image description

Δεν μας συνηθίζει σε εύκολες αλλαγές προσώπων και σχημάτων ο Γιάννης Πετράκης, εκτός φυσικά από το κύπελλο ή όταν τα πράγματα φαίνεται να τελματώνουν. Κάπου εκεί επεμβαίνει αποφασιστικά, πιάνει τη μπαγκέτα του και συντονίζει και πάλι την… ορχήστρα. Κι ενώ αναρωτιέσαι «τι όνειρο είδε και παίζει με τόσες αλλαγές», κατά βάθος ξέρεις ότι έχει προετοιμάσει το έδαφος για την κατάλληλη στιγμή.

Και το έκανε και πάλι ο κόουτς στο κατάλληλο timing. Άλλαξε το 3-5-2 σε 4-1-4-1 στην Τούμπα, δεν φοβήθηκε να ξεκινήσει χωρίς κλασικό σέντερ φορ, βλέποντας ότι ο «Μάμπου» δύσκολα αντέχει δύο 90λεπτά σερί, και με το άστρο της ομάδας να είναι το ίδιο φωτεινό μ’ εκείνο της… Βηθλεέμ από το παιχνίδι με την ΑΕΚ και μετά, πήρε το σπουδαίο «τρίποντο» στην Τούμπα.

Ρίχνοντας μια ματιά στη βαθμολογία, πραγματικά η σημερινή νίκη είναι σπουδαίας σημασίας και κεφαλαιοποιεί τις ισοπαλίες σε ΟΑΚΑ και Νέα Σμύρνη. Είμαστε σε μια χρονική περίοδο που ο Πανιώνιος ξεφεύγει, η Ξάνθη είναι ήδη ψηλά, Ατρόμητος, Πλατανιάς, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ με την «καυτή τους ανάσα» πιέζουν να βρεθούν κι εκείνοι ψηλά και η ισοπαλία δεν θα αρκούσε σήμερα για να παραμείνει σε τροχιά πεντάδας η γιαννιώτικη ομάδα. Η απόσταση θα μεγάλωνε και τα παιχνίδια με Ξάνθη, Πανιώνιο θα ήταν οριακά για τη φετινή υπέρβαση.

Όμως, ακόμα ο δρόμος είναι πολύ μακρύς για το ποθούμενο. Ωστόσο, οι 3 βαθμοί στην Τούμπα ήταν ένα σήμα προς όλη την οικογένεια του ΠΑΣ Γιάννινα να μη χάσει την πίστη της και να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την αγωνιστική της απόδοση.

Μην ξεχνάμε, ότι με την αποψινή νίκη, ο ΠΑΣ Γιάννινα έφτασε τις 3 στο πρωτάθλημα + 2 στο κύπελλο, εκτός έδρας νίκες, οι οποίες χτίζουν «ατσάλινο» χαρακτήρα στην ομάδα και της επιτρέπουν να καλύπτει τις εντός έδρας γκέλες, αλλά και την απώλεια από τον Ηρακλή.

Πάντως, το αποτέλεσμα δεν πρέπει να μας ξεγελάει, γιατί ούτε το 4-1-4-1 έλυσε τα αμυντικά προβλήματα του ΠΑΣ (σ.σ. με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που παίζει πολύ γρήγορο συνδυαστικό ποδόσφαιρο είναι δύσκολο να κριθεί ως πετυχημένο ή αποτυχημένο, εξαιτίας των 28 τελικών του), ούτε φυσικά οι μόλις 5 τελικές προσπάθειες του ΠΑΣ Γιάννινα μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικές. Βέβαια οι απουσίες Κόντε και Ζάιρο δεν επέτρεψαν στον προπονητή να κάνει έναν διαφορετικό σχεδιασμό για τα χαφ και την επίθεση για να «σκοτώσει» πιο γρήγορα τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Εν κατακλείδι, ας κρατήσουμε σήμερα τη νίκη, τους 3 βαθμούς, το εκτός έδρας αποτέλεσμα, τον χαρακτήρα που δείχνει η ομάδα, το πειθαρχημένο της ποδόσφαιρο και το περισσότερο πάθος που έβγαλε από την «αχώνευτη» ήττα από τον Ηρακλή και μετά και ας δούμε βήμα-βήμα τα παιχνίδια «φωτιά» που έρχονται στο πρωτάθλημα με Ξάνθη (εκτός), Πανιώνιο (εντός), ΠΑΟΚ (εντός), Ατρόμητο (εκτός) και Παναθηναϊκό (εντός).

Πάμε να δούμε και την απόδοση των παικτών του ΠΑΣ Γιάννινα για σήμερα:

Αλέξανδρος Πασχαλάκης: Άγγιξε το τέλειο. Δεν είναι εύκολο να διαλέξει κανείς ποια ήταν η πιο σπουδαία ή πιο καθοριστική του επέμβαση σήμερα. Μας έδειξε και το καλοκαίρι ποιος είναι, που έκανε παρόμοια πράγματα. Δεν είναι δηλαδή μια τυχαία εμφάνιση. Αν συνεχίσει έτσι και με το ρυθμό που θα βρει με τα συνεχόμενα ματς, θα είναι καταλύτης για τους στόχους της ομάδας. Η στατιστική του ήταν 2 πάσες, 3 λάθη, 13 αποκρούσεις, 7 κλεψίματα και 6 επεμβάσεις!

Αλέξης Μιχαήλ: Στο β’ ημίχρονο που «διάβαζε» περισσότερο τις κάθετες πάσες στην πλάτη του Τζημόπουλου, ήταν πολύ καλύτερος. Είχε 2 πάσες, 1 απόκρουση, 1 κλέψιμο και 1 επέμβαση.

Θέμης Τζημόπουλος: Σε θέση «κόφτη» μπροστά από τα στόπερ σ’ αυτό το ματς. Στο β’ ημίχρονο ανέβηκε περισσότερο, είχε περισσότερες επεμβάσεις και κλεψίματα και έκλεισε καλύτερα τους χώρους. Σκόραρε για 2ο συνεχόμενο ματς και όταν ο «Τζημό» σκοράρει ο ΠΑΣ δεν χάνει ποτέ! Είχε 1 γκολ, 3 πάσες, 2 λάθη, 1 απόκρουση, 7 κλεψίματα και 2 επεμβάσεις.

Τόλης Σκόνδρας: Μετά από ένα μέτριο παιχνίδι στη Νέα Σμύρνη, μας θύμισε και πάλι τον Σκόνδρα των πρώτων αγωνιστικών. Ήταν πανταχού «παρών» στην άμυνα, βάζοντας κάποια «στοπ» σε επικίνδυνα σουτ και έχοντας 3 πάσες, 1 λάθος, 1 απόκρουση, 7 κλεψίματα και 2 επεμβάσεις.

Ναδάλες Λόπεζ: Το πάλεψε στο ρόλο του αριστερού εξτρέμ, που δεν του είναι άγνωστος ως ρόλος. Οι συνθήκες του παιχνιδιού επέβαλαν να δώσει πολλές αμυντικές βοήθειες στον Κούτρη. Πάτησε και σ’ αυτό το ματς στην αντίπαλη περιοχή, αλλά δεν είχε καλά τελειώματα. Πολυεργαλείο για τον Πετράκη για όλες τις δουλειές στα αριστερά. Η στατιστική κατέγραψε 2 τελικές προσπάθειες, 1/4 γεμίσματα, 2 πάσες, 8 λάθη και 3 κλεψίματα.

Άντι Λίλα: Έπαιξε 27 λεπτά. Φαινόταν να του λείπουν τα τρεξίματα και να μη συνεργάζεται καλά με τον Τζημόπουλο που ήταν πίσω του. Έχει παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, αλλά δεν τον βοηθάει και η ενόχληση στη γάμπα να επανέλθει πολύ γρήγορα. Έκανε 3 λάθη, 1 κλέψιμο και 2 επεμβάσεις στο χρόνο που αγωνίστηκε.

Βαλάντης Κοζορώνης: Είναι πολλά τα ματς που παίζει από τον Ιούλιο και κάνει μια μικρή «κοιλιά», χωρίς ακόμα να είναι σε ανησυχητικό σημείο. Έκλεισε χώρους και πρόσφερε κάποια ποιοτικά τρεξίματα, αν και λιγότερα απ’ αυτά που ξέρουμε ότι μπορεί να κάνει. Είχε 3 πάσες, 4 λάθη, 4 κλεψίματα, 1 επέμβαση και παραχώρησε 5 φάουλ.

Νίκος Καρανίκας: Ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε πολύ από την πλευρά του, οπότε ήταν περιορισμένα τα προβλήματα από εκεί, ωστόσο μέσα στην περιοχή που χρειάστηκε είχε γρήγορες αντιδράσεις να ολοκληρώσει τις αποκρούσεις. Έκανε 1 τελική προσπάθεια, 1/2 γεμίσματα, 2 πάσες, 5 λάθη, 1 απόκρουση, 7 κλεψίματα και 2 επεμβάσεις.

Λεονάρντο Κούτρης: Είχε πολύ δύσκολο έργο, γιατί ο ΠΑΟΚ είναι πανίσχυρος από τα δεξιά, έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Παίρνει τις ευκαιρίες από τον Πετράκη και τις αξιοποιεί. Να συνεχίσει να δουλεύει γιατί έχει τα προσόντα να κάνει καλύτερα πράγματα. Πρέπει να βελτιώσει τη σέντρα του, αν συνυπολογίσουμε και το παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Είχε 1 άστοχο γέμισμα σε 1 προσπάθεια, 2 πάσες, 1 λάθος, 5 κλεψίματα και 1 επέμβαση.

Ευριπίδης Γιάκος: Έμεινε μόνος του στην επίθεση, σε δύσκολο γι’ αυτόν ρόλο, γιατί δεν είναι ο ταχύτατος επιθετικός που θα φύγει σε αντεπίθεση. Θα κρατήσουμε απ’ αυτόν το ρόλο την πανέξυπνη προσποίηση που βγάζει τετ-α-τετ τον Ακόστα. Στα τελευταία 15 λεπτά που γύρισε πιο πίσω, ήταν περισσότερο στα «νερά» του. Είχε 1 πάσα, 6 λάθη και 1 κλέψιμο.

Νόε Ακόστα: Αν του πέρναγε καμιά σέντρα, θα μιλάγαμε για το καλύτερο παιχνίδι από τον τραυματισμό του και μετά. Πάντως σαν αριστερό χαφ είναι σαφώς καλύτερος όταν παίζει σε τετράδα. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 8 άστοχα γεμίσματα, 3 πάσες, 3 λάθη, 4 κλεψίματα και 3 κερδισμένα φάουλ.

 

Αλλαγές

Ηρακλής Γαρουφαλιάς: Έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας μάλλον. Όταν παίζει, είτε λίγο είτε πολύ, ο ΠΑΣ κάνει μεγάλα αποτελέσματα. Διπλά σε Κέρκυρα, Αγρίνιο, Τούμπα, Εύοσμο και Μυτιλήνη, ισοπαλίες με ΑΕΚ, Πανιώνιο. Ικανοποιητική παρουσία στη θέση του Λίλα, για τα δεδομένα του αντιπάλου που έπαιζε σήμερα η ομάδα. Έτρεξε περισσότερο. Στο τέλος είχε κι αυτός έναν τραυματισμό και χρειάστηκε να αντικατασταθεί. Στα 49 λεπτά που έπαιξε είχε 1 πάσα, 3 λάθη, 3 κλεψίματα και 2 επεμβάσεις.

Κρίστοφερ Μαμπουλού: Μπήκε ξεκούραστος για να τελειώσει τις αντεπιθέσεις και του στέρησαν ένα πέναλτι. Δεν μπόρεσε να τελειώσει κάποιες εύκολες πάσες, μπερδεύτηκε αρκετές φορές στα κοντρόλ του και τις επιλογές του. Θα μπορούσε να είχε καθαρίσει το ματς, ευτυχώς τελικά δεν έγινε ο μοιραίος. Είχε 1 άστοχο γέμισμα σε 1 προσπάθεια, 1 π΄σα, 4 λάθη, 1 κλέψιμο, 1 επέμβαση.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Έπαιξε μόνο 6 λεπτά και δεν μπορεί να κριθεί.

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Υπήρξε μία κριτική το τελευταίο διάστημα, όμως τον βοήθησε να πάρει πιο γρήγορα αποφάσεις και να κάνει μικρότερες (με Πανιώνιο) ή μεγαλύτερες (με τον ΠΑΟΚ) αλλαγές που βοήθησαν την ομάδα να πάρει αποτέλεσμα. Έχει το έμψυχο υλικό, ξέρει να βρίσκει τις λύσεις και όταν κάτι το τολμάει, είναι δεδομένο ότι θα τον δικαιώσει. Έχει άστρο τώρα στα δύσκολα η ομάδα, αλλά ως γνωστόν, η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς.

Του Γιάννη Γιαννάκη