image description

Ο Παλιός αρχηγός του ΠΑΣ Γιάννινα, Αλέξης Μιχαήλ, ο οποίος πλέον ασχολείται με την προπονητική και δουλεύει στις Ακαδημίες του Σταυρακίου, μίλησε στην εκπομπή “Στη Λακκούβα” και τον Μιχάλη Μερτζιανίδη, ξετυλίγοντας αυτήν τη φορά το “κουβάρι” των αναμνήσεων από την αποχώρησή του από τον ΠΑΣ και φτάνοντας στο σήμερα της ομάδας και τη μάχη που δίνει για την παραμονή.

Αναλυτικά όσα είπε στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3 (στο τέλος το ηχητικό):

Για το πόσο δύσκολο ήταν να αφήσει τον ΠΑΣ Γιάννινα «Με πείραξε, ήταν απίστευτο για ‘μενα να φύγω. Δεν έφυγα να πάω σε μεγάλη ομάδα (σ.σ. Παναθηναϊκό) έναν χρόνο πιο πριν γιατί είχα σκοπό να κλείσω την καριέρα μου στα Γιάννενα, αλλά ένα χρόνο μετά έπεσε η ομλαδα. Πέρασα άσχημα, στεναχωρήθηκα πολύ και ‘τιμώρησα’ τον εαυτό μου. Έτσι ήμουν σαν χαρακτήρας. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν όμως».

Για το «κρέμασμα» των ποδοσφαιρικών του παπουτσιών: «Τρομερά δύσκολο για έναν άνθρωπο που 19 χρόνια αυτή ήταν η καθημερινότητά του. Μέχρι που σταμάτησα είχα γεμάτες χρονιές. Καλό είναι να σταματάς όσο είσαι σε καλό επίπεδο. Ο πρώτος καιρός είναι δύσκολος, αν βρεις όμως κάτι που αγαπάς κι αυτό είναι μέσα στο γήπεδο, τότε τα ξεπερνάς όλα».

Για τις καλές και κακές στιγμές με τον ΠΑΣ Γιάννινα: «Οι κακές στιγμές ήταν ελάχιστες. Τα παιδιά που πέρασαν μετά από εμάς βρήκαν μία οικογένεια στον ΠΑΣ Γιάννινα και όλοι όσοι έπαιξαν εκείνα τα χρόνια το έλεγαν για  το πόσο όμορφα χρόνια πέρασαν στον ΠΑΣ Γιάννινα. Αυτό ήταν ένα δημιούργημα του προέδρου, αλλά και των ανθρώπων που ήταν τότε στην ομάδα, αλλά και των παικτών.

Υπήρχαν προβλήματα στην ομάδα, αλλά τα κάναμε πέρα, είτε ήταν οικονομικά είτε αδειοδοτήσεων ή γηπεδικά. Και τώρα επιτέλους ο ΠΑΣ έχει το δικό του προπονητικό, μακάρι να το χαίρονται και να βιώνουν οι παίκτες συνθήκες αντάξιες ομάδας Super League.

Κάποτε μου είχε πει παίκτης του Πανιωνίου ‘πως παίζετε σ’ αυτό το γήπεδο’ και ντρεπόμουν να του απαντήσω, γιατί είχε δίκιο. Εμείς είχαμε όλη την εβδομάδα προπονήσεις, αλλά και παιχνίδια σε άσχημα τερέν.

Πάντως οι συνθήκες αυτές μας είχαν ενώσει περισσότερο. Ακόμα και τώρα όταν συναντιόμαστε με κάποια παιδιά, αυτά έχουμε να θυμόμαστε και τα συγκρίνουμε με το τώρα. Κρατήσαμε την ομάδα σ’ ένα επίπεδο με εξαίρεση εκείνη τη χρονιά που πήγαν όλα ανάποδα και πέσαμε κατηγορία. Αν υπήρχε τότε VAR δεν θα έπεφτε η ομάδα. Ο ΠΑΣ ήταν το εύκολο θύμα, αλλά τις προηγούμενες χρονιές δεν μπορούσαν να τον πειράξουν με τίποτα».

Για το ευρωπαϊκό γκολ που είχε πετύχει με την Οντ και ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό του ΠΑΣ Γιάννινα: «Αυτές είναι στιγμές που τις έχω στην καρδιά και στο μυαλό μου. Είναι αυτές οι όμορφες αναμνήσεις που έχω κρατήσει και τις οποίες τώρα τις δείχνω στα παιδιά μου. Μπορεί να με στερήθηκαν τότε, αλλά τώρα καταλαβαίνουν».

Για τον ρόλο του ως προπονητής Ακαδημιών στο Σταυράκι: «Άλλο πράγμα να είναι επαγγελματίας αθλητής κι άλλο πράγμα να δουλεύεις με παιδάκια. Χρειάζεται πολλή υπομονή, γνώσεις, καθημερινό διάβασμα, γιατί εκτός από προπονητής πρέπει να είναι για τους πιο μικρούς ένας άνθρωπος με τον οποίο θα διασκεδάσουν αυτό που κάνουν. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός, αλλά και χαρά. Θα πρέπει η προπόνηση να είναι μάθηση, αλλά και διασκέδαση. Είναι πρωτόγνωρο για ‘μενα και μια πολύ καλή εμπειρία. Όπως περνάς απ’ όλα τα στάδια ως αθλητής έτσι και ως προπονητής».

Για το τι δεν του αρέσει ως προπονητής: «Δεν με πειράζει το λάθος, με πειράζει το να τα παράς, να απογοητεύεσαι ή να αδιαφορείς».

Για την κριτική που ακούν πιο συχνά οι αμυντικοί: «Ένα λάθος που γίνεται συχνά είναι ότι όταν νικάει μία ομάδα έχει πάει καλή η επίθεση, αν χάνει φταίνε οι αμυντικοί και ο τερματοφύλακας. Είναι αδικημένοι οι αμυντικοί».

Για το αν υπάρχουν ταλέντα: «Βγαίνουν πολλά ταλέντα στην Ελλάδα, είμαστε καλά, αλλά η αδιαφορία και η τεμπελιά χαμηλώνει το επίπεδο. Όσοι δουλεύουν πάνε ακόμα και στο εξωτερικό όσοι δεν δουλεύουν μένουν στάσιμοι».

Για το πώς βλέπει φέτος τον ΠΑΣ Γιάννινα: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το ψυχολογικό και η νίκη με τον Βόλο ήταν κυρίως ψυχολογικής σημασίας. Όταν κάνεις καιρό να κερδίσεις αρχίζει να υπάρχει μία ηττοπάθεια και ξεχνάς να κάνεις ακόμα και πάσα. Το ψυχολογικό παίζει πάντα ρόλο σε μία ομάδα. Σίγουρα έχουν γίνει κι άλλα λάθη και μόνο όσοι δεν δουλεύουν δεν κάνουν.

Άσχετα από το ποδόσφαιρο, όταν υπάρχει καλό κλίμα κάπου το αποτέλεσμα βγαίνεθι».

Για την έννοια του αρχηγού: «Είναι η έννοια εκείνου που πρέπει να βάλει σε όλα πλάτη. Πρέπει να διαχειριστεί, εκτός του εαυτού του, και όλους τους άλλους. Το να δυναμιτίσεις κάτι είναι το μόνο εύκολο, το δύσκολο είναι να κρατήσεις ενωμένη μία κατάσταση.

Δεν μπορώ να δεχτώ να λέγονται πράγματα για κάποια παιδιά. Υπάρχουν ομάδες με χειρότερο έμψυχο υλικό από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Όσοι είμαστε απ’ έξω πρέπει να βοηθήσουμε την ομάδα αυτή τη στιγμή. Φαίνεται ότι υπάρχει πίεση στην ομάδα και εύχομαι με το διπλό στον Βόλο να έγινε η αρχή της ανάκαμψης. Ο ΠΑΣ δεν υστερεί από άλλες ομάδες, δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα πέσει».

Για το αν έρχεται στο γήπεδο: «Φέτος ναι ερχόμουν, αλλά μόνος μου. Μου αρέσει να βλέπω τα παιδιά, έχω φίλους στην ομάδα και χαίρομαι να τους βλέπω. Χάρηκα όταν κερδίσαμε την Τρίπολη καταλαβαίνω πως νιώθουν στις νίκες και πόσο ωραία θα είναι αυτή η εβδομάδα μετά τη νίκη με τον Βόλο.

ΠΑΣ Γιάννινα είμαστε, με τον ΠΑΣ μεγαλώσαμε, δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τα συναισθήματα και μακάρι να βοηθήσουμε από την πλευρά μας έστω και λίγο».

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης από το 7:17 και αμέσως μετά τον Αλέξη Μιχαήλ, η στατιστική ανάλυση του αγώνα με τον Βόλο από τον Κώστα Γαλάνη, όπου πραγματικά κάποιοι παίκτες του ΠΑΣ είχαν εντυπωσιακή στατιστική εικόνα!