image description

Με τέτοια μπάλα και αν έχουμε και διάρκεια, ωραία θα περάσουμε με τον ΠΑΣ Γιάννινα το φετινό χειμώνα! Θαυμάσια εμφάνιση κόντρα στην ΑΕΚ από την ομάδα του Γιάννη Πετράκη, δουλεμένη 100% στην προπόνηση, στην ανάλυση του αντιπάλου και στην ψυχολογία να αντιμετωπίσει μια ομάδα που ερχόταν με ευρωπαϊκή φόρα να πάρει διπλό και να βάλει υποψηφιότητα τίτλου.

Είδαμε έναν ΠΑΣ Γιάννινα γρήγορο, πιεστικό, με πολλά τρεξίματα, με αντοχές, με ποιότητα, πειθαρχημένο, ώριμο, χωρίς φόβο, με αρχή, μέση και τέλος, με νέους, αλλά και παλιές καραβάνες να έχουν τη γνωστή «χημεία». Δεν ήταν δεδομένη η ομοιογένεια στην αρχή της σεζόν, που φαίνονταν να υπάρχουν πολλές απώλειες που λειτουργούσαν σωρευτικά μ’ εκείνες της προηγούμενης σεζόν, αλλά πάντοτε λέγαμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη σε πρόεδρο και προπονητή, που ξέρουν να φτιάχνουν ομάδες με τα υλικά που έχουν. Και οι μεταγραφές δεν τελείωσαν, αφού προαναγγέλθηκε από τον Γιάννη Πετράκη η απόκτηση ενός ακόμα παίκτη, πιθανότατα ξένου επιθετικού.

Η ωραία εμφάνιση έρχεται να μας αφήσει με γλυκιά γεύση στο 15νθήμερο της διακοπής, όπου η δουλειά με κάτω το κεφάλι πρέπει να συνεχιστεί. Το επισημαίνουμε τύποις, αφού 3,5 χρόνια ο Πετράκης, οι συνεργάτες του και οι παίκτες έχουν δείξει πόσο σοβαροί είναι. Άλλωστε με δύο καλά ματς δεν πήρε κανένας το πρωτάθλημα ούτε βγήκε Ευρώπη, όπως επίσης και με δύο άσχημα ματς κανείς δεν πέφτει.

Πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών:

Μάρκος Βελλίδης: Τα δοκάρια δούλεψαν γι’ αυτόν σε μία μέρα που δεν έμεινε «ζεστός» από τον αντίπαλο, μιας και η ΑΕΚ απειλούσε σποραδικά και από πολύ μακριά. Έκανε 2 λάθη, 1 απόκρουση, 4 κλεψίματα και 2 επεμβάσεις.

Ντίνος Μαυροπάνος: Προς το τέλος που η κούραση ανάγκασε την ΑΕΚ να σηκώσει την μπάλα και να παίξει με περισσότερες σέντρες, ο υψηλόσωμος στόπερ του ΠΑΣ φάνηκε περισσότερο, είχε καλές τοποθετήσεις και πολλές επεμβάσεις. Παιχνίδι με παιχνίδι θα βελτιώνεται περισσότερο. Έκανε 1 λάθος, 3 κλεψίματα και 6 επεμβάσεις.

Αλέξης Μιχαήλ: Η εμπειρία του τον βοηθάει να μη χάνει εύκολα φάσεις. Ήταν καλά «κλειδωμένη» η αριστερή πλευρά της άμυνας του ΠΑΣ Γιάννινα. Είχε 1 άστοχο γέμισμα, 3 πάσες, 1 λάθος, 1 κλέψιμο και 2 επεμβάσεις.

Θέμης Τζημόπουλος: Ο κορυφαίος της τριάδας των στόπερ. Κέρδισε όλες τις μονομαχίες, ανέκοψε μπαλιές στην περιοχή του ΠΑΣ και έβγαλε πολλές εύστοχες προωθημένες μπαλιές. Αυτός είναι ο Θέμης που ξέρουμε και που είχαμε καιρό να τον δούμε σε τόσο καλή βραδιά. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 1 εύστοχο γέμισμα σε 1 προσπάθεια, 6 πάσες, 3 λάθη, 1 κλέψιμο και 3 επεμβάσεις.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Το καλύτερό του παιχνίδι απ’ όταν ήρθε στον ΠΑΣ Γιάννινα και με διαφορά! Δεν υστέρησε ούτε αμυντικά ούτε επιθετικά και βοήθησε πάρα πολύ στο να δουλέψει το πλάνο Πετράκη, ο οποίος είχε προσαρμόσει πολύ μεγάλο μέρος του παιχνιδιού του στην ανάπτυξη από δεξιά. Το μόνο που του έλειψε ήταν λίγο καλύτερες σέντρες, γιατί θα μπορούσε να είχε καταγράψει και ασίστ με τόσο καλό ματς.  Είχε 6 άστοχα γεμίσματα, 8 πάσες, 3 λάθη, 3 κλεψίματα, έκανε 3 φάουλ και κέρδισε 1.

Ναδάλες Φονσί: Δεν έκανε τις πάρα πολλές κούρσες από περιοχή σε περιοχή, είτε γιατί ήταν εντολή του Πετράκη είτε γιατί τον ανάγκασαν οι προωθήσεις Γκάλο και Τσόσιτς, που ανέβαιναν πολύ από την πλευρά του. Μοιραίος παίκτης για τον ΠΑΣ στη φάση που άθελά του αποκρούει το σουτ του Γιάκου στο 60’. Είχε 1 εύστοχο γέμισμα, 8 πάσες, 3 λάθη, 2 κλεψίματα και 2 κερδισμένα φάουλ.

Άντι Λίλα: Εξαιρετική εμφάνιση. Έπαιξε στα δεξιά του Γαρουφαλιά σαν εσωτερικός χαφ, σ’ έναν ρόλο που του πήγε πάρα πολύ, γιατί είχε την ευκαιρία καί να δίνει την πολύτιμη βοήθειά του αμυντικά, αλλά καί να τολμάει να πλησιάζει πιο απειλητικά την αντίπαλη περιοχή και να δημιουργεί συνθήκες υπεραριθμίας στην επίθεση του ΠΑΣ, δίνοντας πολλά στηρίγματα, ενώ απείλησε και ο ίδιος με πολλά σουτ, κάτι που το ζητούσε και στις προπονήσεις της προηγούμενης εβδομάδας ο Πετράκης. Με τέτοιο Λίλα ο ΠΑΣ μπορεί να έχει περισσότερες απαιτήσεις στο πρωτάθλημα. Είχε 3 τελικές προσπάθειες, 2/7 γεμίσματα, 5 πάσες, 2 λάθη, 2 κλεψίματα, έκανε 5 φάουλ και δεν χάλασε τη συνήθεια να παίρνει κίτρινη κάρτα.

Ηρακλής Γαρουφαλιάς: Είναι το δεύτερο πολύ καλό παιχνίδι που κάνει και επειδή είναι μια χρονιά ορόσημο γι’ αυτόν, λόγω της λήξης του συμβολαίου του το επόμενο καλοκαίρι, αν συνεχίσει να κάνει τέτοιες εμφανίσεις, θα γίνει ένας υπερπολύτιμος παίκτης σε μία θέση που ο ΠΑΣ «πονούσε» όταν έλειπε ο Λίλα. Αποχώρησε τραυματίας και ελπίζουμε να μην είναι κάτι σοβαρό. Έδωσε 3 πάσες, έκανε 1 λάθος και 5 κλεψίματα.

Αλέξανδρος Νικολιάς: Στο ματς αυτό θα μπορούσε να δείξει πολλά πράγματα, αλλά ο τραυματισμός του τον έθεσε νωρίς νοκ-άουτ. Δεδομένου ότι το παιχνίδι κρινόταν στην ταχύτητα των αντεπιθέσεων και στην ευστοχία, ο Νικολιάς θα μπορούσε να βάλει γκολ σε αυτό το ματς. Ελπίζουμε να μην είναι θλάση, όπως είναι ο αρχικός φόβος. Είχε 1 εύστοχο γέμισμα, 1 πάσα, 1 λάθος σε 18 λεπτά συμμετοχής.

Μπρούνο Χαλκιαδάκης: Μας συστήθηκε στο πρώτο ματς με την Τρίπολη με μία ασίστ, με την ΑΕΚ, όμως ξεδίπλωσε περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και είδε και ο κόσμος με τα μάτια του λίγα απ’ αυτά τα πολύ ωραία που είδαμε κι εμείς στα φιλικά του ΠΑΣ το καλοκαίρι. Πίεσε ψηλά μαζί με τον Γιάκο, ανάγκασε την ΑΕΚ σε πολλά λάθη, είχε ευκαιρία για γκολ, έπαιζε κάθετα, περνούσε δυο-δυο τους αντιπάλους του! Ο χρόνος κυλάει υπέρ του, ώστε να προσαρμοστεί ακόμα καλύτερα στην ομάδα και με την επιστροφή του Κόντε, αλλά και του Νικολιά να κάνει ακόμα περισσότερα και μ’ αυτούς, όπως έκανε με τον Γιάκο. Είχε 3 τελικές προσπάθειες, 1/3 γεμίσματα, 5 πάσες, 6 λάθη, 2 κλεψίματα και 2 κερδισμένα φάουλ.

Ευριπίδης Γιάκος: Εντυπωσιακά καλός σε μια θέση που δεν τον περίμεναν ούτε οι πιο αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να κάνει τέτοια εμφάνιση! Ξεπέρασε τον εαυτό του! Ταχύτατη αντίδραση, γρήγορη σκέψη, μέσα σε όλες τις φάσεις, έφτιαχνε ευκαιρίες, τελείωνε με καλά σουτ, δικαιούταν και το γκολ. Έτσι είναι όμως το ποδόσφαιρο, δεν απονέμει πάντα δικαιοσύνη. Την απονέμει, όμως, σε βάθος χρόνου σ’ εκείνους που δουλεύουν και ο Γιάκος μας επιβεβαίωσε πανηγυρικά για τα όσα βλέπουμε να κάνει από τις πρώτες κιόλας προπονήσεις του φετινού καλοκαιριού. Είχε 1 τελική προσπάθεια (η στατιστική του «έφαγε» μία, γιατί είχε το σουτ πάνω στον Ανέστη και το σουτ που βρήκε πάνω στον Ναδάλες στη γραμμή και λόγω οφσάιντ του Ισπανού θεωρήθηκε ως μη γενόμενη η φάση). Επίσης είχε 3 άστοχα γεμίσματα, 8 πάσες, 6 λάθη και 1 κλέψιμο.

 

Αλλαγές

Βαλάντης Κοζορώνης: Τα χτυπήματά του στα στημένα είναι ουσιαστικά το αντικείμενο κριτικής γι’ αυτόν, γιατί μέσα στη ροή του αγώνα ήταν καλός και έδωσε πολλές αμυντικές βοήθειες. Είχε 1/5 γεμίσματα, 4 πάσες, 6 λάθη και 5 κλεψίματα.

Ιγκόρ Βιδάλ: Είναι λίγος ο χρόνος που έπαιξε για να κριθεί, αλλά είναι φανερό ότι τακτικά θέλει ακόμα δουλειά να βρει το ρόλο του σ’ αυτό το 3-5-2. Δύο φορές έφυγε σε κόντρα επίθεση, την πρώτη φορά δεν τον ακολούθησε κανείς για στήριγμα και τελείωσε μ’ ένα αδύναμο σουτ, τη δεύτερη φορά πήγε κι έπεσε πάνω σε αντίπαλο και ανακόπηκε η προσπάθειά του.

Νίκος Καρανίκας: Δεν μπορεί να κριθεί, έπαιξε μόλις 2 λεπτά κι αυτά ως χαφ!

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Πολύ πιο διαβασμένος από τον αντίπαλό του. Επειδή βλέπαμε και τις προπονήσεις της εβδομάδας, παρατηρήσαμε ότι κάθε μέρα ουσιαστικά «έχτιζε» το παζλ του αγώνα με την ΑΕΚ. Ενδεκάδα, κινήσεις, ταχύτητα, ανάπτυξη, σουτ, τα πάντα όλα ήταν δουλεμένα με ακρίβεια και πέτυχαν, δεν έτυχαν.

Ο ΠΑΣ «γκάζωνε» όταν κέρδιζε την μπάλα και η ταχύτητα αυτή ήταν αποτέλεσμα του αυτοματισμού των κινήσεων. Ο κάθε παίκτης ήξερε τη δουλειά του στο γήπεδο.

Η δε άμυνα έχει γίνει απροσπέλαστη. Όταν βλέπεις την ΑΕΚ στα τελευταία 30 μέτρα του γηπέδου να παίζει μόνο παράλληλες μπαλιές και να μη βρίσκει πουθενά χώρους, είναι αποτέλεσμα της συμπαγούς άμυνας που έχει φτιαχτεί με πολύ κόπο. Το 3-5-2 το κάνει πλέον επιστήμη ο κόουτς!

Ο Πετράκης απέδειξε και κάτι άλλο χθες. Ό,τι δούλεψε το ματς και σε δύο άλλους παράγοντες, στην ψυχολογία, αλλά και στη νοοτροπία. Δεν έπαιξε ούτε φοβισμένα ούτε ταμπούρι και άγιος ο Θεός,, απέναντι σε μια ομάδα που το 3-0 επί της Μπριζ θα μπορούσε και να το δικαιολογήσει. Ο ΠΑΣ ήταν τολμηρός, «έπνιξε» την ΑΕΚ και έδειξε ότι μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αρκεί να έχει τον κόσμο δίπλα του και όχι την απαξίωση για το που πάμε με τον τάδε και τον δείνα.

Με τέτοια μπάλα ο ΠΑΣ θα ξαναγυρίσει τον κόσμο πίσω στο γήπεδο. Ζητούμενο, όπως λέει και ο ίδιος ο κόουτς, είναι η διάρκεια.

Του Γιάννη Γιαννάκη