image description

Αίτημα προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, Σταύρο Παργανά, να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το θέμα: «Ολοκλήρωση του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) και ειδικότερα στο σκέλος που αφορά την χάραξη και κατασκευή του βορείου τμήματος Καλαμπάκας – Εγνατίας» κατέθεσε η παράταξη Συμμαχία Ηπειρωτών.

Η πρότασή της έρχεται ως συνέχεια της προ ημερησίας διατάξεως ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον Περιφερειάρχη για τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου, αλλά είναι επίκαιρη και από την δημόσια συζήτηση που διεξάγεται και συμμετέχουν σ’ αυτήν οι τρεις περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, δια των εκπροσώπων των περιφερειών και των ενδιαφερόμενων Δήμων.

Στο κείμενο της αίτησης μάλιστα η παράταξη αναφέρει ενδεικτικά την ημερίδα που πραγματοποίησε η ΠΕΔ Θεσσαλίας στις 11 Ιουνίου 2016 στα Αμπελάκια του Δήμου Τεμπών για τον Ε65. Ακολούθησε η ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού η ΠΕΔ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 7 Οκτωβρίου 2016 στο Δημαρχείο του Δήμου Τρικκαίων, όπου παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Ι.Λώλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών και διατελέσας πρόεδρος του παρ/τος ΤΕΕ Ηπείρου/ Λευκάδας Γ.Παπαδιώτης, καθώς και ο πρώην Υπουργός Σταύρος Καλογιάννης.

Ο τελευταίος μάλιστα έχει αποστείλει δυο επιστολές για το θέμα των τριών επιλογών χάραξης του εν λόγω ορφανού τμήματος του Ε65 και η αρθρογραφία του αναπαράχθηκε στα ρεπορτάζ των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων της περιοχής.

«Αποτελεί παράληψη του Περιφερειακού Συμβουλίου μια οργανωμένη συζήτηση για τον οδικό άξονα Ε65 όπου θα κληθούν η ΠΕΔ, το ΤΕΕ, άλλοι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, οι βουλευτές της περιφέρειας και πολιτικά στελέχη που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο επίμαχο έργο.

Οι θεσμικοί φορείς έπρεπε ήδη να είχαν προχωρήσει στη διοργάνωση ημερίδας στα Γιάννενα, αναλόγου περιεχομένου με αυτές που έγιναν στη Θεσσαλία και ελπίζω να το κάνουν. Εδώ πρέπει να ακολουθήσουμε τους Θεσσαλούς, γιατί το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας», σημειώνει η Συμμαχία Ηπειρωτών στην ανακοίνωσή της.

Την αναγκαιότητα της δημόσιας συζήτησης επισημαίνουν οι Θεσσαλοί διοργανωτές στην πρόσκληση της ημερίδας της 7ης Οκτωβρίου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται «στην σπουδαιότητα του Ευρωπαϊκού οδικού άξονα Ε65 ….» και «την ιδιαίτερη σημασία που έχει η κατασκευή του τμήματος Καλαμπάκας – Εγνατίας, ως αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού Διευρωπαϊκού άξονα που θα συνδέσει τη χώρα μας με την κεντρική Ευρώπη», την οποία επισυνάπτω.

«Παρακαλώ κε πρόεδρε για την ένταξη και συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση γιατί ο χρόνος περνάει, οι αποφάσεις θα ληφθούν και θα είναι αργά για δάκρυα. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν υποχρέωση και δικαιούνται να πάρουν θέση. Η απόφαση τους θα επηρεάσει την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου όπως και να το δει κανείς. Η επικοινωνία, ο τουρισμός και η κίνηση των αγαθών διαπεριφερειακά είναι ζητούμενο και έχουμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε την βέλτιστη λύση. το τρένο Καλαμπάκα – Γιάννενα – Ηγουμενίτσα αργεί, αλλά να συνδεθούμε με τον Ε65 δια μέσω «Καρπερού» είναι άδικη μοίρα για τον τόπο και θα μας αναθεματίζουν οι επόμενες γενιές.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οριστική χάραξη του τμ/τος Καλαμπάκα – Εγνατία του Ε65.

Στο Υπουργείο συζητούνται τρεις προτάσεις:

Η πρόταση της παραχωρησιούχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ (απομακρυσμένη σύνδεση δια μέσω Καρπερού Δεσκάτης).

Η εναλλακτική πρόταση Καλογιάννη (συντομεύει την διαδρομή κατά 28 ΚΜ και δεν αδικεί τις άλλες επιλογές).

και η αρχική χάραξη (ενδιάμεση χάραξη των δυο άλλων)

Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, προλαβαίνουμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις», καταλήγει η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι:

Ζάψας Γεώργιος, Χατζηεφραιμίδης Πρόδρομος (Μάκης), Ζάκας Γεώργιος και Χαμπίπης Δημήτριος.

 

[Πηγή: neoiagones.gr]