image description

Ο πρώτος “συμμετοχικός προϋπολογισμός πολιτών” με 200.000 ευρώ για έργα και ιδέες που θα διαχειριστούν οι δημότες

Σε μια καινοτόμα πρωτοβουλία συμμετοχής των πολιτών στο σχεδιασμό έργων και στη λήψη των αποφάσεων, προχωράει ο Δήμος Ιωαννιτών με τη θέσπιση του “συμμετοχικού προϋπολογισμού των πολιτών” ύψους 200.000 σε πρώτη φάση, που θα διαχειριστούν οι δημότες.

“Είναι η έκφραση μιας διαφορετικής πολιτικής αντίληψης όπου η βασική μας αρχή είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας μέσω της συμμετοχής των πολιτών και των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών στην τοπική διακυβέρνηση”, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, όπως κατατέθηκε από τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάση Μανταλόβα, όχι μόνο υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό συμβούλιο αλλά έτυχε ιδιαίτερα θερμών σχολίων από παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που δεν είναι και το ευκολότερο στη διαδικασία εφαρμογής του αλλά η Δημοτική Αρχή θέλει με κάθε τρόπο να πετύχει. “Θέλουμε να κινητοποιήσουμε την κοινωνία. Ξεκινάμε, κάνουμε το πρώτο βήμα κι όπου χρειαστεί θα το βελτιώσουμε στην εφαρμογή του και γι’ αυτό έχουμε όλη τη διάθεση να αποδεχθούμε προτάσεις από την αντιπολίτευση και τους πολίτες”, τόνισε στην εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας.

Οι πολίτες σχεδιάζουν και αποφασίζουν

“Μια δημοτική αρχή δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Απευθυνόμαστε απευθείας στην κοινωνία, σε πολίτες, ομάδες πολιτών, συλλόγους κι όχι σε νομικά πρόσωπα. Θέλουμε να τους παρακινήσουμε να αντιμετωπίζουν την πόλη, το δήμο, ως “δική τους υπόθεση”. Να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους και να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιες θα υλοποιηθούν ”, είπε ο κ. Μανταλόβας , εξηγώντας πως “δεν μοιράζουμε χρήματα αλλά ερχόμαστε να χρηματοδοτήσουμε ιδέες”.

Ο πρώτος “συμμετοχικός προϋπολογισμός των πολιτών” που θα διαθέσει ο Δήμος Ιωαννιτών είναι της τάξης των 200.000 ευρώ. Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού εξήγησε τον τεχνικό τρόπο που θα “δουλέψει” αυτό το νέο “εργαλείο” του Δήμου Ιωαννιτών και τα στάδια που θα ακολουθηθούν.

1) Διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προτάσεων:

Ο Δήμος Ιωαννιτών τον Σεπτέμβριο του 2017 θα δημοσιεύσει, πρόσκληση για υποβολή σχεδίων/προτάσεων/έργων/δράσεων, η οποία θα είναι ανοιχτή για 45 ημέρες:
Η πρόσκληση θα περιγράφει τα θεματικά πεδία και τα έργα/δράσεις για τις οποίες καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης/βαθμολόγησης.
Θα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις δημότες, ομάδες πολιτών, πολιτιστικοί, αθλητικοί, κοινωνικοί, διάφοροι σύλλογοι και συλλογικότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Δομή σχεδίου/πρότασης/έργου/δράσης πολιτών:

Οι προτάσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, στην ψηφιακή πλατφόρμα διαβούλευσης του Δήμου και σε έντυπη μορφή στο Δήμο Ιωαννιτών.

Οι προτάσεις θα αναφέρονται σε κοστολογημένα σχέδια/έργα/δράσεις για την περιοχή τους ή και για όλο το Δήμο Ιωαννιτών με ανώτατο προϋπολογισμό 50.000 ανά πρόταση.

Τα σχέδια θα αφορούν στην βελτίωση της καθημερινότητας και στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών από τον Δήμο προς τους κατοίκους.

Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού των σχεδίων που θα επιλεγούν, θα ανέρχεται σε 200.000 ευρώ ετησίως, ποσό που θα συμπεριλαμβάνεται στον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου.

Η κάθε πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει κατ΄ελάχιστον:
Στόχο της ιδέας (κείμενο)
Παρουσίαση της ιδέας (κείμενο)
Παρούσα κατάσταση (κείμενο)
Συγκεκριμένη τοποθεσία της πρότασης
Ενδεικτικό Προϋπολογισμό

2) Διαδικασία υποστήριξης και ενημέρωσης των πολιτών από το Δήμο:

Παράλληλα με την διαδικασία υποβολής των προτάσεων θα διοργανώνονται δημόσιες συναντήσεις για παροχή υποστήριξης και ενημέρωσης προς όλους τους πολίτες για την πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

3) Διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης

Με τη λήξη της ημερομηνία υποβολής, οι προτάσεις θα ελέγχονται εντός 20 ημερών, για την συμβατότητα και επιλεξιμότητα τους, από τριμελής επιτροπή, που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό. Τα μέλη της «Επιτροπής Επιλογής» δεν θα είναι πολιτικά πρόσωπα αλλά θα είναι υπάλληλοι του Δήμου Ιωαννιτών: (1) Ένας από την Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, (1) Ένας από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και (1) Ένας από την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.
Έργο της Επιτροπής θα είναι η εξέταση και η αξιολόγηση των προτάσεων και αν είναι σύμφωνες με το:
Δημόσιο συμφέρον
Ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου
Ενσωματώνονται στο προϋπολογισμό

Η «Επιτροπή Επιλογής» θα αποστέλλει τεκμηριωμένη εισήγηση σύμφωνα με τα κριτήρια και τις κατευθύνσεις της Πρόσκλησης, στην «Επιτροπή Αξιολόγησης» η οποία προτείνεται να αποτελείται από αιρετούς εκπροσώπους και πολίτες.
Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα καταρτίζεται από την «Επιτροπή Αξιολόγησης» λίστα κατάταξης των προτάσεων με φθίνουσα σειρά, σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν. Η σκέψη είναι να μπορούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του δήμου να ψηφίζουν και να αξιολογούν τις προτάσεις και τις ιδέες οι πολίτες.

4) Ετήσιος Προϋπολογισμός Πολιτών

Η λίστα με τις επικρατέστερες προτάσεις θα συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο ώστε να καθίσταται δυνατή η ενσωμάτωση τους στο Τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό και θα δημιουργείται «άτυπα» ένας Ετήσιος Προϋπολογισμός Πολιτών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών θα μεριμνούν για την υλοποίηση των επιλεγέντων προτάσεων και θα δημοσιοποιούν «Εξαμηνιαία Επισκόπηση Πορείας του Ετήσιου Προϋπολογισμού Πολιτών» που θα περιέχει την ανάλυση των αποτελεσμάτων από την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το ήμισυ της περιόδου.