image description

Το φετινό πρωτάθλημα της Super League 2 θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είναι γρίφος ως προς το αν θα διεξαχθεί σ’ έναν ή δύο ομίλους, αν θα παίξουν 18, 20, ή 22 ομάδες, αλλά γι’ άλλη μια φορά η συζήτηση κινείται γύρω απ’ αυτά τα θέματα και το τι θα γίνει ως τις 9 Ιουλίου που θα πρέπει να υπογραφεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος.

Υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά στη συζήτηση για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος όπως το προβλέπει η περσινή προκήρυξη, δηλαδή σ’ έναν όμιλο με 20 ομάδες, πόσο μάλλον όταν φέτος στο πρωτάθλημα συμμετέχουν ομάδες που δίνουν άλλη οντότητα, όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Πανιώνιος, ο ανανεωμένος Ηρακλής (σ.σ. εφόσον επιβεβαιωθεί η είσοδος του Μονεμβασιώτη σ’ αυτόν) και υπάρχουν και ομάδες με ξεχωριστή ιστορία όπως η ΑΕΛ, η Παναχαϊκή, η Καλαμάτα, η Καβάλα, η Νίκη Βόλου, τα Χανιά κτλ.

Εξαιρούνται από τη συζήτηση οι ομάδες Β’ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, που δεν ξέρει κανείς αν θα είναι ανταγωνιστικές, αν θα παίζουν κάποιο ρυθμιστικό ρόλο με την παρουσία τους ή απλά θα περιφέρουν το σήμα τους ανά την επαρχία σαν… κράχτης. Άλλωστε στο παρελθόν ομάδες μικρών πόλεων ή χωριών απένειμαν και πλακέτες στις ομάδες αυτές θεωρώντας ως κάτι σημαντικό ότι παίζουν αντίπαλοί τους.

Πρωτάθλημα σ’ έναν όμιλο θα σήμαινε σίγουρα ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των ιστορικών ομάδων της κατηγορίας. Απ’ ό,τι έχει λεχθεί σε μια τέτοια περίπτωση θα έδειχναν ενδιαφέρον και οι τηλεοπτικοί πάροχοι της Cosmote ή της NOVA. Κατ’ επέκταση θα προέκυπταν και κάποια παραπάνω έσοδα από χορηγούς, αφού θα είχε πανελλήνια απήχηση η προβολή τους. Βέβαια δεν συζητάμε για κάλυψη 10 αγώνων την εβδομάδα, αλλά προφανώς για τα πιο εμπορικά ματς, οπότε μεγαλύτερο όφελος σ’ αυτήν την περίπτωση των χορηγιών θα είχαν οι εμπορικές ομάδες με πολλούς φιλάθλους.

Οι επιφυλάξεις

Εκφράζονται, πάντως και σοβαρές επιφυλάξεις από πολλές ομάδες ως προς τη βιωσιμότητα των συλλόγων που θα έχουν να κάνουν 19 ταξίδια από Καβάλα ως Χανιά και από Ιωάννινα μέχρι Ρόδο.

Και επιπροσθέτως, τα 38 παιχνίδια θα σήμαιναν και μεγάλα ρόστερ, με παίκτες που να υπολογίζονται ανά πάσα στιγμή κι όχι απλά συμπληρώματα από τις ομάδες υποδομών, γιατί η «φθορά» από κάρτες και τραυματισμούς θα είναι πολύ μεγάλη.

Άρα ειδικά για τις 4-5 ομάδες που θα δηλώσουν ότι θα πάνε για πρωταθλητισμό, τα έξοδα για ρόστερ θα είναι αρκετά υψηλά.

Το αντιστάθμισμα

Ως αντιστάθμισμα σ’ αυτές τις επιφυλάξεις δύο παράγοντες μπορούν να υπάρξουν. Ο ένας είναι η γενναία χρηματοδότηση του πρωταθλήματος από τους τηλεοπτικούς παρόχους, γιατί αν προσπαθήσουν να πάρουν το πρωτάθλημα με 100 ή 150 χιλιάδες ανά ομάδα, πολύ απλά δεν συμφέρει κανέναν να γίνει το πρωτάθλημα σ’ έναν όμιλο, αφού τα χρήματα αυτά οριακά θα καλύψουν τις μετακινήσεις τους.

Και από την άλλη θα πρέπει να δει η Πολιτεία το θέμα των χρημάτων που παίρνουν αυτές οι ομάδες από το στοίχημα. Για να αντέξουν να είναι βιώσιμες, δεν αρκούν τα 150.000 ευρώ, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να πάρουν και κάτι ακόμα παραπάνω.

Τα παραπάνω και φυσικά και όποιες άλλες ενστάσεις προκύψουν, σίγουρα θα τεθούν στα προσεχή Δ.Σ. της Λίγκας, τα οποία θα διεξαχθούν με τη νέα τους σύνθεση, δηλαδή με την προσθήκη των ομάδων που ανέβηκαν από τη Γ’ Εθνική και των ομάδων που έπεσαν από τη Super League 1.