image description

Ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα, Μάριος Μιχαήλ, έκανε τη δική του παρέμβαση στην εκπομπή «Woman to woman» του EOK WebRadio με τη Μαριάννα Αξιοπούλου και την Εβίνα Μάλτση. Αναλυτικά είπε:

Για την κατάκτηση της 5ης θέσης στο φετινό πρωτάθλημα: «Πρώτη φορά η ομάδα κατακτά την 5η θέση βαθμολογικά. Σχεδόν κάθε χρονιά, εδώ και 7 χρόνια που είναι η ομάδα στην Α1 Γυναικών, πάλευε για την παραμονή της. Κάποιες φορές βοήθησαν και οι συνθήκες λόγω κορονοϊού και τα σχετικά που δεν έπεφταν ομάδες, οπότε φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που κατακτήσαμε μια τόσο υψηλή θέση».

Για τις σκέψεις του όταν ανέλαβε την ομάδα: «Στην αρχή υπήρχε αρκετό άγχος, πόσο μάλλον που έχω να κάνω με ομάδα γυναικών. Το καλό ήταν ότι είχα την εμπειρία σαν βοηθός να διαχειριστώ τη γυναίκα αθλήτρια, οπότε εκείνος ο 1.5 χρόνος που βρισκόμουν στην ομάδα στο παρελθόν ήταν “σχολείο” για εμένα κυρίως στον τρόπο διαχείρισης ενός ρόστερ γυναικών. Τις πρώτες δύο βδομάδες που προετοιμαζόμασταν για ένα ματς “τελικό” με τη Νίκη Λευκάδας, προσπαθούσα να προετοιμάσω την ομάδα όσο καλύτερα γινόταν με τον βοηθό μου. Δυσκολεύτηκα αρκετά, γιατί είναι άλλο η προπόνηση στις υποδομές και άλλο να αναλάβεις μια ομάδα με στόχους, με αμειβόμενες παίκτριες, με το γυναικείο φύλο. Όλοι οι παράγοντες μού έφεραν αυτό το άγχος. Το ίδιο έζησα και στο πρώτο μου παιχνίδι με τη Νίκη Λευκάδας, όπου πήγε και στην παράταση. Σε αυτό το παιχνίδι κερδίσαμε και πολλούς φιλάθλους. Ήταν ένα ματς διαφήμιση για το μπάσκετ γυναικών, κυρίως επιθετικά».

Για το τι άλλαξε στην ομάδα: «Υπήρχε μια πάρα πολύ καλή μπασκετική, σε θέμα τακτικής, βάση. Η ομάδα είχε αρχές στο παιχνίδι της, ο κόουτς Νανάκος έκανε μια πάρα πολύ καλή δουλειά στο τακτικό κομμάτι. Γι’ αυτό και η πρώτη κουβέντα με τις παίκτριες ήταν ότι δε θα πάμε να αλλάξουμε όλη τη φιλοσοφία και τον τρόπο παιχνιδιού μας, αλλά θα εστιάσουμε στα σημεία που γίνονταν λάθος και θα τα βελτιώσουμε. Επίσης, θεωρώ ότι έβαλα ένα “λιθαράκι” στην ψυχολογία των παικτριών, τους έδωσα παραπάνω κίνητρο να σουτάρουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να παίρνουν πιο άνετα τα ανοιχτά σουτ. Σ’ αυτό είχα παραπάνω συνεισφορά. Αλλάξαμε ένα 10-15% στην τακτική μας, κάποιες μικρές λεπτομέρειες σε συγκεκριμένα plays που αποδείχθηκε ότι δεν έβγαιναν για να έχουμε ένα τελικό σουτ. Δουλέψαμε κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι των παικτριών».

Για τη στήριξη του κόσμου στα τελευταία παιχνίδια του ΠΑΣ Γιάννινα: «Ο κόσμος ήταν καταλυτικός, ειδικά στα τελευταία παιχνίδια. Μας στήριξε πέραν του δέοντος. Αυτό, βέβαια, στα πρώτα πεντάλεπτα των παιχνιδιών μας γύρισε λίγο… μπούμερανγκ. Κάποιες παίκτριες που δεν το είχαν ζήσει στην ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα είχαν αγχωθεί, τους έφερνε άγχος αυτή η ένταση του κόσμου, γι’ αυτό και κάποια πεντάλεπτα δεν τα ξεκινούσαμε καλά. Η έλευση του κόσμου, ωστόσο, έφερε άλλη πνοή στην ομάδα. Δημιουργήθηκε ένας… ντόρος στην πόλη με την ομάδα και την πορεία της. Προσέλκυσε και αρκετά ονόματα για την επόμενη σεζόν που θέλουν ν’ ασχοληθούν και να βοηθήσουν την ομάδα. Ήταν πάρα πολύ θετικό όλο αυτό».

Για το αν έπαιξε ρόλο στη στήριξη του κόσμου η κακή πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα στο ποδόσφαιρο: «Ο κόσμος γενικά ακολουθούσε και στήριζε τον ΠΑΣ, όχι με αυτήν την ένταση των τελευταίων αγώνων βέβαια. Αυτό που έγινε με τον ποδοσφαιρικό ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη μερίδα φιλάθλων στο πλευρό του, έπαιξε ρόλο. Σε προσωπικές συζητήσεις με φιλάθλους, ερχόντουσαν στο γήπεδο και έλεγαν “Ευτυχώς είστε εσείς και παίρνουμε μια χαρά, γιατί στο ποδόσφαιρο πάμε κάθε Σάββατο και παίρνουμε πίκρα φέτος”. Έπαιξε τον ρόλο του και το ποδόσφαιρο. Όχι ότι στα play-offs δε θα είχαμε τόσο κόσμο, θα είχαμε, είναι σίγουρο αυτό, απλά το ζούσαν παραπάνω λόγω της χαράς που τους έδωσε η ομάδα φέτος».