image description

Εννιά χρόνια στην ηγεσία της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα συμπλήρωσε στις 3 Ιουλίου ο Γιώργος Χριστοβασίλης και ποιος να το πίστευε ότι θα μπορούσε να αντέξει τόσα χρόνια, όταν τα 7 από τα 9 είναι μέσα στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με τη συνεχή ύφεση να πλήττει την κύρια επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Ήταν 3 Ιουλίου του 2008 όταν δύο ανακοινώσεις από τον Αλέξη Κούγια και τον Γιώργο Χριστοβασίλη, πιστοποιούσαν το τέλος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο ανδρών, που είχαν αρχίσει περίπου 1 μήνα νωρίτερα, όταν ο Ηπειρώτης επιχειρηματίας ανταποκρίθηκε μέσω του SUPER FM και της ραδιοφωνικής εκπομπής του Γιάννη Γιαννάκη στο κάλεσμα του Αλέξη Κούγια «όποιος θέλει ας αγοράσει τις μετοχές μου».

Οι ανακοινώσεις εκείνης της ημέρας, που ο «Άγιαξ της Ηπείρου», άλλαξε σελίδα, ανέφεραν:

«Σήμερα 3 Ιουλίου υπεγράφη μεταξύ εμού και του επιχειρηματία Γιώργου Χριστοβασίλη σύμβαση πωλήσεως του 87,12% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 από εμέ προς αυτόν. Εύχομαι στον νέο ιδιοκτήτη της ιστορικής ΠΑΕ να μετουσιώσει σε πράξη όλα τα όνειρα και τις προσδοκίες όλης της οικογένειας του ΠΑΣ Γιάννινα σε όλο τον κόσμο» ανέφερε η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια.

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε η αγοραπωλησία της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 από τον κ. Κούγια προς το πρόσωπό μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κούγια για το αίσιο τέλος που είχε αυτή και θα προσπαθήσω να συνεχίσω το έργο που αυτός ξεκίνησε και να επαναφέρουμε τον ΠΑΣ Γιάννινα εκεί που όλοι πιστεύουμε ότι αξίζει», τόνιζε η ανακοίνωση του Γιώργου Χριστοβασίλη.

Στα 9 χρόνια, αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος σταθμός είναι το καλοκαίρι του 2016. Ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό καλοκαίρι του ΠΑΣ, που θα μείνει ες αεί στην ιστορία αυτής της ομάδας.

Όμως υπήρξαν και μικρότεροι σταθμοί που έφτιαξαν αυτό που είναι σήμερα ο ΠΑΣ του Χριστοβασίλη. Προπονητές και παίκτες έφτιαξαν ή αναγέννησαν τις καριέρες τους επί προεδρίας του και όλοι μαζί συνετέλεσαν στην αγωνιστική άνοιξη αυτής της ομάδας. Συνέπεια ήταν να τοποθετείται σταθερά πολύ ψηλά ο πήχης των προσδοκιών από το 2013 ως σήμερα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, ό,τι έπιασε στα χέρια του ο Χριστοβασίλης, έγινε χρυσός.

Αναμφίβολα σε μια τόσο μεγάλη θητεία θα γίνουν και σοβαρά λάθη. Ο Χριστοβασίλης έριξε στα βράχια το καράβι μέχρι να μάθει να το κυβερνάει καλά, αλλά ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο κατάφερε να εξυγιάνει την ομάδα οικονομικά και το master που έχει στις πωλήσεις παικτών, τον καθιστούν «μετρ» του είδους.

Πάντως στα ελαττώματά του θα βάζαμε δύο λέξεις με τις οποίες είναι «τσακωμένος». Οργάνωση και επικοινωνία. Τώρα που οι οικονομικοί μπελάδες περιορίζονται, ας δοθεί λίγη παραπάνω προσοχή και σ’ αυτά.

Αγωνιστικά, όλα ξεκίνησαν από την εύκολη άνοδο το 2009 στη Super League με μια σχεδόν ανίκητη ομάδα που έστησε ο Όγιος, αλλά η επόμενη σεζόν έμελλε να συνοδευτεί από έναν ακόμα υποβιβασμό, που δυστυχώς εκτόξευσε τα χρέη της ομάδας. Οι ακριβές μεταγραφές «αεροδρομίου», αποδείχτηκε ότι δεν ήταν για τις «πλάτες» του ΠΑΣ.

Το 2010-2011 η ομάδα με Ντεμόλ προπονητή επέστρεψε για να μείνει στη μεγάλη κατηγορία, με τον Χριστοβασίλη να κάνει πράξη αυτή τη φορά την υπόσχεση για μόνιμη παρουσία στα «σαλόνια» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η συνέχιση της συνεργασίας, όμως, με τον Βέλγο κόουτς δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και τότε ο Χριστοβασίλης τράβηξε ένα από τα βαρύτερα «χαρτιά» που έχει τραβήξει ως σήμερα για τον πάγκο. Νέος προπονητής ο Άγγελος Αναστασιάδης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εύκολη παραμονή, αλλά κυρίως «καθάρισε» τον περίγυρο. Έβαλε το «τρένο σε ράγες» και του έδειξε τον προορισμό του για την… Ευρώπη! Ο ίδιος δεν έμεινε νε εκπληρώσει αυτόν το στόχο, αλλά το έκανε ο φέρελπις τότε προπονητής, Γιάννης Χριστόπουλος, που ταίριαξε απόλυτα στη νέα φιλοσοφία του Χριστοβασίλη για νεαρούς παίκτες, που θα έχουν κίνητρα να αναδειχτούν οι ίδιοι, αλλά και να φτάσουν ψηλά την ομάδα. Μάλιστα ο Χριστόπουλος βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΠ ως ο κορυφαίος προπονητής του ’12-’13.

Αν και κανείς δεν τον πίστεψε στην αρχή, με παίκτες όμως σαν τους Πάντο, Ντε Βινσέντι, Ίλιτς, Κοροβέση, Κολοβέτσιο, Πατσατζόγλου, Τσουκαλά, Φεγκρούς, η ομάδα πανηγύρισε την υψηλότερη θέση της στο πρωτάθλημα, που ήταν η 5η και εξασφάλισε αγωνιστικά τη συμμετοχή της στα ελληνικά play-offs και στη συνέχεια στο Europa League. Δυστυχώς όμως δεν την εξασφάλισε στα χαρτιά, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ρήξη με το φίλαθλο κοινό της πόλης, που συμπληρώθηκε και από την αποχώρηση του Χριστόπουλου.

Τα δύσκολα ήταν και πάλι μπροστά για τον Χριστοβασίλη, που τη σεζόν 2013-2014 αναγκάστηκε να αλλάξει 3 προπονητές (Παντελίδη, Τσιώλη, Γεωργουλόπουλο), για να καταλήξει τον Ιανουάριο του 2014 στον Γιάννη Πετράκη. Άλλος ένας προπονητής που αμφισβητήθηκε έντονα για το αν μπορεί να κάνει πράξη το όραμα των φιλάθλων για έξοδο στην Ευρώπη και ο οποίος εξελίχθηκε στον μακροβιότερο προπονητή στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα, με 3,5 χρόνια συνεχούς παρουσίας και με ένα βραβείο ΠΣΑΠ για τον καλύτερο προπονητή της σεζόν 2014-2015!

Το καλοκαίρι του 2016, η ομάδα, πήρε το πολυπόθητο ευρωπαϊκό εισιτήριο, με τον ίδιο τρόπο που το έχασε το 2013, καθώς ο Χριστοβασίλης εκμεταλλεύτηκε τη μη αδειοδότηση του Πανιωνίου σε α’ βαθμό και την παράνομη αδειοδότηση σε β’ βαθμό, προσφεύγοντας στην UEFA. Υλοποίησε έτσι το μεγαλύτερο όνειρο των φίλων της ομάδας.

Οι επόμενες σελίδες του κεφαλαίου «Χριστοβασίλης», που φαίνεται να είναι αρκετές ακόμα, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι μας επιφυλάσσουν. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα αλλάξει τη φιλοσοφία που τον έβγαλε ασπροπρόσωπο. Νέοι παίκτες, ταλαντούχοι και με κίνητρα, όπως και προπονητές που έχουν όρεξη και αισθάνονται ότι δουλεύουν σε μεγάλη ομάδα, χωρίς απαραιτήτως να έχουν στο ρόστερ τους μεγάλα ονόματα (σ.σ. καλά εντάξει, αν φέρει και κανέναν Αργεντίνο δεν θα του πούμε όχι…).

Με αφορμή τα 9α γενέθλιά του στον ΠΑΣ Γιάννινα, θα του ευχηθούμε καλή δύναμη και ακόμα περισσότερες επιτυχίες!