image description

Να αναλάβουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς τις ευθύνες τους στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων επιδιώκει ο Δήμος Ιωαννιτών που έχει υπερβεί τις δυνάμεις του και για τον λόγο αυτό ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, προανήγγειλε την ευρεία σύσκεψη που θα συγκαλέσει ο Δήμος την ερχόμενη εβδομάδα, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Την Τετάρτη το πρωί αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επικεφαλής τον Πρύτανη, Γιώργο Καψάλη, επισκέφθηκε το Δήμαρχο και του επέδωσε το ομόφωνο ψήφισμα της Συγκλήτου που αναδεικνύει την ένταση του προβλήματος στην πανεπιστημιούπολη. Όπως είπε ο πρύτανης, υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών στο θέμα των αδέσποτων, ωστόσο με το ρυθμό που κάποιοι πολίτες εγκαταλείπουν τα ζώα τους στον χώρο του πανεπιστημίου, η κατάσταση πλέον έχει γίνει επικίνδυνη.
Μετά από διεξοδική συζήτηση, στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Δήμαρχος Ιωννίνων τόνισε πως το πρόβλημα πλέον είναι οξύ όχι μόνο στην πανεπιστημιούπολη αλλά συνολικά στην πόλη των Ιωαννίνων και σε όλο το Δήμο. Όπως είπε ο κ. Μπέγκας το πρόβλημα πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο και «ως Δήμος έχουμε υπερβεί τα όρια και τις δυνάμεις μας».

Ο Δήμος Ιωαννιτών τα δύο τελευταία χρόνια έχει διπλασιάσει τον προϋπολογισμό του, έχει μεγαλώσει κι έχει αυξήσει τις θέσεις στο Καταφύγιο αδέσποτων, έχει πολλαπλασιάσει τον αριθμό των ζώων που διαχειρίζεται κι έχει τετραπλασιάσει τις στειρώσεις σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο το καταφύγιο έχει γεμίσει ασφυκτικά και ο αριθμός των αδέσποτων ζώων που εγκαταλείπονται συνεχώς αυξάνεται.

«Πρέπει να αναλάβουν ρόλο και άλλοι συναρμόδιοι φορείς: Αστυνομία, κτηνίατροι, η Δ/νση Υγείας, η ΠΕΔ και οι ίδιοι οι πολίτες. Θα καλέσουμε την ερχόμενη εβδομάδα σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, γιατί ο Δήμος έχει υπερβεί τις δυνάμεις του», είπε ο κ. Μπέγκας.

Τόνισε επίσης πως αναλαμβάνει ο ίδιος να θέσει το ζήτημα στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί αρχές Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα πρέπει να αναλάβει δράση και η πολιτεία και όπως είπε, «από την πλευρά της Κυβέρνησης θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή νομοθετικού πλαισίου και γενναία χρηματοδότηση στην αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση των αδέσποτων» .

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ειδικά οι χώροι της πανεπιστημιούπολης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων υπογράμμισε πως «ο Δήμος είναι παρών όλο αυτό το διάστημα στην πανεπιστημιούπολη. Το 1/4 από τον συνολικό αριθμό των αδέσποτων που συλλέγουμε διαχειριζόμαστε και στειρώνουμε στο Καταφύγιο, είναι από την περιοχή του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου».

Παρ’ όλ’ αυτά το πρόβλημα παραμένει οξύ, όπως είπε ο κ. Μπέγκας και σημείωσε πως τις επόμενες μέρες θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στην πανεπιστημιούπολη με την περισυλλογή ζώων που εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Καψάλης, τόνισε στις δηλώσεις τους πως «η συνεργασία με το Δήμο είναι εξαιρετική. Ο Δήμος συγκεντρώνει αδέσποτα αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Η κατάσταση πλέον είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία των φοιτητών. Συμφωνήσαμε με το Δήμαρχο για μια άμεση παρέμβαση τις επόμενες μέρες, αλλά θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο στρατηγικής για το θέμα συνολικά».

Όπως είπε ο κ. Καψάλης η Σύγκλητος κατέληξε σε ένα ομόφωνο ψήφισμα που θα δοθεί εκτός από το Δήμο και σε άλλους φορείς. «Υπάρχει κατανόηση από το Δήμο αλλά εμείς θέλουμε να αναδείξουμε σε όλους το ζήτημα για την ασφάλεια και την ακεραιότητα όλων των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας»

Τέλος ο Πρύτανης απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση προς τους πολίτες να σταματήσουν να εγκαταλείπουν τα ζώα τους στο χώρο του Πανεπιστημίου, καθώς αυτή η τακτική έχει οδηγήσει πλέον σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.