Ο Υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε στην κάμερα της NOVA χωρίς να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν από την πολιτική ηγεσία δεκτές καταστάσεις που παραπέμπουν σε σκιώδεις εποχές!

Ο Βασιλειάδης μίλησε…

Για τη νέα σεζόν: «Είχαμε σοβαρότατα προβλήματα. Το θέμα είναι ότι έγινε μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές και από μας ως πολιτική ηγεσία να μπορέσουν να μπουν κάποιοι στέρεοι κανόνες και να γίνει η αρχή για να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Νομίζω ότι αυτό το καταφέραμε. Ελπίζω ότι αυτό το καταφέραμε. Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο και από τη σοβαρότητα όλων μας και κυρίως των ανθρώπων του ποδοσφαίρου θα φανεί αν τελικά πετύχαμε κάτι ή απλά μείναμε στις διακηρύξεις».

Για τους τέσσερις μεγάλους: «Θα έλεγα ότι κρατάω μικρό καλάθι. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο αλλά δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα κυρίως στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο,  έχουν αντίκτυπο και στο ερασιτεχνικό, το οποίο έχει αφεθεί στην τύχη του και για μας είναι εξαιρετικά κομβικό και θέλουμε να βοηθήσουμε την ΕΠΟ να δουλέψει πάνω στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με υποδομές. Φαίνεται ότι το κλίμα είναι κάπως καλύτερο αλλά πάντοτε κρατάω μικρό καλάθι. Το σίγουρο είναι και αυτό θέλω να περνάει από τούτο εδώ το υπουργείο , από αυτή τη γενική γραμματεία ότι εμείς τους αντιμετωπίζουμε όλους με τον ίδιο τρόπο. Προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις και είμαστε δίπλα σε όποια θεσμική αλλαγή είναι προς το καλό του αθλήματος και προς το καλό του ποδοσφαίρου και του ερασιτεχνικού αλλά και του προϊόντος, που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεν πρόκειται να κάνουμε χάρες σε κανέναν, δεν πρόκειται να κάνω τα στραβά μάτια, θα στηλιτεύσουμε ότι προβληματικό μπορεί να υπάρξει. Δεν θα γίνουν ανεκτές από την πολιτική ηγεσία, ούτε χαλιφάτα, ούτε εμιράτα, ούτε νέες καταστάσεις, που παραπέμπουν σε σκιώδεις εποχές.Για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η πολιτεία μπορεί να φτάσει μέχρι ένα σημείο.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι επαγγελματικό προϊόν. Είναι κάτι που τα περιθώρια παρέμβασής σου, ορθά, είναι περιορισμένα. Εσύ θες να υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες από κει και μετά αν οι ίδιοι οι παίκτες δεν ενδιαφέρονται για το πώς μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορεί να φέρει χρήματα και να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας, εάν οι ίδιοι δεν ενδιαφερθούν γι αυτό εσύ δεν μπορείς να τους το επιβάλεις. Είδαμε τα προηγούμενα χρόνια της ευμάρειας να πέφτει πακτωλός χρημάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Που πήγαν όλα αυτά; Έγιναν επενδύσεις; Δεν έχουμε γήπεδα, δεν έχουμε προπονητικά κέντρα, όλες οι ομάδες, πέραν των τεσσάρων μεγάλων, και αυτές ανά διαστήματα και ανά ιδιοκτήτη πολλές φορές δεν είναι στάνταρ όλες σε πολύ υψηλό επίπεδο, φυτοζωούν και πολλές φορές ξεκινάμε τα πρωταθλήματά μας, φέτος μάλλον αυτό δεν υπάρχει τουλάχιστον στη Σουπερ Λιγκ, γνωρίζοντας ότι στο τέλος της χρονιάς δεν θα είναι όσες ομάδες ξεκινάνε. Εάν οι ίδιοι δεν καθίσουν να πάρουν σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον του ποδοσφαίρου, φοβάμαι ότι θα μας προλάβουν οι εξελίξεις, φοβάμαι ότι θα χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο και αυτό πάλι δεν θα είναι προς όφελος του ποδοσφαίρου. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να δείξουν όλοι σοβαρότητα και να πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζεται για την επόμενη μέρα».

Για την μείωση των ομάδων:

«Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πεποίθηση μου για τη μείωση των ομάδων. Ξεκίνησε μια συζήτηση. Αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε εκεί. Εάν θέλετε να είμαστε ειλικρινείς εγώ πιστεύω ότι δέκα ομάδες σηκώνει, δεν βγαίνει οικονομικά. Δέκα ομάδες, που θα έχουν γήπεδο, εγκαταστάσεις, κόσμο και μια σοβαρή Football League.

Στη Football League αντιλήφθηκαν τα προβλήματα, κάνουν κάποιες κινήσεις. Είναι πολύ προβληματική κατηγορία. Δραματικά προβληματική. Πήραν κάποιες σοβαρές αποφάσεις για τη μείωση των ομάδων, εξορθολόγισαν τα έξοδά τους αλλά χρειάζεται ακόμα πάρα πολύ δουλειά γιατί υπάρχουν πάρα πολλές σκιές. Βεβαιώνει την πεποίθησή μου πως το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν σηκώνει 34 επαγγελματικές ομάδες, δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Θα δώσουμε τη μάχη για να μείνει επαγγελματική. Δίνουν ήδη τη μάχη οι άνθρωποι εκεί πέρα, πέρυσι είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία και με τον πρόεδρο. Η συνδρομή του Απόλλωνα Αθηνών ήταν πολύ μεγάλη στη διάσωση της κατηγορίας. Έχουν παρθεί θαρραλέες αποφάσεις αλλά μένει να τις τηρήσουμε. Οι αποφάσεις πάρθηκαν και στην πρώτη εθνική αλλά είχαμε πισωγυρίσματα. Νομοτελειακά θα οδηγηθούμε εκεί και όταν οι αποφάσεις θα παρθούν εν βρασμώ, από την ανάγκη, δεν θα οδηγήσουν στον καλύτερο σχεδιασμό. Πρέπει να σχεδιάσουμε, από τώρα την επόμενη μέρα. Πρέπει να μάθουμε και κάτι από τα λάθη του παρελθόντος».

Για τον περσινό τελικό Κυπέλλου: «Νομίζω ότι αυτή την πολύ άσχημη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό κατάλαβαν όλες οι πλευρές την σοβαρότητα της ασθένειας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν, ας μου επιτραπεί η έκφραση ένα σημείο καμπής στην όλη ιστορία και των σχέσεων μας με τη FIFA και την UEFA αλλά και των σχέσεων με όλους τους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από εκείνο το σημείο και μετά αρχίζει και αλλάζει η όλη κατάσταση και η όλη συνεννόηση με τις διεθνείς  ομοσπονδίες και μολονότι είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία από τις πρώτες μέρες, που ανέλαβα, καταφέραμε να οικοδομήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ένα κλίμα κατανόησης και αλληλοσεβασμού και το πιο σημαντικό για μας ήταν να δείξουμε ότι δεν υπάρχει κάποια εμμονή είτε κάποια ιδεοληψία απέναντι στα προβλήματα αλλά να καταδείξουμε ότι υπάρχει ένα καθεστώς ανομίας και ένα καθεστώς προβληματικό. Δεν μπορεί καμία ελληνική νομική οντότητα να είναι πέρα και πάνω από τον ελληνικό νόμο. Αναγνωρίζοντας βέβαια τα πλαίσια ντου αυτοδιοίκητου στο μέτρο όπως που αυτό είναι αυτοδιοίκητο. Πάνω σε αυτό χτίσαμε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Πάνω σε αυτό βαδίσαμε, προχωρήσαμε και πάνω σε αυτό οργανώνεται και η επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Για  την αλλαγή στις σχέσεις με FIFA και UEFA: «Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Είπαμε ότι ο τελικός είναι το σημείο καμπής. Ήδη όμως είχε οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και ήδη είχε γίνει κατανοητό το βάθος και το εύρος του προβλήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Προφανώς κάναμε κι εμείς υποχωρήσεις. Δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου. Το θέμα της απλής αναλογικής, που ήταν κομβικό για μας, κάναμε ένα βήμα πίσω προκειμένου να κερδίσουμε το καθεστώς ευνομίας του ελληνικού ποδοσφαίρου αφενός και αφετέρου κάποια ζητήματα τα οποία μολονότι δεν είναι εκ φύσεως πολιτικά είναι κομβικά για την εξέλιξη του ποδοσφαίρου. Αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης είναι ότι πλέον ο ελληνικός αθλητικός νόμος, τα βασικά του σημεία, διέπει και την ΕΠΟ όπως είναι κατανοητό οτιδήποτε άλλο θα ήταν προβληματικό, έγιναν αντιληπτά τα προβλήματα, αντιληπτές οι διαφορές και το κυριότερο είναι ότι καταφέραμε για πρώτη φορά να δείξουμε το πρόβλημα, που υπάρχει στη σχέση εξάρτησης μεταξύ διαιτησίας, διοικητικού συστήματος και παραγοντικού συστήματος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Πάρθηκαν λοιπόν οι αποφάσεις και από τα όργανα του ποδοσφαίρου, οι οποίες είναι στη σωστή κατεύθυνση, σας θυμίζω ότι για πρώτη φορά η επιτροπή διαιτησίας απαρτίζεται από διαιτητές και όχι από παράγοντες. Μένει όμως να δούμε στην πράξη και να μην πανηγυρίζουμε εκ των προτέρων πως θα λειτουργήσει αυτό το σχήμα, είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα αλλά το χτύπημα στη βασική δομή εξάρτησης μεταξύ παραγόντων, ΠΑΕ και διαιτησίας είναι το κομβικό για να μπορέσουμε να χτίσουμε αξιοπιστία και να φύγουν οι όποιες σκιές. Επιμένω να μιλάω για σκιές και να μη χρησιμοποιώ βαρύγδουπους όρους, που μπορεί να χρησιμοποιούν τα αντίπαλα στρατόπεδα μεταξύ τους, δεν έχει σημασία τι συμβαίνει, όσο υπάρχουν σκιές δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Έτσι κι αλλιώς έχουμε ένα άρρωστο κλίμα κι ένα άρρωστο οπαδικό κλίμα, που διέπει στο σύνολό του τον ελληνικό ποδοσφαιρικό κόσμο. Εκεί πάνω θα πρέπει να δουλέψουμε, εκεί πάνω θα πρέπει να χτίσουμε, να αλλάξουμε τις βάσεις και σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες, που πρέπει να πάρουμε, εκπαιδευτικές θα έλεγα για να μπορέσουμε να δώσουμε στις μικρότερες γενιές, στις μη χαμένες ακόμη γενιές, γιατί κάποιες γενιές χάθηκαν με αυτό το στείρο οπαδισμό, να δώσουμε ένα διαφορετικό παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό».

Για τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ και τη στάση της Πολιτείας: «Σε προτροπές, δεν μπορούμε να εκβιάσουμε καταστάσεις., Δεν διοικούμε το ποδόσφαιρο, δεν θέλουμε να γίνουμε ούτε πρόεδροι Λίγκας, ούτε πρόεδροι ΕΠΟ. Είναι λάθος αυτό. Το ποδόσφαιρο πρέπει να διοικείται από τα όργανά του, φτάσαμε στο σημείο να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα, μπορούμε να παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε και στο βαθμό που μπορούμε. Σε συνεργασία με τη FIFA, την UEFA  και τους δεσμούς που έχουμε φτιάξει, για να μπορέσουμε να εξαγγείλουμε μεγάλες παρεμβάσεις στο θέμα των υποδομών, των ΕΠΣ… Εϊναι πράγματα που έχουμε κουβεντιάσει και είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα που έχουμε στο μυαλό μας από κοινού και με την οικονομική αρωγή της UEFA, γιατί τα δικά μας οικονομικά δεν μας επιτρέπουν τα πολύ μεγάλα πρότζεκτς αλλά εάν υπάρξει που φαίνεται πως υπάρχει μια σοβαρή διοίκηση στην ομοσπονδία, μπορούμε να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων.
Για το θέμα της επιτήρησης: «Ερχόμαστε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, μετά από μια περίοδο που και οι μεγάλες ομοσπονδίες ταλαιπωρήθηκαν από θέματα διαφθοράς. Μέσα από μια διαδικασία αυτοκάθαρσης, προσπαθούν να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα. Αυτή είναι ευτυχής συγκυρία. Θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θυα υπάρχουν εστίες διαφθοράς που θα κάνουν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά σε αυτές. Επομένως ο ρόλος της FIFA και της UEFA εδώ, είναι να δουν πως τηρούνται οι κανόνες. Αυτό που πρέπει να κάνει η διοίκηση, είναι να σεβαστεί το νομικό πλαίσιο και να ακολουθήσει μια πολιτική ίδια, απέναντι όλων. Να ξέρουμε πως θα είναι ακριβοδίκαιη και θα οραματίζεται το καλό του ποδοσφαίρου και όχι ίδιων συμφερόντων».

Για το αν θα επέμβει σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα παραπάνω: «Νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να επέμβω εγώ, Είναι εδώ η FIFA και η UEFA που θα διασφαλίσουν την νομιμότητα. Νομίζω θα είναι ένα στήριγμα στον κύριο Γραμμένο, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολλές, μεγάλες, δομικές. Θα έχει πολύ μεγάλες πιέσεις ο κύριος Γραμμένος από τα κατεστημένα, αλλά έτσι όπως τον έχω γνωρίσει δεν τον φοβάμαι και θα έχει στήριξη και από αυτό το γραφείο και από τη FIFA και από την UEFA.Θα πρέπει να τολμήσει να προχωρήσει στην επόμενη μέρα, με δομικές αλλαγές. Τα ξέρουμε όλοι τα προβλήματα. Απλά όπως σε κάθε πρόβλημα στην Ελλάδα, το βάζουμε κάτω από το χαλί ή πετάμε την μπάλα στην εξέδρα. Δεν είναι έτσι. Ξέρουμε ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα, εφόσον παρθούν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, όταν σπάσουν οι δεσμοί και αυτοί που μείνουν στο ποδόσφαιρο θα είναι αυτοί που γουστάρουν και τους αρέσει,. Που έχουν όραμα και σκέφτονται το καλό του αθλήματος. Και έτσι θα προχωρήσουμε».

Για το αν είναι εύκολο να φτάσουμε στο ρομαντικό «γουστάρουμε το ποδόσφαιρο»:  
Είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Είναι τραγικό πως έχουμε ξεχάσει την καζούρα. Η καζούρα είναι κομβικό στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στον αθλητισμό. Έχουμε ξεχάσει να χαιρόμαστε. Δεν θέλω να πω ότι δεν υπήρχαν προβληματικές καταστάσεις. Αλλά έχουμε μια βαθιά άρρωστη αθλητικά κοινωνία και βαθιά άρρωστους θεατές, οπαδούς. Αυτό δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, μην κοροϊδευόμαστε. Θέλει πολλή δουλειά και πολλή προσπάθεια από όλους και κυρίως οι τέσσερις μεγάλοι, να διαχωρίσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, τις πολιτικές τους θέσεις και απόψεις, από το ποδόσφαιρο αυτό καθεαυτό. Η ελληνική κοινωνία έχει πληγωθεί πάρα πολύ αυτά τα χρόνια, είναι κουρασμένη, χρειάζεται να της προσφέρουμε τη χαρά, να πάει σε ένα γήπεδο και να διασκεδάσει.

Όσν αφορά τον νέο νόμο, ο Βασιλειάδης τόνισε ότι στόχος δεν θα είναι να βάζει στη φυλακή παιδιά, αλλά οι  τιμωρίες να έχουν σωφρονιστικό χαρακτήρα και το βασικότερο, να απομακρύνονται οι ταραξίες από τα γήπεδα.

Για το θέμα του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ: «Είναι μια αβλεψία, που νομικά κατά τη γνώμη μου είναι σαν να μην υφίσταται. Το άρθρο 14 μιλάει για τη βία στις εξέδρες ανάμεσα στους οπαδούς, για αντικειμενική ευθύνη, για τη φιλοξενούμενη ομάδα κτλπ. Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια μικρή αλλαγή στην διατύπωση. Μίλησα και με τον κύριο Γραμμένο και είδα και τις τοποθετήσεις του, αυτό θα διορθωθεί άμεσα. Τι έγινε; Σταμάτησε, ορθά κατά τη γνώμη μου, ο διαχωρισμός ανάμεσα σε εκτεταμένα και μεμονωμένα επεισόδια. Ήταν μια λεπτή γραμμή, που την όριζε στο τέλος αυτός που όριζε και το φύλλο αγώνα ή ο παρατηρητής, ενώ νομίζω ότι αυτά πρέπει να τα ορίζει ο δικαστής με βάση τα πραγματικά γεγονότα που καταγράφονται από το αποδεικτικό υλικό.

Ενδεχόμενα χρειάζεται μια απλή αλλαγή εκεί, αλλά νομίζω είναι σαφές. Υπάρχει αντικειμενική ευθύνη και τιμωρία, υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν τιμωρίες. Επίσης μην ξεχνάμε μια ιδιαίτερη αυστηροποίηση με το άρθρο 15 για όλα τα άλλα, λέιζερ, καπνογόνα, οτιδήποτε. Είναι μια μεγάλη αυστηροποίηση λογική και εφικτή να τηρηθεί, με δεδομένο ότι δεν μπορώ να καταλάβω πως Τετάρτη και Πέμπτη τα γήπεδα είναι εκκλησία και το Σάββατο και την Κυριακή αυτό αλλάζει. Να είμαστε σοβαροί, εκεί θα κριθεί το δικαστικό σύστημα, η κατάχρηση με τους αθλητικούς δικαστές και η ίδια η ΕΠΟ, αν θα καταφέρει να τηρήσεις του κανόνες τους νέος που θεσπίστηκαν. Κι αν δείξουν πυγμή και ισονομία νομίζω θα βγούμε κερδισμένοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

[Πηγή: gazetta.gr]