image description

Ο υποβιβασμός του ΠΑΣ Γιάννινα αναπόφευκτα φέρνει αλλαγές που θα είναι δραστικές σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι στιγμής, βέβαια, «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν», όπως λέει και το γνωστό τραγούδι του Νίκου Παπάζογλου, αφού το υποτιθέμενο σήκωμα των μανικιών ειπώθηκε μεν από πλευράς διοίκησης αδερφών Χριστοβασίλη, αλλά έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση!

Και φυσικά ως αποτέλεσμα αυτής της απουσίας ο κόσμος της ομάδας γίνεται έρμαιο φημών και αυθαίρετων συμπερασμάτων που βγάζει ο καθένας, καταλήγοντας τελικά οι περισσότεροι στο ότι η ομάδα τελεί υπό διάλυση! Αν υπάρχει κάποια που θα μπορούσε να πει το αντίθετο, αυτή είναι μόνο η ΠΑΕ κι αυτή -όχι πλέον με άλλα λόγια- αλλά με πράξεις.

Μέχρι να έρθουν, όμως, οι επίσημες ανακοινώσεις για το ποιο ακριβώς είναι το… πλάνο και το όραμα από εδώ και πέρα και παίρνοντας ως αφορμή τα πρωταθλήματα που κατέκτησαν στην ΕΠΣΗΠ οι ομάδες Κ14 και Κ16 του ΠΑΣ Γιάννινα, θα ασχοληθούμε σήμερα με τις ομάδες υποδομών της ΠΑΕ για τις οποίες ακόμα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το μέλλον τους.

Αρχικά να τονίσουμε ότι η Κ19 μπορεί να δηλωθεί μόνο στο πρωτάθλημα της Super League 2, που λογικά θα γίνει και πάλι σε ομίλους, όπως πέρυσι, ώστε το λειτουργικό τους κόστος να παραμείνει χαμηλό.

Από εκεί και πέρα, η δήλωση συμμετοχής για τις ομάδες Κ17 και Κ15 μπορεί να γίνει μόνο στη Super League 1 κι αυτή προαιρετικά, γιατί αντίστοιχα ηλικιακά πρωταθλήματα δεν διοργανώνονται από την Super League 2.

Εδώ να ανοίξουμε μία παρένθεση και να σημειώσουμε ότι οι ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας που δεν συμμετέχουν σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων, παίρνουν από την UEFA ένα ποσό 230-330 χιλιάδων κάθε χρόνο, το οποίο υποτίθεται πηγαίνει μόνο στις υποδομές για ταξίδια, υλικά, ρουχισμό, φιλοξενία παικτών από άλλες πόλεις, προσωπικό κτλ. Το ποσό που πήρε φέτος ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν 232.000 ευρώ, αλλά του χρόνου στις αρχές της άνοιξης θα εισπράξει ένα πολύ αυξημένο ποσό, λόγω του ότι η μοιρασιά θα γίνει διά του 10 και όχι διά του 13 όπως πέρυσι, μιας και είχαμε 4 ομάδες σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Μάλιστα η UEFA θα προχωρήσει στην τριετία 2024-2027 σε αυξήσεις άνω του 80% στα ποσά που θα δίνει στις ομάδες, οπότε τα ποσά του solidarity για τη Super League 1 μελλοντικά θα είναι 500 με 600 χιλιάδες ευρώ!

Στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα αργά ή γρήγορα θα βάλουν κάτω τα δεδομένα και για τις υποδομές για να δουν τόσο το κόστος, αλλά και το αν υπάρχει έμψυχο υλικό από το οποίο θα μπορούσαν να προκύψουν τα μελλοντικά ταλέντα της πρώτης ομάδας. Απ’ ό,τι φάνηκε πέρυσι έγινε καλή δουλειά στην Κ15, μαζεύτηκαν αρκετοί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές από τις τοπικές ακαδημίες και η ομάδα από ατυχία δεν έφτασε στο final-4. Σίγουρα υπάρχει υλικό να προωθηθεί στην Κ17 έχοντας καλές προοπτικές.

Από εκεί και πέρα, οι κατακτήσεις των πρωταθλημάτων ΕΠΣΗΠ από τις Κ14Α και Κ16Α του ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα, επίσης δείχνει ότι υπάρχει αξιόλογο έμψυχο υλικό και σ’ αυτές τις ομάδες. Κι εδώ να σημειώσουμε ότι πέρυσι για την ομάδα Κ14 Elite έγινε μεγάλος αγώνας από την ΠΑΕ και τον πρόεδρο του ερασιτέχνη κ. Οικονόμου για να συγκεντρώσουν τους καλύτερους κατά το δυνατόν παίκτες της περιοχής μας για να προετοιμαστούν ενόψει της προώθησής τους στις ομάδες της ΠΑΕ. Αυτό είχε δημιουργήσει αρκετή μουρμούρα από τις τοπικές Ακαδημίες, που έχαναν παιδιά μόνο και μόνο για να πάνε στον ερασιτέχνη ΠΑΣ και να μπουν στον προθάλαμο της ΠΑΕ.

Υποτίθεται, λοιπόν, ότι φέτος ο ΠΑΣ θα εισέπραττε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Άρα, εκ των πραγμάτων… και εκ των αποτελεσμάτων δεν μπορεί η διοίκηση των αδερφών Χριστοβασίλη να αφήσει ελαφρά τη καρδία στη μέση ό,τι «χτίστηκε» με κόπο τον προηγούμενο  χρόνο.

Τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι πέρυσι έγινε μία κάπως πιο σοβαρή προσπάθεια να στηθεί κάτι από την αρχή στις Ακαδημίες των «κυανόλευκων», ο υποβιβασμός της πρώτης ομάδας καλλιεργεί φόβους ότι όλα αυτά μπορεί πάλι να εγκαταλειφθούν με το πρόσχημα του υποβιβασμού.

Και λέμε «πάλι», γιατί και στο παρελθόν (2017) είχε γίνει τεράστια προσπάθεια από προπονητές όπως οι Αγγέλης, Μπαδήμας, Ανθυμιάδης, Παναγιώτου, Μπόλος, από τον υπεύθυνο των υποδομών κ. Ιωάννου, αλλά και τον κ. Γεωργουλόπουλο που είχε περάσει κι αυτός από το πόστο των υποδομών, τον σκάουτερ και τεχνικό διευθυντή Δημήτρη Στούκα, τους γενικούς αρχηγούς Λώλη, Σταύρου, Ντούσκο, κ.α.  να δημιουργηθούν στέρεες βάσεις για τις υποδομές. Το  αποτέλεσμα εκείνης της προσπάθειας ήταν να μαζευτεί ένα εξαιρετικό έμψυχο υλικό εντός και εκτός Ηπείρου που για χρόνια αποτελούσε τον κορμό των υποδομών. Οι ομάδες Κ17 του ΠΑΣ είχαν φτάσει σε δύο final-4, η Κ19 κέρδιζε εντός και εκτός έδρας Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και μάλιστα πέρυσι έκοψε το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ νικώντας τον στα Γιάννενα. Γενικά μιλάμε για πολύ ανταγωνιστικές ομάδες που παρήγαγαν πάρα πολλούς επαγγελματίες παίκτες, αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που είχε προηγηθεί.

Το γιατί ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν μπορεί να συσπειρώσει πάλι τέτοιες δυνάμεις, να φέρει κοντά του βετεράνους παίκτες που θα είναι πρότυπο για όλα τα παιδιά, να συνεργαστεί αρμονικά με όλες τις Ακαδημίες της πόλης και γιατί δεν μπορεί να επενδύσει σε εγκαταστάσεις, είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τη διοίκηση της ομάδας τώρα που περισσότερο από ποτέ θα έχει ανάγκη τα δικά της παιδιά για να επιβιώσει.

Οφείλουν οι αδερφοί Χριστοβασίλη να δουν όλο το οικοδόμημα από την αρχή, να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με όλες τις Ακαδημίες και ο ΠΑΣ Γιάννινα να γίνει η ομάδα που θα αγκαλιάζει όλες τις ομάδες, αντί να είναι αυτός που λειτουργεί μόνο για τον εαυτό του.

Το μόνο που πρέπει να κάνει για τον εαυτό του, είναι να μαζέψει στο ΠΕΑΚΙ και τις ομάδες των υποδομών, ώστε να υπάρχει πιο άμεση συνεργασία με το τεχνικό επιτελείο της πρώτης ομάδας, αλλά και τα παιδιά να αισθάνονται ότι πράγματι βρίσκονται στον προθάλαμο της επαγγελματικής ομάδας.

Το μεσαίο γήπεδο στο Πανηπειρωτικό ρημάζει και είναι η ιδανική περίπτωση να γίνει πλαστικό με τα χρήματα του στοιχήματος. Μία επένδυση που έπρεπε να γίνει από πέρυσι που η ομάδα ξεκίνησε να φτιάχνει το νέο της γήπεδο στο ΠΕΑΚΙ.

Τόσο τα παραπάνω, όπως και όλα τα άλλα ανοιχτά θέματα που έχει η ομάδα και δεν μπορεί να βρει εύκολα ανθρώπους να τη στηρίξουν στα δύσκολα, έχουν και μία κοινή συνισταμένη κι αυτή είναι η μη φυσική παρουσία των αδερφών Χριστοβασίλη στην πόλη. Διοίκηση από μακριά και προσεγγίσεις χορηγών δια αντιπροσώπων δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις…