image description

Ζητήματα που αφορούν τη διασυνοριακή συνεργασία συζήτησε σήμερα η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων (και υπεύθυνης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού) κ. Τατιάνα Καλογιάννη, με τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Luigi Marras σε συνάντηση που είχαν στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στην επιτυχημένη ως τώρα συνεργασία της Περιφέρειας με την αντίστοιχη της Ιταλικής Απουλίας και γενικότερα στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενημερώνοντας τον Πρέσβη για τις προτάσεις που προγραμματίζονται ώστε να κατατεθούν προς έγκριση και χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα- Ιταλία 2014-2020, ως και για τις νέες που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας και προορίζονται προς κατάθεση τόσο στο ανωτέρω, όσο και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το Horizon2020, το Adrion κλπ.

Ειδική αναφορά έγινε από την κ. Τ. Καλογιάννη στη θετική κατάληξη που είχαν οι προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου και αντίστοιχων φορέων της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος CEF “Συνδέοντας την Ευρώπη”, χάρη στις οποίες επιτεύχθηκε η ένταξη προς χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής στις δύο χώρες, όπως του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας και της αναβάθμισης των λιμένων Ανκόνας και Τεργέστης. Επίσης έμφαση δόθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης που προκύπτουν  για τις δύο χώρες και ειδικά για την Περιφέρειά μας από την υλοποίηση της  Ευρωπαϊκής Στρατηγικής  για τη  Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου. Τέλος η Αντιπεριφερειάρχης, ζήτησε από τον Ιταλό Πρέσβη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να συνδράμει στην υλοποίηση προτάσεων με τεχνογνωσία και εμπειρία.

Από την πλευρά του ο κ. Luigi Marras, ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη για την λεπτομερή ενημέρωση που του παρείχε, εξήρε το ουσιαστικό έργο που επιτελείται στον τομέα της διασυνοριακής συνεργασίας που έχει απτά αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι η  Ελλάδα και η Ιταλία, θα πρέπει πλέον να επενδύσουν στην καινοτομία με σεβασμό στο περιβάλλον και στις παραδοσιακές τους δραστηριότητες.

Παρατείνεται η υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανακοινώνεται   ότι η συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2016, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ, θα παραταθεί μέχρι την 22η Δεκεμβρίου 2016.