image description

Για σταδιακή εκτόνωση της κατάστασης στα Ιωάννινα μετά το σεισμό των 5,2 Ρίχτερ και την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα έκανε λόγο σήμερα στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Αναφερόμενος στην χθεσινοβραδινή δόνηση των 4,3 βαθμών λίγο μετά τις 22:00 είπε ότι είναι σαφές ότι έχουμε πλέουν μικρότερους σε μέγεθος σεισμούς και πιο αραιούς. Σημείωσε πάντως πως θα πρέπει να συμπληρωθεί το 48ωρο για να βγάλουμε ξεκάθαρο συμπέρασμα. Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι υπάρχουν ρήγματα στην περιοχή, αλλά είναι μικρά και δεν έχουν συσσωρεύσει τόση ενέργεια για να δώσουν μεγάλο σεισμό.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιωαννίνων συνεδρίασε χθες προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και ζήτησε από τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Ο σεισμός προκάλεσε ρωγμές σε σπίτια στο Καλπάκι, σε ένα μοναστήρι στους Ασπραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά. Καταστροφές υπέστησαν επίσης σπίτια και βράχοι έπεσαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο διακόπτοντας την κυκλοφορία. Πολλοί κάτοικοι διανυκτέρευσαν χθες σε πλατείες και στα αυτοκίνητά τους.

[Πηγή: newsbeast.gr]