Στο στόχαστρο των Αλέξη Κούγια και Γιάννη Βρέντζου βρέθηκε ο Δημήτρης Μελισσανίδης λόγω της μετοχικής σχέσης του με τον ΟΠΑΠ.

Διαβάστε τι ειπώθηκε λέξη προς λέξη, καθώς και τις απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού στα «πρακτικά» του Δ.Σ. της Λίγκας που φέρνει στο φως το sportfm.gr.

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο Σταύρος Κοντονής στάθηκε στην υπόθεση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και στην κακή εφαρμογή του μέτρου σε ορισμένα γήπεδα, απειλώντας με κλείσιμο θυρών: «Κύριοι, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι στη διάθεσή σας για να βρούμε λύσεις. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις και μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα.

Αυτό που πρέπει να σας επισημάνω είναι ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται από όλους. Όσον αφορά το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, οι υπηρεσιακοί σύμβουλοι μου λένε ότι υπάρχει καταδολίευση στις θύρες των οργανωμένων οπαδών με άσχετα ονόματα και μαζικά εισιτήρια. Έτσι δυσκολεύονται οι αρχές να ελέγξουν την ταυτοπροσωπία και τα δικαστήρια να αποδώσουν δικαιοσύνη. Αυτό συμβαίνει σε 4-5 γήπεδα. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι προς όφελος όλων των ΠΑΕ. Θα κάνουμε μία σύσκεψη στο υπουργείο και για την κάρτα φιλάθλου.

Απευθύνω προειδοποίηση: σε κάθε περίπτωση ανομίας θα κλείσω θύρες γηπέδων! Η κυβέρνηση θα φροντίζει να τηρούνται οι νόμοι».

Σε εκείνο το σημείο ο πρόεδρος της Super League Γιώργος Στράτος ζήτησε από τον υφυπουργό «χρόνο ανοχής για την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου». Και ο Κοντονής απάντησε λέγοντας: «Γνωρίζω το θέμα και έχω αποφασίσει να δοθεί παράταση. Θα υπάρξει τροποποίηση με νόμο. Η καταληκτική ημερομηνία όμως θα είναι η 20ή Οκτωβρίου. Βοηθήστε και εσείς να διεκπεραιωθεί η υπόθεση».

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης και της ΑΕΚ Αλέξης Δέδες επέμειναν: «Θα θέλαμε περισσότερο χρόνο. Να εφαρμοστεί πιλοτικά και από το 2017 να το υλοποιήσουμε. Δεν θα είμαστε έτοιμοι. Υπάρχουν πρακτικά ζητήματα. Να δείξετε κατανόηση».

Αλλά ο υφυπουργός Αθλητισμού ήταν ανένδοτος: «Γνωρίζατε για την κάρτα φιλάθλου από τον προηγούμενο Απρίλιο. Είκοσι μέρες θα είναι η προθεσμία, όχι παραπάνω. Είμαι κάθετος. Έχουμε ήδη δώσει πολλές παρατάσεις. Δεν υπάρχει χειρότερο μήνυμα από μεγαλύτερη παράταση στην εφαρμογή του μέτρου».

Ποσοστό από τις στοιχηματικές

Ο Γιώργος Στράτος κατέθεσε το αίτημα «να θεσμοθετηθεί ένα σταθερό ποσοστό από τις στοιχηματικές εταιρείες προς το ποδόσφαιρο» και ο Σταύρος Κοντονής αποκρίθηκε: «Δώσαμε σε όλες τις αρμόδιες αρχές το αθλητικό νομοσχέδιο. Υπάρχει συζήτηση υπό τον ΓΓΑ. Περιλαμβάνεται σχετική διάταξη. Δεν ήταν παρούσα όμως η ΕΠΟ στη διαβούλευση. Εντελώς αδικαιολόγητα! Ένα ποσοστό από το στοίχημα πρέπει να πηγαίνει στις ομάδες. Οτιδήποτε άλλο είναι αδιανόητο και άδικο. Πήραμε την πρωτοβουλία να θεσμοθετήσουμε. Το συγκεκριμένο μέτρο θα βοηθήσει στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Αυτή θα είναι μία πηγή χρηματοδότησης και για τις μικρότερες ομάδες. Και ως γνωστόν οι εύρωστες ομάδες δεν γίνονται… δορυφόροι».

Επίθεση σε Μελισσανίδη

Εδώ παρενέβη ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού Γιάννης Βρέντζος που επετέθη στον ΟΠΑΠ λόγω της μετοχικής σχέσης του με τον Δημήτρη Μελισσανίδη: «Δεν υπάρχει ρύθμιση για τον ΟΠΑΠ. Υπάρχει ξεκάθαρο ασυμβίβαστο μεταξύ ΟΠΑΠ και ΑΕΚ. Δεν μπορεί να μην έχει λυθεί το θέμα της διαφάνειας και του μετόχου του ΟΠΑΠ. Δεν μπορεί να είναι μέτοχος του ΟΠΑΠ ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ και να χορηγούνται από τον ΟΠΑΠ οι αντίπαλοι της ΑΕΚ. Να υπάρξει πρόβλεψη στη νομοθεσία».

Και ο Κοντονής σχολίασε: «Με ενοχλεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Θεσμικά υπάρχουν τα όργανα που επιλαμβάνονται. Έχει γίνει η σχετική δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ». Ο Βρέντζος πήρε ξανά τον λόγο: «Έχει βγει απόφαση από το ΣτΕ και η ΑΕΚ δεν συμμετέχει στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ λόγω του συγκεκριμένου κωλύματος».

Τον λόγο πήρε ο Αλέξης Κούγιας, που ανέφερε: «Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός λόγω του ΟΠΑΠ. Και θεωρώ ότι υπάρχει εδώ και θέμα απιστίας διότι μετέχει και το Δημόσιο στο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ το οποίο ελέγχει ο κ. Μελισσανίδης. Από πού κι ως πού μένει η Λάρισα εκτός χρηματοδότησης και χορηγίας ΟΠΑΠ; Εδώ υπάρχει μία κόντρα Μελισσανίδη-Μαρινάκη και δεν μπορεί αυτή να μεταφέρεται και σε άλλους τομείς. Δεν μπορεί η Βέροια να αλλάζει χορηγό και να πηγαίνει στον ΟΠΑΠ παραμονή του αγώνα με την ΑΕΚ. Αυτά δεν γίνονται πουθενά στον κόσμο. Η ΑΕΛ με τόσο κόσμο, με τέτοιο γήπεδο και τόσες διακρίσεις στην ιστορία της δεν επέλεγη από τον ΟΠΑΠ να μπει χορηγός στη φανέλα της. Και μπήκε ο ΟΠΑΠ σε άλλες ΠΑΕ που δεν έχουν καμία σχέση με το μέγεθος της ΑΕΛ. Αυτή η πρακτική αποτελεί δυσφήμηση για το προϊόν και θίγει τον υγιή ανταγωνισμό. Στην ΑΕΛ δεν δίνει χορηγία ο ΟΠΑΠ επειδή εγώ έχω κακές σχέσεις με τον Μελισσανίδη. Δεν αλλοιώνεται έτσι το πρωτάθλημα;».

Η απάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού ήταν η εξής: «Καταθέστε τις απόψεις σας στην ΕΕΑ και για το θέμα του μετόχου. Αυτό το θέμα ξεπερνά το υφυπουργείο Αθλητισμού. Αφορά το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό που δεν θέλει η πολιτεία στο ποδόσφαιρο είναι να υπάρχει ένα υποβαθμισμένο προϊόν. Διότι τότε είναι πιο εύκολο να υπάρχουν εκβιασμοί προς τις ομάδες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Β’ Εθνική. Ένα έχω να σας πω: ενωμένοι θα ήσασταν ισχυρότεροι».