image description

Επίσκεψη-φιέστα χαρακτήρισε την πρόσφατη παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Ξάνθου, ο τέως διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα, Λάμπρος Γεωργόπουλος, αποδομώντας τις εξαγγελίες του Υπουργού.

Αναλυτικά:

Με αφορμή την επίσκεψη-φιέστα του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού στα Ιωάννινα, οφείλω να απαντήσω και να ενημερώσω για την αληθινή διάσταση της κατάστασης!

Μετά τη παρόμοια επίσκεψη-φιέστα του τότε Υπουργού Υγείας Κουρουμπλή στα Γιάννενα τον Μάρτιο του 2015  o οποίος:

  • εξήγγειλε προσλήψεις 5.000 ατόμων μέχρι το τέλος του 2015 (!!!), και οι οποίες ουδέποτε έγιναν,
  • υπόσχονταν επιστροφή του σε 2 μήνες με απαντήσεις και λύσεις για όλα τα τότε θέματα που του είχαν τεθεί – εννοείται ότι ουδέποτε ήρθε.

ο Υπουργός Υγείας Ξανθός έρχεται και

  • μιμείται τον προκάτοχό του Κουρουμπλή σε επίσκεψη-φιέστα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
  • οικειοποιείται προσλήψεις ατόμων αντί να απολογείται γιατί καθυστέρησαν σχεδόν 2 έτη να υλοποιηθούν όταν ήταν μάλιστα προγραμματισμένες, προϋπολογισμένες, εξασφαλισμένες, μόνιμες (όχι όπως τώρα 12μηνη κοινωφελής εργασία…) και συμφωνημένες με την τρόικα από την συγκυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ το 2014, 4.500 προσλήψεις.
  • υπόσχεται και αυτός τα λεφτά των τηλεοπτικών αδειών… όπως και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης για τους δικούς τους τομείς ευθύνης.
  • παραπλανεί με «δημιουργική» λογιστική υπολογίζοντας ως προσλήψεις την, τακτική, καθιερωμένη ανανέωση του επικουρικού προσωπικού.
  • ισχυρίζεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση 200 εκατομμύρια (!) όταν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων ήταν
    • 2014: €1.448 εκατομμύρια
    • 2015: €1.187 εκατομμύρια
    • 2016: €1.150 εκατομμύρια
  • αποφεύγει να εξηγήσει ότι μεταφέρθηκαν ακριβά φάρμακα για καρκινοπαθείς και χρόνιους πάσχοντες από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ στον προϋπολογισμό των Νοσοκομείων και έτσι φαίνεται μεγαλύτερη η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων. Μία μαγική εικόνα ωστόσο!
  • ομολογεί από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα ότι «δεν έχει εικόνα ειδικά για τα Γιάννενα» ξεχνώντας ότι είναι Υπουργός Υγείας εδώ και 1 έτος και θα έπρεπε να γνωρίζει άριστα τον χάρτη υγείας όλης της χώρας.
  • αδυνατεί να αντιληφθεί το ρόλο του καθώς ισχυρίζεται πως «αντιλαμβάνεται ότι το Πολυδύναμο είναι μία μεγάλη εκκρεμότητα» ξεχνώντας ότι είναι Υπουργός Υγείας και όχι αξιολογητής βαρύτητας εκκρεμών ζητημάτων!
  • αγνοεί πως το Πολυδύναμο έχει χρηματοδοτηθεί για συγκεκριμένο σκοπό και δεν μπορεί να οραματίζεται άλλες δομές στο συγκεκριμένο κτήριο, εκτός αν θέλει να χρεώσει τους Έλληνες φορολογούμενους άλλα €8 εκατομμύρια επιστρέφοντας τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το έργο αυτό!
  • αποκρύπτει ότι η ένταξη στο «Ήπειρος 2014-2020» της προμήθειας–εγκατάστασης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Πολυδύναμου που αναφέρθηκε στη συνέντευξή του, έγινε με ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου και της δικής μου διοίκησης του Νοσοκομείου, διοίκηση την οποία ξήλωσε, παράτυπα, με καθεστωτικές μεθόδους Πολάκη και δική του ανοχή.
  • δηλώνει ότι «το Σύστημα Υγείας βελτιώνεται, και αυτό γίνεται αισθητό και στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και των εργαζομένων», αλλά μάλλον δεν θα είδε ούτε τις ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ, της ΕΙΝΗ, θα του… διέφυγε προφανώς ότι σε όλους τους συνταξιούχους κρατάνε εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ πλέον ανεξαρτήτως αν χρήζουν περίθαλψης ή όχι, θα του διέφυγαν οι παραιτήσεις γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία, δεν θα τον ενημέρωσε κανείς για την αποδυνάμωση της ογκολογικής, της ορθοπεδικής και της αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, θα έχει καιρό να μιλήσει με νεφροπαθείς, δε θα ρώτησε πόσα ρεπό οφείλονται στο προσωπικό, δεν ενημερώθηκε για 20.000 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, δε θα κατάλαβε όταν κλείνουν συνεχώς και πρώτη φορά κλινικές δημόσιων νοσοκομείων,  ξεχνά ότι τα  κονδύλια  για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ δεν αυξήθηκαν το 2016, σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2014 αλλά μειώθηκαν σημαντικά, θα του διέφυγαν πολλά, τόσα που θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες αλλά τα αφήνουμε στην κρίση των πολιτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων, των ανασφάλιστων, των χρόνια πασχόντων και όσων μπορούν να έχουν επαφή και αντικειμενική κρίση!
  • παραποιεί την πραγματικότητα όταν λέει ότι για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια προκηρύσσουμε θέσεις μόνιμων ιατρών του ΕΣΥ, καθώς αφενός υπήρχαν προκηρύξεις τα προηγούμενα χρόνια (πχ Γενικών Ιατρών στα ΚΥ) και αφετέρου το γεγονός ότι εξελέγη ο σύριζα, πάγωσε έτοιμες διαδικασίες και προκηρύξεις τα τελευταία 2 έτη. Με απλά λόγια, έκαναν 2 χρόνια να ξεκινήσουν την υλοποίηση αυτών που οι προκάτοχοί τους είχαν δρομολογήσει αλλά και να προσγειωθούν στην πραγματικότητα! Και είναι το απόλυτο ψέμα ότι 6 χρόνια δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη στα Νοσοκομεία! Επί θητείας μου ορκίστηκαν άνθρωποι σε μόνιμες θέσεις του Νοσοκομείου και τις διαδικασίες των επόμενων είχαμε ξεπαγώσει!
  • δικαιολογεί τον τρόπο που γίνονται οι χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων σε ΜΚΟ της ψυχικής υγείας, όταν την ίδια ώρα μιλά για λειτουργία Πολυδύναμου! Τον ενημερώνουμε ότι οι €800.000 που αυξήθηκε ο προϋπολογισμός συγκεκριμένης ΜΚΟ, είναι σχεδόν αρκετό για να λειτουργήσει το Πολυδύναμο για 1 ολόκληρο έτος με 65 άτομα προσωπικό όλων των ειδικοτήτων! Διεύθυνση ψυχικής υγείας του υπουργείου είναι αρμόδια και στις 2 περιπτώσεις.
  • δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα μιλώντας για «νέα φάση στη διοίκηση του συστήματος υγείας έχοντας επιλέξει αξιόλογους ανθρώπους μέσα από το σύστημα με αξιοκρατική διαδικασία» ξεχνώντας την καρατόμηση διοικητών, τις περίφημες συνεντεύξεις Πολάκη με «κοίταγμα στα μάτια», ξεχνώντας πόσοι από αυτούς είναι αποτυχημένοι πολιτευτές και στελέχη του σύριζα ή τον ανελ. Μάλιστα, το δηλώνει από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα που έμεινε ακέφαλο 7 μήνες!
  • ισχυρίζεται για «κανονικότητα στις πληρωμές στους προμηθευτές πλέον», ξεχνώντας ότι η κυβέρνηση σύριζα ήταν αυτή που έφερε τους προμηθευτές των νοσοκομείων από το 5μηνο που παρέλαβε και είχε επιτευχθεί με πολύ κόπο προ σύριζα σε 12μήνες+ για την εξόφληση των παραστατικών.

Αφήνουμε τα capital controls, τις μεταφορές αποθεματικών των νοσοκομείων και την άρνηση προμηθευτών να προμηθεύσουν. Όλα συμβάντα της Κυβέρνησης Τσίπρα! Τα νούμερα μιλάνε μόνα τους:

ληξιπρόθεσμα νοσοκομείων

Δεκέμβριος 2014:       €    607 εκατ.

Ιούλιος 2016:              €1.200 εκατ

 

Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο από αστοχίες του διδύμου Ξανθού Πολάκη, ίσως της χειρότερης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αν δεν τους συναγωνίζονταν ο προκάτοχός τους Κουρουμπλής!

Ενδεικτικά, αναφέρω ότι από 3/2/2015 μέχρι 5/10/2016, σε διάστημα 20 μηνών, διάφοροι Υπουργοί του σύριζα ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχουν ανακοινώσει 9 φορές υποτιθέμενες προσλήψεις στο Σύστημα Υγείας που κυμαίνονται από 2.800 ως 15.000 κάθε φορά!

Πανηγυρίζει o Ξανθός για «επιστροφή στην κανονικότητα» η οποία όμως απέχει πολύ όσο είναι οι ίδιοι στην ηγεσία, αυτή την κανονικότητα που υπήρχε προ σύριζα και κατηγορούσαν με τόσο μένος!

Η ανεπάρκεια και η αναποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων ανθρώπων είναι αποδεδειγμένη πλέον και αποτελεί δυστυχώς εγγύηση για το ότι όσο έχουν τα ηνία, η κατάσταση θα επιδεινώνεται.

Η Κυβέρνηση Τσίπρα έβαλε το Σύστημα Υγείας στον πάγο για 2 έτη, κάνοντας αποτυχημένα ιδεοληπτικά πειράματα του παρελθόντος, με τεράστια ζημιά, εκτροχιάζοντας μία εξαιρετική πορεία εξορθολογισμού με τεράστιο όφελος στην οικονομία, στην ποιότητα και στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας!

 

Λάμπρος Γεωργόπουλος

Οικονομολόγος

Πρώην Διοικητής Νοσοκομείου Χατζηκώστα