20,7 εκ. ευρώ για μονάδα ΑΣΑ στα Ιωάννινα

0

Στο στάδιο της κατασκευής μπαίνει πλέον το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, καθώς έκλεισε και η εκκρεμότητα της ένταξης της πράξης για χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών-Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη».

Όπως ανακοινώθηκε χθες και επίσημα από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το έργο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου» είναι το ένα από τα δύο πρώτα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 20,7 εκατ. ευρώ. Τη σχετική απόφαση ανακοινώθηκε πως υπέγραψε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής Ευγενία Φωτονιάτα.

Η πρόσκληση με τίτλο «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων», συνολικού προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ, ενεργοποιήθηκε μέσω της προδημοσίευσής της στις 28 Απριλίου του 2016, ενώ οι υποψήφιοι δικαιούχοι μπορούσαν να υποβάλουν τις προτάσεις τους από τις 15 Ιουλίου του 2016. Σαν έτοιμη από καιρό η περιφέρεια Ηπείρου κινήθηκε με γοργούς ρυθμούς και αφού εκδόθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση και τελέστηκαν οι απαλλοτριώσεις με την κατάθεση των πιστώσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έμενε μόνο η έγκριση της πρότασης για χρηματοδότηση.

 

ΜΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση έρχεται με δύο χρόνια καθυστέρηση, λόγω των παλινωδιών της κυβέρνησης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της κωλυσιεργίας που υπήρξε.

Δύο χαμένα χρόνια για την Ήπειρο που σήμερα θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων όχι μόνο της περιοχής, αλλά και όμορων περιοχών, ενώ θα είχε παραταθεί ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ με μετατροπή τους σε ΧΥΤΥ και δε θα χρειαζόταν άμεσα να γίνουν δεύτερα κύτταρα. Δύο χαμένα χρόνια, όμως, και για την Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να είχε απορροφήσει κοινοτικούς πόρους και να σχεδιάζει άλλα έργα με το νέο ΕΣΠΑ σήμερα.

«Μείναμε δύο χρόνια πίσω χωρίς καμία τεκμηρίωση για αυτή την καθυστέρηση», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία επιφυλάχθηκε να πει περισσότερα όταν βγει και στη «Διαύγεια» η απόφαση ένταξης της χρηματοδότησης, καθώς μέχρι χθες το απόγευμα υπήρχε μόνο η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας. «Εμείς επιλύουμε πολιτικά τα θέματα και αυτοί τα κοιτάνε επικοινωνιακά», σχολίασε η κα. Καλογιάννη.

 

1,7 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΣΗ ΑΡΤΑΣ

Η χθεσινή μέρα επιφύλασσε και άλλες ευχάριστες ειδήσεις για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ήπειρο, καθώς εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τη μονάδα κομποστοποίησης Άρτας, προϋπολογισμού 1,7 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο του Interreg Ελλάδα–Αλβανία. Η απόφαση ελήφθη κατά τη 2η Συνάντηση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Interreg «Ελλάδα –Αλβανία 2014-2020».

[Πηγή: agon.gr]

Σχόλια

Comments are closed.