image description

Σε μια εποχή που έχουν μειωθεί δραστικά οι οικονομικοί πόροι που διατίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (Φ.Δ.Λ.Π.)επιδιώκει, εκτός των άλλων, τη συνεργασία και την στήριξη του ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση του δύσκολου έργου του. Λαμπρό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας του Φορέα με φορείς της τοπικής κοινωνίας είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη αποκατάσταση της στέγης του κτηρίου όπου στεγάζεται το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας στο νησάκι της λίμνης Ιωαννίνων, με έξοδα που καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από τον κ. Φώτη Ραπακούση δημιουργό του Μουσείου Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου. Ο Φ.Δ.Λ.Π.σε κτήριο στο Νησί Ιωαννίνων που του έχει παραχωρηθεί από την Ιερά Μονή Ελεούσης, έχει κατασκευάσει το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο από τον Ιανουάριο του 2012, αποτελεί ένα σύγχρονο πόλο ενημέρωσης για το περιβάλλον της Λίμνης Παμβώτιδας και έχει συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη της Προστατευόμενης Περιοχής.

Το Κέντρο Πληροφόρησης περιλαμβάνει εκθέματα για πληροφόρηση των επισκεπτών σχετικά με την Λίμνη Παμβώτιδα (παραδοσιακές δραστηριότητες, ιστορική εξέλιξη της λίμνης, βιοποικιλότητα, επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στη λίμνη και στο οικοσύστημά της) καθώς και οπτικοακουστικό εξοπλισμό. Το Κέντρο επισκέπτονται μεμονωμένα άτομα αλλά και ομάδες όπως σχολεία όπου γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημαντικότητα της Προστατευόμενης Περιοχής Λίμνης Παμβώτιδας και του οικοσυστήματός του.

Στο πλαίσιο δημιουργίας του Κέντρου Πληροφόρησης πραγματοποιήθηκαν εκτενείς εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης του κτηρίου χρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που υλοποιούσε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Εντούτοις η στέγη του κτηρίου όπου φιλοξενείται το Κέντρο Πληροφόρησης είχε υποστεί μεγάλες φθορές με το πέρασμα του χρόνου και λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, γεγονός που έθετε σε κίνδυνο τα εκθέματα και μακροπρόθεσμα τη διατήρηση του κτηρίου σε καλή κατάσταση.

Είναι φανερό λοιπόν ότι η ευγενική προσφορά του  κ. Φώτη Ραπακούση ήταν αποφασιστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης και για το λόγο αυτό  ο Φ.Δ.Λ.Π. θα ήθελε δημόσια να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες.