image description

Ένα πρώτο δείγμα γραφής από τον ΠΑΣ Γιάννινα του Νίκου Μπαδήμα υπάρχει, θα γίνει όμως πιο αντιπροσωπευτικό μετά τα δύο ματς με την ΑΕΛ και τον Ηρακλή, που θα είναι τα τελευταία δυνατά τεστ αξιολόγησης για το υπάρχον ρόστερ. Τότε θα βγάλουμε όλοι μας ασφαλέστερα συμπεράσματα για το τι αφήνει πίσω της αυτή η σεζόν σε αγωνιστικό επίπεδο και αν διασώθηκε κάτι από την καταστροφή…

Οφείλουμε να ομολογήσουμε, πάντως, ότι η ομάδα έδειξε σοβαρότητα, βρήκε κίνητρα ατομικά και ομαδικά και κρατήθηκε αξιοπρεπέστατη ως τώρα στα πλέι οφ. Και μακάρι να μη χαλάσουν αυτές οι εντυπώσεις, αλλά να επιβεβαιωθούν στα 3 εναπομείναντα παιχνίδια.

Η μεγάλη αποκάλυψη των πλέι οφ ήταν αναμφισβήτητα ο Χάινριχ, αλλά δεν θα τον χαρακτηρίζαμε ως έκπληξη.  Το καλοκαίρι είχαμε πιστέψει στις δυνατότητές του, όμως για έναν μυστήριο λόγο, όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα ο Πομς αποφάσισε να απενεργοποιήσει όλη την αριστερή πλευρά για να παίζει με σέντρες του Σόρια από δεξιά. Και για έναν ακόμα πιο μυστήριο λόγο, τον αποτελείωσε ο Γκαλεάνο που τον έβαζε αμυντικό χαφ ή δεκάρι.

Μία πρόσφατη συνέντευξη του Μάντζη στο monobala.gr ήταν το απόλυτο ξεγύμνωμα για τους προκατόχους του Μπαδήμα, αφού ο έμπειρος επιθετικός παραδέχτηκε ότι τώρα παίζουν οι παίκτες στις κανονικές τους θέσεις. Εκείνος στην επίθεση και όχι στα πλάγια μ’ έναν δεύτερο επιθετικό κοντά του, ο Χάινριχ ως εξτρέμ και ο Ρίντερ ως αμυντικό χαφ. Το καλό είναι ότι έχουν «κουμπώσει» και δύο νέα παιδιά όπως οι Λώλης και Κύρκος, που παίρνοντας συνεχώς χρόνο συμμετοχής το τελευταίο διάστημα, δείχνουν ότι δεν είναι μακριά από την καθιέρωση στην ενδεκάδα. Κι άλλα παιδιά, όμως, σεβάστηκαν τη φανέλα και την ιστορία της ομάδας και δεν αδιαφόρησαν, γιατί το έχουμε ξαναδεί το έργο, να ενδιαφέρονται οι παίκτες για την επόμενη μεταγραφή τους.

Γενικώς με την εικόνα που υπάρχει τώρα στην ομάδα (σ.σ. αρκεί να μη χαλάσει στα δύο ντέρμπι γοήτρου που ακολουθούν) φαίνεται να υπάρχει μία βάση για να στηριχτεί το ρόστερ της επόμενης χρονιάς.

Και για να το θέσουμε και διαφορετικά, αν βρεθεί επενδυτής για τον ΠΑΣ Γιάννινα, αγωνιστικά τουλάχιστον δεν θα βρει καμένη γη, αλλά μία ομάδα με δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης. Από εκεί και πέρα, με την άδεια ΕΠΟ να θεωρείται απίθανη, οι μεταγραφές θα πρέπει να πετύχουν στο 100% για να μιλήσουμε για πρωταθλητισμό. Ο ΠΑΣ θα έχει δικαίωμα για τρεις μεταγραφές παικτών άνω των 25 ετών, που πρέπει να πλαισιώσουν το ρόστερ με την εμπειρία τους, μπορεί να ανανεώσει όσα συμβόλαια θέλει, μπορεί να πάρει όσους Έλληνες θέλει κάτω των 25 ετών και ξένους κάτω των 23 ετών, για να προσθέσει «πνευμόνια» και φιλοδοξία.

Το ερώτημα βέβαια είναι, αν δεν υπάρξει αλλαγή διοίκησης, τι γίνεται; Οι αδερφοί Χριστοβασίλη θα εγγυηθούν έστω τη διατήρηση αυτού του ρόστερ ή θα το διαλύσουν κι αυτό; Έχουν αντιληφθεί τα τραγικά λάθη και τις φαεινές ιδέες για ξένους προπονητές και το τι επιτάσσει η κατηγορία; Αλλά και να το αντιλήφθηκαν, η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε τέτοιο σημείο που δεν είναι αναστρέψιμη γι’ αυτούς. Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι «καταδικασμένος» να πρωταγωνιστεί και δεν είναι αποδεκτό να τον εγκλωβίσουν σε μία κατάσταση που να είναι ικανοποιημένος που έμεινε κατηγορία, λες και είναι ο Καμπανιακός.

Πραγματικά ο χρόνος είναι αμείλικτος και σε 1 μήνα που τελειώνει το πρωτάθλημα θα πρέπει να έχει βγει στο προσκήνιο το όποιο ενδιαφέρον υπάρχει, αν υπάρχει, γιατί αν οι παίκτες δεν δουν φως στο τούνελ, ακόμα κι αν αγαπάνε την ομάδα, θα αρχίσουν να σκορπάνε. Δεν πρόκειται να περιμένουν μήπως πουληθεί η ομάδα ως το τέλος Ιουνίου.

Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα βρεθούμε προ αδιεξόδου, αφού ο ΠΑΣ Γιάννινα αποδεικνύεται εφτάψυχος, όταν τα δύσκολα πλησιάζουν.

Υ.Γ. Αξίζει να σημειώσουμε και κάτι σχετικά με την πιθανή υπαγωγή της ΠΑΕ στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών προς το δημόσιο σε πάνω από 200 δόσεις. Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά απαλλάσσει κάποιον επενδυτή από το να πληρώσει με δικά του λεφτά τα χρέη στο δημόσιο, γιατί πολύ απλά τα 150-200 χιλιάρικα των ετήσιων δόσεων θα καλύπτονται άνετα από τα έσοδα της ομάδας, ειδικά αν ανέβει στη Super League. Άρα αυτό που απαιτείται από έναν νέο επενδυτή είναι να ρυθμίσει οφειλές προς τρίτους (σ.σ. μόνο οι προσφυγές στη FIFA δεν ρυθμίζονται) και να ρίξει περί τα 2 εκ. στο μπάτζετ της ομάδας για άνοδο. Το ποσό, βέβαια, είναι σχετικό γιατί εξαρτάται από το μέγεθος του ρίσκου που θέλει να πάρει κάποιος, αλλά και τον ανταγωνισμό.

Το θετικό είναι ότι ένας νέος επενδυτής θα τύχει και της άμεσης στήριξης χορηγών, αλλά και κόσμου, που τώρα έχουν απομακρυνθεί, οπότε η κάλυψη του μπάτζετ για άνοδο θα γίνει πιο εύκολα.