ON DEMAND
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

9η Θέση στην Ευρωπαϊκή Ρομποτική για το 4ο ΓΕΛ Ιωαννίνων «ΑΚΑΔΗΜΙΑ»

Η ομάδα ρομποτικής του 4ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων συμμετείχε στους Προ-ολυμπιακούς αγώνες ρομποτικής που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Ανάμεσα σε πολλές διακεκριμένες ελληνικές ομάδες, κατάφερε να ξεχωρίσει κατακτώντας την 4η θέση πανελληνίως. Η διάκριση αυτή αποτέλεσε εισιτήριο για το μεγάλο ευρωπαϊκό γεγονός: το WorldRobotOlympiad 2025 – OpenChampionship – Europe, που διεξήχθη στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, από τις 2 έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2025.

Η ομάδα αποτελείται από τρεις μαθητές: τον Χρήστο Μπίρμπο, μέλος της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής, την Εβελίνα Τσιαγκαβέλη και την Ιωάννα Κύρκου, υπό την καθοδήγηση της προπονήτριας, καςΑναστασίας Γιαννάκου. Η ομάδα παρουσίασε ένα έργο που ενσωματώνει την επιστήμη, τη δημιουργικότητα και την κοινωνική ευθύνη: το HERO (Hyper-EfficientEnvironmentalResourceOrchestrator).

image description

Το HERO δεν είναι απλώς μια ρομποτική κατασκευή. Είναι ένα ολόκληρο πλαίσιο σκέψης για το πώς μπορούν να είναι οι πόλεις του μέλλοντος. Σχεδιασμένο με βάση την ιδέα της συνεργασίας πολλών αυτόνομων ρομπότ, το HERO στοχεύει στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των πόρων: από τον καθαρό αέρα και το νερό, μέχρι την ισορροπία ενέργειας και τη μείωση απορριμμάτων. Οι επιμέρους μονάδες λειτουργούν αυτόνομα, συλλέγουν δεδομένα και παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται, ενώ κεντρικό σύστημα διαχείρισης τεχνητής νοημοσύνης ενορχηστρώνει τη συνολική τους δράση. Το αποτέλεσμα είναι μια πόλη που προσαρμόζεται συνεχώς στις ανάγκες των κατοίκων της και λειτουργεί πιο αποδοτικά, έξυπνα και βιώσιμα.

Στη Σλοβενία, η ομάδα του 4ου ΓΕΛ Ιωαννίνων βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν πραγματικά διεθνή ανταγωνισμό. Ο διαγωνισμός δεν φιλοξένησε μόνο ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά και συμμετοχές από όλο τον κόσμο – από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Νότια Κορέα, μέχρι την Κίνα, την Νότια Αφρική και άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Η παρουσία τόσων διαφορετικών εθνών ανέδειξε τον παγκόσμιο χαρακτήρα του WRO και τη δύναμη της ρομποτικής να ενώνει πολιτισμούς και ιδέες γύρω από ένα κοινό όραμα: τη χρήση της τεχνολογίας για την πρόοδο της κοινωνίας.

Μέσα σε αυτό το απαιτητικό πλαίσιο, η ομάδα του 4ου ΓΕΛ Ιωαννίνων κατάφερε να κατακτήσει την 9η θέση, μια θέση που σηματοδοτεί ότι οι μαθητές μας στάθηκαν ισάξιοι απέναντι σε κορυφαίους αντιπάλους από ολόκληρο τον κόσμο.

Η εμπειρία των μαθητών δεν περιορίστηκε μόνο στον διαγωνισμό. Ήταν μια ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις, να γνωρίσουν συνομηλίκους από άλλες χώρες, να εμπνευστούν από τις διαφορετικές προσεγγίσεις και να γυρίσουν πίσω με ανανεωμένη διάθεση να συνεχίσουν να δημιουργούν.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς τη Natech Banking Solutions για τη στήριξή της, που συνέβαλε καθοριστικά στην έμπνευση και την πρόοδο της ομάδας μας.

Το ταξίδι από την πρόκριση έως τη διεθνή αναγνώριση στη Λιουμπλιάνα αποδεικνύει ότι η καινοτομία και η επιμονή δεν γνωρίζουν γεωγραφικά όρια. Το 4ο ΓΕΛ Ιωαννίνων τοποθέτησε την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη της εκπαιδευτικής ρομποτικής, αποδεικνύοντας ότι η καινοτομία δεν έχει όρια.

Μοιράσου: