Είκοσι τελειόφοιτοι μαθητές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ είχαν πρόσφατα μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία. Για δεκαπέντε μέρες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+  επισκέφθηκαν τυροκομεία, γνώρισαν από κοντά επιχειρηματίες που μοιράστηκαν μαζί τους τις δικές τους εμπειρίες και μυήθηκαν στις τεχνικές τυροκόμησης παραδοσιακών ιταλικών τυριών.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τις 18 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου 2017 και εντασσόταν στο πρόγραμμα με τίτλο «Κατάρτιση στις νέες τάσεις του γαλακτοκομικού τομέα».

Από τις πιο ενδιαφέρουσες και πλούσιες σε ερεθίσματα ήταν η επίσκεψη στο συνεταιριστικό τυροκομείο “Caseificio Nuova Martignana”, που παράγει το πολύ γνωστό ΠΟΠ τυρί Parmigiano- Reggiano, όπου οι σπουδαστές διαπίστωσαν το  όφελος των κτηνοτρόφων που δημιουργούν υγιείς συνεταιρισμούς.

Άλλες επισκέψεις που  άφησαν σημαντικές εμπειρίες στους συμμετέχοντες ήταν οι υπόγειες σπηλιές στις οποίες ωριμάζει το ΠΟΠ τυρί formaggio di fossa di Sogliano για να αποκτήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, καθώς και  η επίσκεψή   στο Δημόσιο Τεχνικό Αγροτικό Ινστιτούτο “Augusto Ciuffelli” όπου διδάσκεται η γαλακτοκομία – τυροκομία επέτρεψε να γίνουν χρήσιμες συγκρίσεις για τα εκπαιδευτικά συστήματα πάνω στην αγροτική τεχνολογική εκπαίδευση των δυο χωρών.

Η εκπαιδευτική προσπάθεια κορυφώθηκε με ένα τριήμερο σεμινάριο για το ιταλικό παγωτό (gelato) στο Universita dei Sapori. Αν και το χρονικό διάστημα, ήταν περιορισμένο έγινε δυνατόν να αποκτηθούν  βασικές θεωρητικές γνώσεις και οι μαθητές  να παρασκευάσουν τουλάχιστον μια φορά οι ίδιοι διάφορους τύπους gelato, προσπάθεια που όλοι «απολαύσαν» στη συνέχεια.

Σε όλες τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές  ρωτούσαν με ενδιαφέρον, συζητούσαν και αντάλλασαν απόψεις με τους υπεύθυνους για το γάλα και τα «μυστικά της τυροκόμησης», εισέπραξαν δε από όλους   όσους τους υποδέχθηκαν, θετικότατα σχόλια για την κατάρτιση και τις γνώσεις τους,  αλλά και για την ευγένεια τους.