τύπου 80%-20%. Με εξαίρεση το 8λεπτο μπλακ-άουτ που χάθηκε η συγκέντρωση και μπήκαν τρία γκολ, όπου μέτρησαν τα δύο, θα λέγαμε ότι η ομάδα έδωσε ξανά μία ελπίδα στον κόσμο της με την προσπάθεια που έκανε.

Το θέμα, βέβαια, είναι ότι έχουμε ξαναδεί φέτος κάποια καλά ματς του ΠΑΣ Γιάννινα, τα οποία όμως δεν είχαν συνέχεια. Ήταν οι εξαιρέσεις στον κανόνα και έμειναν απλώς να τα συζητάμε. Χρειάζεται, λοιπόν, πολλή προσοχή και μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει η ομάδα να μας δείξει ότι αποκτά κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα.

Πάντως οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι επί Γρηγορίου δεν βλέπουμε κάθε Κυριακή το ίδιο «έργο». Το ψάχνει πολύ για το πώς θα στήσει κάθε φορά την ομάδα, δοκιμάζει παίκτες, δοκιμάζει διατάξεις, δοκιμάζει στυλ παιχνιδιού και προσπαθεί να βρει την καλύτερη «συνταγή». Και μάλιστα, με τις μεταγραφικές προσθήκες ο ΠΑΣ θα συνεχίσει να είναι απρόβλεπτος για όλους μας και φυσικά και για τον αντίπαλο.

Ο Τούτου ήδη έδωσε ένα χαρακτηριστικό που είχαμε να δούμε καιρό και προφανώς είναι η ταχύτητα από τα άκρα. Αν και το αριστερό εξτρέμ που πρόκειται να αποκτηθεί έχει παρόμοια χαρακτηριστικά, τότε ο ΠΑΣ θα έχει κάνει τις κατάλληλες επιλογές. Άλλωστε, κάτι που πληρώνει ακριβά φέτος, είναι το ότι δεν είχε γρήγορα «φτερά» και γενικώς είμαστε πολύ αργή ομάδα. Ένας Ροσέρο υπήρχε, αλλά κι εκείνου του λείπει η ποιότητα και η ουσία.

Αν καταφέρει ο Ροζάλες να δώσει κι αυτός αυτά που περιμένουμε στο κράτημα της μπάλας και την ανάπτυξη του παιχνιδιού, ο ΠΑΣ θα γίνει άλλη ομάδα από τη μέση και μπροστά.

Το ερώτημα, όμως, είναι πότε θα μπορούν να παίξουν 90 λεπτά όλοι αυτοί οι παίκτες μαζί. Γιατί αν είναι 60 λεπτά να ψαχνόμαστε και 30 να παίζουμε κανονικά, θα πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τους πλανήτες για να τους πετυχαίνουμε όλους την ίδια στιγμή στο 100% και να παίρνουν και το αποτέλεσμα.

Ας περιμένουμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει και αυτή η εβδομάδα μεταγραφικά και πάμε για ένα ματς με την Λαμία, στο οποίο η νίκη θα δώσει κι άλλο χρόνο στην ομάδα να τακτοποιηθεί και να έρθει στα μέτρα που τη θέλει ο προπονητής. Ευτυχώς οι αντίπαλοι μάς περιμένουν, γιατί τόσο ο Παναιτωλικός όσο και η Κηφισιά ηττήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, ενώ ο Βόλος «τσίμπησε» βαθμουλάκι στο 90φεύγα στις Σέρρες, αλλά δεν παύει κι αυτός να είναι σε απόσταση βολής.

Υ.Γ.1: Στα Γιάννενα είναι ο Σαντιάγκο Ροζάλες και είναι έτοιμος από αύριο να πιάσει δουλειά, ενώ στην Αθήνα έφτασε σήμερα ο Πολωνός στόπερ Γιαν Σομποτσίνσκι. Τουτέστιν, φτάσαμε τις 4 μεταγραφές και έπονται ως την Τετάρτη αριστερό μπακ και αριστερό εξτρέμ.

Υ.Γ.2: Το φοβερό στατιστικό του ματς με τον Ολυμπιακό είναι τα μόλις 6 κερδισμένα φάουλ του Ολυμπιακού, αλλά με 4 κίτρινες σε παίκτες του ΠΑΣ! Ο Περράκης έσπασε ρεκόρ άγχους να χαλαρώσει την πιεστική άμυνα του ΠΑΣ…!

Πάμε και στην ατομική κριτική, όπου όλοι είναι η αλήθεια ότι έδωσαν το κάτι παραπάνω, αν και δυστυχώς δεν αποφεύχθηκαν ατομικά λάθη.

Βασίλης Αθανασίου: Αν δεν υπήρχε το πρώτο γκολ, θα μιλούσαμε για μία πάρα πολύ καλή εμφάνιση, καθόλου «ψαρωμένος» και έδειχνε σταθερός. Αλλά στο πρώτο γκολ φαίνεται να έχει κακή τοποθέτηση στο τέρμα, που είναι καθαρά από θέμα έλλειψης παιχνιδιών. Εκεί αδίκησε κάπως τον εαυτό του, αλλά δεν μπορείς να του ρίξεις ευθύνες όταν αγωνίζεται στη χάση και τη φέξη. Έκανε 5 αποκρούσεις, 9 κλεψίματα, 7 επεμβάσεις και έδωσε μία προωθητική πάσα.

Κάρλες Σόρια: Πολύ καλός στο α’ ημίχρονο, ανέβηκε κιόλας ψηλά στο γήπεδο και είχε μία τελική προσπάθεια, με τον Πασχαλάκη να κάνει μεγάλη επέμβαση, όμως χρεώνεται το μεγάλο λάθος στο 2ο γκολ, γιατί ενώ έχει χώρο να κάνει την πάσα που θέλει, αργεί χαρακτηριστικά. Για την κλάση του ήταν ανεπίτρεπτο λάθος. Είχε 2/10 γεμίσματα, 5 προωθητικές πάσες, 3 κλεψίματα, 4 επεμβάσεις και 5 λάθη.

Γιάννης Κιάκος: Σε σχέση με το ματς με τον ΠΑΟΚ ήταν σαφώς πολύ καλύτερος, έστω κι να έλειπε ο Ροντινέι. Όσο παίρνει χρόνο συμμετοχής αποκτάει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση και βοηθάει. Έδωσε 3 προωθητικές, έκανε 7 επεμβάσεις και 4 λάθη.

Ροντρίγκο Εραμούσπε: Δέσποζε στην άμυνα, πήγαινε πρώτος στην μπάλα και έδινε και βοήθειες όπου χρειαζόταν. Έκανε 5 επεμβάσεις και 2 λάθη.

Μάκης Μπακαδήμας: Έδειξε και πάλι το γνωστό πάθος που τον διακρίνει, αλλά αυτήν τη φορά έβγαλε και κάποιες αδυναμίες, αφού ήταν πολύ δύσκολο να μαρκάρει τον Μασούρα. Και είχε κι αυτός ένα αχρείαστο λάθος στο τέλος, «προσφέροντας» ένα δοκάρι στον Ολυμπιακό. Έκανε 2 επεμβάσεις και 4 λάθη.

Ζήσης Καραχάλιος: Έτρεξε πολύ, είχε καλά μαρκαρίσματα, δεν άφησε χώρους στον Ολυμπιακό να κινηθεί από τον άξονα, αλλά έχει κι αυτός ένα εύκολο ατομικό λάθος από το οποίο ξεκινάει η αντεπίθεση του Ολυμπιακού για το 3-1. Έδωσε 4 προωθητικές πάσες, έκανε 4 κλεψίματα, 5 επεμβάσεις και 3 λάθη.

Ντααν Ριένστρα: Κάλυψε χώρους, έδωσε βοήθειες, δεν είναι πάντως ο παίκτης που τρελαίνεσαι με όσα κάνει στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά μπορεί να αναλάβει να κάνει συγκεκριμένα πράγματα που θα ζητήσει ο προπονητής και να είναι συνεπής στο τακτικό πλάνο. Έκανε 4 λάθη.

Άγγελος Λιάσος: Για παίκτη που φέτος παίρνει σπανιότερα ευκαιρίες τα πήγε πάρα πολύ καλά, αλλά και χωρίς αυτήν την παράμετρο, πάλι πολύ θετική παρουσία. Θα τον χαρακτηρίζαμε ως ευχάριστη έκπληξη γιατί κάλυψε άψογα τους χώρους, πήγαινε στα μαρκαρίσματα, έτρεχε παντού και βοήθησε τον Καραχάλιο να κλείσουν τον άξονα και να μπλοκάρουν όσο γινόταν το κάθετο παιχνίδι του Φορτούνη. Είχε 1/2 γεμίσματα, 3 προωθητικές πάσες, 4 κλεψίματα, 3 επεμβάσεις, 2 λάθη και 2 κερδισμένα φάουλ.

Κέβιν Ροσέρο: Συνεχίζονται οι εμφανίσεις του τύπου «κάτι προσπαθεί να κάνει, το παλεύει», αλλά όταν προωθείται δεν περνάει εύκολα πάσες μέσα στην περιοχή. Αμυντικά βοήθησε αρκετά τον Σόρια. Αν βρει περισσότερη ουσία, θα κάνει και μεγαλύτερη καριέρα, γιατί τα προσόντα υπάρχουν σ’ αυτόν. Είχε 2/3 γεμίσματα, 2 προωθητικές πάσες, 7 λάθη και 2 κερδισμένα φάουλ.

Κλόντιου Μπάλαν: Γυρνούσε πολύ πίσω να δώσει βοήθειες στην άμυνα, αλλά όταν ο ΠΑΣ κέρδιζε την μπάλα δεν υπήρχε παίκτης μπροστά να πετάξει την μπάλα να βγει αντεπίθεση. Καλός, λοιπόν, στις αμυντικές βοήθειες, αλλά παντελώς ακίνδυνος επιθετικά.  Έδωσε 3 προωθητικές πάσες, έκανε 2 λάθη και είχε 2 κερδισμένα φάουλ.

Παναγιώτης Τζίμας: Βοήθησε πολύ ανασταλτικά τον Κιάκο, ήταν συνεπής δηλαδή, κέρδιζε φάουλ και έδινε ανάσες στην άμυνα, παραλίγο να πιστωθεί και ασίστ, αν έμπαινε το σουτ του Σόρια. Είχε βέβαια και τις κλασικές του στιγμές να περάσει τους πάντες ή στα τελειώματα φάσεων που δεν βρίσκει εστία. Έκανε 2 τελικές, 1/3 γεμίσματα, έδωσε 3 προωθητικές πάσες, έκανε 2 λάθη και κέρδισε 3 φάουλ.

 

Αλλαγές

Πέδρο Κόντε: Πήγε καλύτερα στην κορυφή της επίθεσης και γενικώς φαίνεται να «ακουμπάει» καλύτερα η μπάλα πάνω του όταν ο ΠΑΣ θέλει να αναπτυχθεί σε ανοιχτές άμυνες. Πέτυχε το γκολ και έγινε ο «γηραιότερος» σκόρερ του ΠΑΣ σε επίπεδο Α’ Εθνικής, ξεπερνώντας τον Γκλασμάνη!

Ζόρντι Τούτου: Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε γράψει ένα άρθρο όπου λέγαμε εν ολίγοις ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα έχασε το τελευταίο τρένο της παραμονής και ότι τρέχει από πίσω του τώρα να το προλάβει να επιβιβαστεί. Αν το τρένο είναι τόσο γρήγορο όσο ο Τούτου, θα το χάσουμε, αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής οι άλλες ομάδες κινούνται κι αυτές με… κάρβουνο, οπότε αν ο ΠΑΣ βρει κι άλλους Τούτου, θα προλάβει. Η κούρσα στο κερδισμένο πέναλτι μας θύμισε την κούρσα του Δώνη στο ματς με τον Άγιαξ! Όλη η άμυνα του Ολυμπιακού τον κυνηγούσε και δεν τον έπιανε! Το προσωνύμιο «τρένο» μάλλον θα του ταιριάξει, εφόσον ξαναδούμε κάτι παρόμοιο. Πέρασε επίσης 2 προωθητικές πάσες και με τη μία τράβηξε βλέμματα πάνω του.

Μάριος Τσαούσης: Μπήκε σ’ ένα χρονικό σημείο που ο Κιάκος είχε αρχίσει να βγάζει κούραση, αλλά σε γενικές γραμμές δεν μπορεί να κριθεί.

Τζο Έφορντ: Πρώτη φορά που έγινε αισθητή η παρουσία του. Αναστάτωσε την άμυνα του Ολυμπιακού δημιουργώντας ρήγματα και αν ο Τζίμας ήταν πιο εύστοχος ίσως να είχε γίνει απειλητικός ο ΠΑΣ.

 

Προπονητής

Μιχάλης Γρηγορίου: Άριστα στημένη η ομάδα, άριστο πλάνο τακτικής, από εκεί και πέρα είναι θέμα παικτών να το υπηρετήσουν και να αποφευχθούν τα ατομικά λάθη. Το πλάνο του, πάντως, δούλεψε, γιατί όλες οι φάσεις του Ολυμπιακού προέκυψαν από εύκολα ατομικά λάθη. Και επιθετικά, όμως, ο ΠΑΣ κάτι προσπάθησε να δώσει, δεν περιορίστηκε δηλαδή σε «ταμπούρι» με την κακή έννοια.

Πάμε για την Λαμία τώρα, γιατί εκεί είναι που χρειάζεται να πάρουν όλοι άριστα.