image description

Τη  διακήρυξη  Ανοιχτού Διεθνή Διαγωνισμού, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης, για το έργο της Κατασκευής, Συντήρησης και Λειτουργίας του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ενέκρινε κατά πλειοψηφία στη σημερινή της συνεδρίαση η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Πρόκειται για μια  επιλογή που έχει στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατασκευής του έργου,  είναι πιλοτικού χαρακτήρα και  αν  η προσπάθεια ευοδωθεί, θα δημιουργηθούν ταχύτατα οι εγκαταστάσεις του για να στεγάσουν τις εν αναμονή εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση της  Περιφέρειας, αλλά και γενικότερα  του Δημοσίου.

Το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί με την υπάρχουσα μελέτη και οικοδομική άδεια που  έχει εκδώσει η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα κατά τη διάρκεια της παραχώρησης, σύμφωνα με το χρηματοοικονομικό μοντέλο του έργου,     εκτιμώνται  σε 70 περίπου εκατομμύρια ευρώ, όσο και η αξία της σύμβασης (Ν. 4413/2016).

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του Ανοιχτού Δημόσιου Διαγωνισμού η σύμβαση προβλέπει ρητά ότι ο Παραχωρησιούχος θα αναλάβει πλήρως τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου λειτουργίας του Πάρκου   θα έχει την πλήρη ευθύνη για τη διοίκηση, συντήρηση και εύρυθμη λειτουργία του.

Ως αντάλλαγμα της  παραχώρησης  του χώρου, εξυπηρετώντας τον κοινωφελή χαρακτήρα του έργου,  αναλαμβάνει τη δέσμευση να διαθέτει τους γραφειακούς χώρους πλήρως εξοπλισμένους -του ενός κτιρίου εμβαδού 1700 μ2 αποκλειστικά για εκμίσθωση σε νεοφυείς επιχειρήσεις (που θα επιλέγονται με δημόσια πρόκληση)  και στην Περιφέρεια Ηπείρου, με συμβολικό μίσθωμα 1 ευρώ/ανά τετραγωνικό ετησίως. Επίσης να  παρέχει χωρίς τίμημα  υπηρεσίες θερμοκοιτίδας και να διοργανώνει εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Η διακήρυξη εκπονήθηκε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και λεπτομέρειες ανέλυσε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης  Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ευάγγελος Σακκάς.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης υπογράμμισε ότι   εξακολουθούν να ισχύουν η απαίτηση της Περιφέρειας και η δέσμευση της Κυβέρνησης για χρηματοδότηση των 15 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν είτε σε δεύτερη φάση- εάν δεν ευοδωθεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, είτε για άλλο έργο της Περιφέρειας.

 

Ανακοίνωση της παράταξης “ΦΩΣ” του Λάμπρου Γεωργόπουλου

Σήμερα συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή. Εκτός ημερησίας, θέμα 19, ξαφνικό και αναπάντεχο, χωρίς καμία ενημέρωση σε κανέναν:

Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης του διεθνή διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την “Ανάθεση σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και λειτουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας της Περιφέρειας Ηπείρου”.

 • Ναι, αυτό το Πάρκο που θα έμπαινε στο Ταμείο Aνάκαμψης με €50 εκατομμύρια (τα €25 θα τα δανείζονταν) και απεντάχθηκε!
 • Ναι, αυτό που μετά είτε θα γινότανε με €30 εκατομμύρια και θα εντασσόταν!
 • Ναι, αυτό που ήξεραν οτι είχε απενταχθεί και το έκρυβαν πριν τις εκλογές!
 • Ναι, αυτό που δεν ρώτησαν, δεν συμβουλεύτηκαν ΚΑΝΕΝΑΝ!
 • Ναι, αυτό που δεν το έφερε πρώτα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τα περνάνε έκτακτα πρωί Δευτέρας…

Και η πλειοψηφούσα Παράταξη Καχριμάνη ενέκρινε όρους σύμβασης που ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ. Παρά μόνο ως εγγραφές στον πίνακα περιεχομένων! Αστεία πράγματα!

Η δικαιολογία του κ. Καχριμάνη για τη βιασύνη κατά την διάρκεια της επιτροπής ηταν “μας πιέζουν οι Γερμανοί” και εμείς αναρωτιόμαστε:

 • ποιοί είναι οι Γερμανοί;
 • είναι αυτό αποδοχή φωτογραφικού διαγωνισμού, το οτι βιαζόμαστε να το φτιάξουμε για κάποιους;

ενώ ο υπηρεσιακός κ. Σακκάς ανέφερε πως “το κατασκευαστικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα €25 εκατομμύρια ενώ τα €70 εκατομμύρια που αναφέρονται στη σύμβαση παραχώρησης αφορούν στο ύψος των ενοικίων” (!!!), δήλωση πρόσκλησης κόσμου από το …απέναντι κτήριο της Περιφέρειας.

Ο κ. Καχριμάνης και οι 4 της παράταξής του (Σιαράβας, Ψαθάς, Κίτσιος Γαϊτανίδης), ενέκριναν τους όρους μία σύμβασης που:

 • λείπουν τα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ που είναι και ουσιώδη καθώς εκεί είναι οι άδειες, το μοντέλο εσόδων, προυπολογισμοί κοκ (τα ζητήσαμε και δεν μας στάλθηκαν)!
 • παραχωρεί 30 στρέμματα για 35 έτη, με ασαφές το πεδίο της ανανέωσης μετά!
 • την ορίζει στα €69 εκατομμύρια (€65 γράφει αλλού μέσα, εξάλλου παίζουν τόσο εύκολα με τα εκατομμύρια…) χωρίς καμία τεκμηρίωση, κοστολόγηση οταν πριν έχει ειπωθεί πως κάνει €50 εκατομμύρια, €30εκατομμύρια, αν δεν βρεθεί ανάδοχος “θα γίνει με €15 εκατομμύρια”
 • αφήνει τελείως εκτός λειτουργίας του την Περιφέρεια και ουσιαστικά αυτή λειτουργεί ως Μεσίτης, χωρίς κανένα ουσιαστικό ή σύμφωνο ρόλο με την ανάπτυξη της Έρευνας και της Τεχνολογίας στην περιοχή!
 • αφήνει περιθώριο στο να κάνει ο ανάδοχος οτι θέλει τα 13.500 τετραγωνικά δόμησης καθώς είναι θολές οι χρήσεις από εκεί και πέρα.

και γενικότερα,

μία σύμβαση για την οποία γεννιούνται άπειρα ερωτήματα,για

 • τις ασάφειες,
 • τις διακυμάνσεις στα ποσά και την κοστολόγηση,
 • την βιασύνη, ελαφρότητα και προχειρότητα κατάρτισής της,
 • την εμφανέστατη απόκλιση από τον αρχικό σκοπό,
 • την απουσία λογικής στο οικονομικό της μοντέλο.

Τεράστιες οι ευθύθες του κ. Καχριμάνη, όσων την υπογράφουν αλλά και του υπηρεσιακού κ. Σακκά.

Τι θεωρούμε:

 • Πρόκειται για πρόχειρα στημένη προσπάθεια που περισσότερο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Real Estate (Κτηματομεσιτική) παρά με Έρευνα και Τεχνολογία.
 • Η Περιφέρεια Ηπείρου, συνεχίζει την τραγική διαχείριση αυτού του εξ αρχής κακοσχεδιασμένου έργου, που αγνόησε από τους μικρότερους ως τους μεγαλύτερους φορείς (πχ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).

 

Δηλώνουμε πως θα αναζητήσουμε ευθύνες σε όποιους υπογράφουν αυτή τη σύμβαση και συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, είτε αιρετοί είτε υπηρεσιακοί.

Τι θα κάναμε:

 • Μόνιμα ανοικτή πρόσκληση (ακόμη και καμπάνια προώθησης) για υποβολή επιχειρησιακών σχεδίων (business plans) σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο θέλει να του παραχωρηθεί χώρος και να επενδύσει για Σκοπούς Έρευνας και Τεχνολογίας. Γρήγορες και απλές διασικασίες έγκρισης της Περιφέρειας και σύμφωνες με συγκεκριμένο αναπτυξιακό και χωροταξιακό σχεδιασμό της περιοχής.

Αφού σας θυμίσουμε πως ήδη υπάρχει Τεχνολογικό Πάρκο στα Γιάννενα, αφού σας ενημερώσουμε πως με υποπολλαπλάσιο ποσό της σύμβασης, ο κάθε ιδιώτης μπορεί να φτιάξει οτι θέλει (και αυτό μας γεννά επίσης απορίες) στην πάμπτωχη περιοχή μας που δεν αντιμετωπίζει έλλειψη γής και χώρων, σας παραθέτουμε και την σύμβαση για να απολαύσετε την διακυβέρνηση της Ηπείρου. Αυτό ενέκρινε ο κ. Καχριμάνης σήμερα!

(και όποιος βρεί τα παραρτήματα να μας τα στείλει και σε εμάς!)