
Με μια ψυχωμένη εμφάνιση που ξεχείλιζε από πάθος, ο ΠΑΣ Γιάννινα έσπασε καταραμένη παράδοση δεκαετιών στο βούρκο των «Ζωσιμάδων» και νίκησε με 1-0 τον Πανιώνιο, δείχνοντας ότι έχει το μέταλλο να κυνηγήσει και φέτος το όνειρο της ευρωπαϊκής συμμετοχής.
Το γκολ του αρχηγού, Αλέξη Μιχαήλ, στο 17ο λεπτό με κεφαλιά, στάθηκε αρκετό στους γηπεδούχους, σ’ ένα ματς που κρίθηκε στις πολλές μονομαχίες, στο σκληρό παιχνίδι και στο ποιος θα είχε την ικανότητα να σταθεί καλύτερα πάνω στη λάσπη, αφού το τερέν είχε απαλλαχθεί από τον πάγο, αλλά και σε πολλά σημεία και από το χόρτο!
Καλύτερο το α’ ημίχρονο για τις δύο ομάδες, όσο άντεχε και το γήπεδο δηλαδή, για να παιχτεί στοιχειωδώς λίγη μπάλα. Ο ΠΑΣ φαινόταν να στέκεται καλύτερα και να διεκδικεί πρώτος το γκολ. Στο 11’ ο Ζάιρο προειδοποίησε με την πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι, όταν μπήκε στην περιοχή και τελείωσε με σουτ την ευκαιρία που του δόθηκε. Στο 17’ ήρθε το γκολ, όταν ο Κοζορώνης εκτέλεσε φάουλ σαν κοντινό κόρνερ από αριστερά και ο Μιχαήλ με σκαστή κεφαλιά στο 2ο δοκάρι κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.
Ο ΠΑΣ, έχοντας το προβάδισμα, αλλά και την ψυχολογία με το μέρος του, ήταν καλύτερος ως το 35’ περίπου, ενώ έχασε κλασική ευκαιρία στο 33’ με τον Ζάιρο που σε τετ-α-τετ πλάσαρε στην κλειστή γωνία του Γιαννιώτη που αντέδρασε σωστά.
Ο Πανιώνιος προσπάθησε δειλά-δειλά να αντιδράσει στο προβάδισμα του ΠΑΣ, με την καλή της στιγμή να έρχεται στο 40ο λεπτό με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Φούντα που έφυγε δίπλα από τη συμβολή των δοκών.
Τα παραπάνω συνοδευόμενο από πολλές λασπομαχίες και δυνατό παιχνίδι συνέθεσαν το σκηνικό του α’ μέρους, για να γίνει ακόμα πιο άτεχνο και με λιγοστές το β’ μέρος, όπου πλέον δεν μπορούσε να παιχτεί μπάλα.
Ο Πανιώνιος προσπάθησε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ωστόσο ο ΠΑΣ έκανε αισθητή την παρουσία του σε αντεπιθέσεις, που δεν μπορούσαν να τελειώσουν επιτυχημένα, λόγω του αγωνιστικού χώρου.
Στο 50’ ένα λάθος υπολογισμός του Πασχαλάκη σε έξοδο, είχε ως αποτέλεσμα η απόκρουση με τις γροθιές να πάρει ύψος, αλλά ευτυχώς ο Καρανίκας προ κενής εστίας και με 2 αντιπάλους να τον πιέζουν, μπόρεσε να αποκρούσει με κεφαλιά.
Η μεγαλύτερη στιγμή του ΠΑΣ Γιάννινα στην επανάληψη ήρθε στο 59ο λεπτό, όταν ο Τζημόπουλος έπιασε γυριστή κεφαλιά σε εκτέλεση κόρνερ, αλλά ο Γιαννιώτης απέκρουσε ενστικτωδώς πεσμένος στο χόρτο.
Στο 75’ μία από τις αντεπιθέσεις του ΠΑΣ θα μπορούσε να έχει καλύτερη κατάληξη, αλλά η σέντρα του Κόντε στον Γαρουφαλιά που ήταν κοντά στο σημείο του πέναλτι, είχε ως αποτέλεσμα ένα κακό τελείωμα από τον αμυντικογενή μέσο του ΠΑΣ.
Στα τελευταία δέκα λεπτά ο Πανιώνιος ρίσκαρε, ο Μιλόγεβιτς έδωσε όσο ύψος μπορούσε με το πέρασμα και του Ταπόκο που αποκτήθηκε πριν λίγες μέρες, ο Ζαχαριάδης σφύριζε ούτως ή άλλως 90-10 υπέρ του Πανιωνίου από το πρώτο ημίχρονο, με σαφή διάθεση να φέρει το ματς ισόπαλο (!) κι έτσι χρειάστηκαν πολλές καλές επεμβάσεις της άμυνας και του Πασχαλάκη για να «καθαρίσουν την μπουγάδα» στο ψηλό παιχνίδι.
Υπήρξαν, πάντως, δύο αξιοσημείωτες φάσεις στις καθυστερήσεις, στο 90’ με τον Μασούντ να εκτελεί φάουλ, τον Κόρμπο να προσπαθεί να κάνει κεφαλιά πάσα στον Μπεν, αλλά ο Πασχαλάκης με πολύ ωραία επέμβαση πρόλαβε τον Αφρικανό. Στο 93’ ο Ρισβάνης επιχείρησε ένα καλό σουτ στο ύψος της περιοχής, με την μπάλα να περνάει μισό μέτρο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Το σφύριγμα της λήξης ήταν λυτρωτικό για τους περίπου 2.000 φίλους του ΠΑΣ που συμπαραστάθηκαν ενεργά σήμερα στην ομάδα, πόσο μάλλον βλέποντας διαιτησία από τον Ζαχαριάδη που προκαλούσε τη νοημοσύνη…
Από τον σημερινό ΠΑΣ πραγματικά διακρίθηκαν όλοι οι παίκτες. Τόσο πάθος, σε συνδυασμό με ουσιαστικό ποδόσφαιρο, είχαμε καιρό να δούμε. Βγήκε πολλή ενέργεια από την ομάδα, με ατελείωτα τρεξίματα, δείγμα του ότι η «κοιλιά» κλείνει.
Ιδιαίτερα οι Μιχαήλ, Σκόνδρας, Τζημόπουλος, Καρανίκας, Ακόστα, Κοζορώνης έχουν πιάσει εντυπωσιακή απόδοση!
Πολύτιμη η σημερινή νίκη για την ομάδα του Γιάννη Πετράκη. Σε συνδυασμό με τις ήττες Ατρομήτου και ΑΕΚ, ο ΠΑΣ ξεφεύγει βαθμολογικά στην 5η θέση, πλησίασε τον Πανιώνιο και περιμένει κάποια στιγμή την «κοιλιά» της Ξάνθης, ώστε η μάχη της πεντάδας να γίνει ακόμα πιο αμφίρροπη.
Δείτε τα στιγμιότυπα του αγώνα ΕΔΩ