image description

Αρέσει δεν αρέσει, νικάει δεν νικάει, ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει πλέον περασμένη στο dna του την αγωνιστική πειθαρχία σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί να την ακολουθήσει οποιοσδήποτε κληθεί από τον πάγκο να συνεισφέρει σε κάποιο παιχνίδι. Τι θα πει «αυτό είναι αυτονόητο»; Για διαβάστε τις δηλώσεις του Ουζουνίδη μετά την ήττα από την Κασσιόπη. «Ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε μέσα στο παιχνίδι. Όταν συμβαίνει αυτό, αυτός που φταίει είναι ο προπονητής κι αυτός πρέπει να το διορθώσει. Πρέπει να καταλάβουν οι παίκτες μου πως εδώ θα κάνουν αυτά που θέλει ο προπονητής κι όχι αυτά που θέλουν εκείνοι».

Ο Ουζουνίδης είχε τα κότσια και το είπε. Υπάρχουν και προπονητές που η ανασφάλεια δεν τους αφήνει να το εξωτερικεύσουν ή εν πάση περιπτώσει αποφεύγουν να το πουν ευθέως.

Αυτή η αγωνιστική πειθαρχία και η συγκέντρωση στο αγωνιστικό πλάνο, φέρουν φαρδιά πλατιά εδώ και χρόνια την υπογραφή του Πετράκη. Μπαίνουν οι παίκτες στο γήπεδο και ξέρουν τι θα παίξουν. Δεν θα δεις ποτέ ένα μπάχαλο και ο καθένας να παίρνει την μπάλα να κάνει τα δικά του. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του καθενός να ξεχωρίσει μέσα από το σύνολο. Πόσο θα προσπαθήσει, πόσο θα τρέξει, πόσο αθλητικό εγωισμό θα βγάλει και πόσο θα δουλέψει απορροφώντας σαν σφουγγάρι τις συμβουλές προπονητή και γυμναστών, ώστε να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του.

Η βελτίωση της άμυνας και οι επιστροφές

Η άμυνα έχει παρουσιάσει τρομερή βελτίωση σε σύγκριση με τα φιλικά ή την περσινή χρονιά, όπου βλέπαμε χτυπητές αδυναμίες. Το «δέσιμο» του Μαυροπάνου με τους μπαρουτοκαπνισμένους αρχηγούς δίπλα του, Μιχαήλ και Τζημόπουλο, έχει οδηγήσει σε μία τριάδα που είναι σχεδόν αλάνθαστη. Ο «μικρός… γίγαντας» είναι τυχερός που τους έχει δίπλα του στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.

Αναμένουμε τις επιστροφές των τραυματιών και την προσαρμογή των Σολτάνι και Μανθάτη για να δούμε έναν ΠΑΣ Γιάννινα που θα είναι ικανός να «χτυπήσει» πεντάδα. Είναι νωρίς ακόμα για να βάλουμε τόσο ψηλά τον πήχη, αλλά οι παίκτες που έχει ο Πετράκης μεσοεπιθετικά (Κόντε, Σολτάνι, Χαλκιαδάκης, Γιάκος, Νικολιάς, Μανθάτης και Βιδάλ), σε συνδυασμό με την καλοκουρδισμένη πλέον άμυνα, μπορούν να φέρουν σπουδαία αποτελέσματα.

Όσον αφορά το ελληνικό στοιχείο του ΠΑΣ Γιάννινα και την ενδεκάδα Ελλήνων που έκλεισε το ματς με τον Ατρόμητο, είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας πολλών ετών να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά από την εγχώρια αγορά. Παιδιά που θα έχουν φιλοδοξίες και θα είναι στα μέτρα του μπάτζετ που αντέχει ο πρόεδρος. Η επιτυχία ενός τέτοιου μοντέλου δεν είναι ούτε αυτή αυτονόητη, όπως δεν είναι η αγωνιστική πειθαρχία που περιγράψαμε πιο πάνω. Πολλοί προσπαθούν να μιμηθούν αυτό το μοντέλο του Χριστοβασίλη, αλλά τους λείπει η υπομονή και οι σωστές επιλογές χαρακτήρων, γιατί πέρα από καλός παίκτης, κάποιος πρέπει να έχει και ήθος για να σταθεί στο κλίμα των αποδυτηρίων του ΠΑΣ.

Από εκεί και πέρα, πάμε και στο αγωνιστικό κομμάτι του παιχνιδιού με τον Ατρόμητο. Σαν ποιότητα ποδοσφαίρου, κυμάνθηκε χαμηλά. Ο Ατρόμητος δεν ρίσκαρε καθόλου. Ο Κάναντι έδειξε ότι φοβήθηκε τον ΠΑΣ και δεν ζήτησε μαζική επίθεση σε κανένα σημείο του αγώνα. Έτσι ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν βρήκε χώρους να τρέξει και σε συνδυασμό με τις απουσίες παικτών που είχε για να πάνε στο ένας μ’ έναν και να ανοίξουν έτσι οι χώροι, παρέμεινε κι εκείνος ακίνδυνος. Ας ελπίσουμε έστω στις επιστροφές Σολτάνι και Νικολιά αυτήν την εβδομάδα και φυσικά να μην έχει όντως κάτι σοβαρό ο Ναδάλες. Είναι τρεις παίκτες που χρειάζονται για τα δύο ματς με τον Πανιώνιο (Δευτέρα και Πέμπτη) και το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (Κυριακή) στην απαιτητική τριάδα αναμετρήσεων της επόμενης εβδομάδας.

Δεν θα παραλείψουμε φυσικά και την ατομική κριτική για την απόδοση των παικτών του ΠΑΣ στο Περιστέρι:

Μάρκος Βελλίδης: Δεν έχει βρει ακόμα τη φόρμα του, αλλά ευτυχώς έχει την πίστωση χρόνου που χρειάζονται οι τερματοφύλακες, καθώς βοηθάει πολύ η άμυνα και φυσικά και την απαιτούμενη δόση τύχης, γιατί στο κρισιμότερο λάθος του, που ήταν η κακή έξοδος στην κεφαλιά του Ρισβάνη, η μπάλα πήγε στο δοκάρι. Έδωσε 3 πάσες, έκανε 1 λάθος, 2 αποκρούσεις, 5 κλεψίματα και 6 επεμβάσεις.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Είναι φανερή η βελτίωσή του συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν, παρότι έπαιξε την περισσότερη ώρα από αριστερά. Βρέθηκε πολλές φορές προωθημένος, αλλά ήταν άτυχος σε μία φάση σε σέντρα του Καρανίκα, γιατί το καλό του τελείωμα πήγε πάνω στον Γιαννιώτη. Και αμυντικά έκανε καλή δουλειά. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 2 άστοχα γεμίσματα σε 2 προσπάθειες, 5 πάσες, 4 λάθη, 2 κλεψίματα, 3 επεμβάσεις και έκανε 5 φάουλ.

Φόνσι Ναδάλες: Ξεκίνησε με διάθεση το ματς, έκανε τις κούρσες του από αριστερά, είχε πολλές σέντρες, αλλά ήρθε γρήγορα ο τραυματισμός του και αυτό επηρέασε την ομάδα στο τελείωμα του α’ μέρους. Ευτυχώς ο Μπουκουβάλας κάλυψε επάξια το κενό του. Στα 31 λεπτά που αγωνίστηκε είχε 3 άστοχα γεμίσματα σε 3 προσπάθειες και 1 πάσα.

Αλέξης Μιχαήλ: Στο α’ ημίχρονο δεν έπεσε πάνω του πολύ μεγάλο βάρος, στην επανάληψη ανέβηκε πάρα πολύ και «κλείδωσε» την αριστερή πλευρά της άμυνας, καλύπτοντας τα νώτα του Μπουκουβάλα, ενώ πλαισίωσε πολύ καλά και τον Μαυροπάνο. Έδωσε 3 πάσες, έκανε 1 λάθος και 1 επέμβαση.

Βαλάντης Κοζορώνης: Βρισκόταν συχνά στην επίθεση, αλλά είχε κακές επιλογές σε τελειώματα, πάσες ή σέντρες. Αν ήταν πιο αποτελεσματικός, θα είχε αλλάξει τη ροή του ματς σε μεγάλο βαθμό υπέρ του ΠΑΣ. Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 1/3 γεμίσματα, 6 πάσες, 7 λάθη και 3 κερδισμένα φάουλ.

Ντίνος Μαυροπάνος: Εξαιρετικό παιχνίδι από το νεαρό στόπερ. Στο α’ ημίχρονο που πήγαιναν πολλές μπάλες μέσα στην περιοχή του ΠΑΣ Γιάννινα, «καθάρισε» εύκολα, ενώ παρέμεινε σταθερά καλός και στο β’ ημίχρονο. MVP του ΠΑΣ, λόγω και της διάρκειας στο παιχνίδι του. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 4 πάσες, 6 λάθη, 2 αποκρούσεις και 7 επεμβάσεις.

Θέμης Τζημόπουλος: Είχε κάποια θεματάκια στο α’ ημίχρονο, που έδειξε επηρεασμένος από την απουσία του λόγω Νέας Ζηλανδίας, αλλά στο β’ ημίχρονο ήταν πολύ καλός και δεν άφησε να γίνει τίποτα επικίνδυνο μέσα στην περιοχή. Του έλειψαν οι δυνάμεις για να προωθήσει το ματς του ΠΑΣ στο β’ ημίχρονο που ήταν καλύτερος, αλλά κρατάμε τα αμυντικά του καθήκοντα, στα οποία πήγε άψογα στην επανάληψη. Είχε 1 άστοχο γέμισμα σε 1 προσπάθεια, 4 πάσες, 3 λάθη, 3 κλεψίματα και 4 επεμβάσεις.

Άντι Λίλα: Μετά από Εθνική πάντα θέλει λίγο χρόνο να ξαναμπεί στο κλίμα του ελληνικού πρωταθλήματος. Μας είχε ενθουσιάσει με την ΑΕΚ, αλλά με τον Ατρόμητο ήταν 2 σκάλες πιο κάτω η απόδοσή του. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 2 άστοχα γεμίσματα σε 2 προσπάθειες, 2 πάσες, 3 λάθη και 4 επεμβάσεις. Και για να αντιληφθεί κάποιος ότι δεν είχε μπει για τα καλά στο κλίμα του ελληνικού πρωταθλήματος, όχι μόνο δεν πήρε κίτρινη, όχι μόνο δεν έκανε φάουλ, αλλά κέρδισε και 2 φάουλ!

Ηρακλής Γαρουφαλιάς: Συμπαθητική εμφάνιση, όχι στο ίδιο επίπεδο όμως με τις δύο πρώτες αγωνιστικές. Παρ’ όλα αυτά ήταν «παρών» στον άξονα όταν έπρεπε. Είχε 2 άστοχα γεμίσματα σε 2 προσπάθειες, 5 πάσες, 1 λάθος, 2 κλεψίματα και 2 επεμβάσεις.

Μπρούνο Χαλκιαδάκης: Ο Κάναντι κράτησε κλειστούς τους χώρους, δεν άφησε την ομάδα του να παρασυρθεί και να ανέβει ψηλά, ακόμα και όταν υπήρχαν κάποια τρίλεπτα πίεσης. Ο Χαλκιαδάκης δεν κατάφερε σε κλειστούς χώρους να κάνει πολλά πράγματα. Έδωσε 4 πάσες, έκανε 11 λάθη, 1 κλέψιμο, έκανε 3 φάουλ και κέρδισε 4.

Ευριπίδης Γιάκος: Ισχύουν τα ίδια. Ο Ατρόμητος δεν άφησε να γίνουν συνεργασίες κοντά ή μέσα στην περιοχή του, οπότε ο Ευριπίδης φαινόταν αποκομμένος στην επίθεση. Παρ’ όλα αυτά κάποιες συνεργασίες προσπάθησε να τις βγάλει, αλλά ήταν μακριά από την περιοχή. Είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε 1 προσπάθεια, 8 πάσες, 4 λάθη, 1 κλέψιμο και κέρδισε 2 φάουλ.

 

Αλλαγές

Νίκος Καρανίκας: Μπήκε στη θέση του τραυματία Ναδάλες και έπαιξε δεξιά, με τον Μπουκουβάλα να αλλάζει πλευρά. Έκανε μια αρκετά καλή εμφάνιση, παρότι του έλειπε ρυθμός παιχνιδιών. Αποτελεσματικός σε άμυνα και επίθεση. Είχε 2/3 γεμίσματα, 3 πάσες, 3 λάθη και 3 κλεψίματα.

Γιώργος Μανθάτης: Έδειξε ότι δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να μπει στην ενδεκάδα. Ο ΠΑΣ έγινε πιο ζωηρός επιθετικά απ’ όταν μπήκε και έδειξε ότι έχει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Σημαντική προσθήκη για τον ΠΑΣ. Έδωσε 1 πάσα, έκανε 1 κλέψιμο και κέρδισε 1 φάουλ σε 32 λεπτά συμμετοχής.

Τόλης Σκόνδρας: Μπήκε στα τελευταία 15 λεπτά για να διαχειριστεί καλύτερα η ομάδα το αποτέλεσμα. Έδωσε 1 πάσα, έκανε 1 κλέψιμο και πήρε κίτρινη κάρτα.

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Το μόνο που θέλουμε να δούμε να βελτιώνεται στον ΠΑΣ Γιάννινα είναι η επιθετική ανάπτυξη απέναντι σε ομάδες που περιμένουν στην άμυνα και δεν ρισκάρουν να ανεβάσουν τους παίκτες τους πολύ ψηλά. Οι μεταγραφές που έγιναν μπορούν να προσδώσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, οπότε το μέλλον προδιαγράφεται καλύτερο. Όσο για τα υπόλοιπα, βλέπουμε άμυνα βελτιωμένη και δεμένη, παίκτες που συνεχώς εξελίσσονται και η δουλειά του βγαίνει πάντα στο γήπεδο.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα ενός προπονητή που έχει μονιμοποιηθεί πλέον στον πάγκο και ξέρει πολύ καλά πως και τι θα κάνει.

 

Του Γιάννη Γιαννάκη