image description

Απ’ όλα είχε η κλήρωση της 4ης Αυγούστου για τις Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός βρέθηκαν στο μονοπάτι των ισχυρών και περίμεναν φυσιολογικά μία ομάδα στα μέτρα τους, με την κληρωτίδα να δείχνει Έστερσουντ και Ριέκα αντίστοιχα. Δύσκολη αποστολή για τον Παναθηναϊκό που έπρεπε να προσπεράσει το εμπόδιο της πολύ έμπειρης και δυνατής Μπιλμπάο. Με την Βελγική Μπριζ που δεν αποτελεί και μεγαθήριο η ΑΕΚ που φυσικά ήλπιζε από την αρχή σε πρόκριση.

Μία ελληνική παρουσία είχαμε σε προκριματικό γύρο για το Champions League πλέον και αυτή άκουγε στο όνομα του Ολυμπιακού μετά τον αποκλεισμό της ΑΕΚ από την ΤΣΣΚΑ.

Ο Ολυμπιακός  κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Κροατική Ριέκα, αφού πρώτα πέταξε εκτός την Παρτίζαν με 1-3 εκτός και 2-2 εντός. Σαν ισχυρός ήξερε από πριν ότι απέναντι του θα βρει μία ομάδα στα μέτρα του, ένα βήμα πριν τους ομίλους του Champions League. Πρόκειται για μία ομάδα που σίγουρα δεν αποτελούσε φόβητρο για τους ερυθρόλευκους. Η Ριέκα είναι μία ομάδα που εδρεύει στην Κροατία και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Αγγίζει τις 150.000 κατοίκους και είναι νταμπλούχος Κροατίας. Πρώτο παιχνίδι εν Ελλάδι για τον Ολυμπιακό την Τετάρτη 16 Αυγούστου, με το ισχνό 2-1 να βάζει από πάνω τους ερυθρόλευκους και την ρεβάνς μία εβδομάδα αργότερα την Τρίτη 16 Αυγούστου στην Κροατία, να τους στέλνει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με το τελικό 0-1 του Μάρκο Μάριν.

ΑΕΚ

Αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ με 0-2 στην Αθήνα και 1-0 στην Ρωσία για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Την Βελγική Μπριζ βρήκε απέναντί της η Ένωση, η οποία δεν αποτελούσε ποτέ ευρωπαϊκό μεγαθήριο, αλλά σίγουρα δεν είναι ομάδα που έπρεπε να υποτιμηθεί. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι Βέλγοι είναι πολύ επικίνδυνοι επιθετικά και φυσικά η προϊστορία δεν είναι με τις ελληνικές. Οι ομάδες μας, έχουν βρει απέναντι τους Βελγικές όπως Σταντάρ Λιέγης, Άντερλεχτ αλλά και Μπριζ και ο απολογισμός ήταν ανέκαθεν αρνητικός. Η Μπριζ το καλοκαίρι του 2015 είχε βρεθεί στον δρόμο του Παναθηναϊκού για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League όπου και τον απέκλεισε χάνοντας βέβαια 2-1 στην Λεωφόρο αλλά κερδίζοντας στην ρεβανς με 3-0 στο Βέλγιο. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά στην Βελγική ομάδα και σίγουρα ήταν πιο αποδυναμωμένη, όντας μία καλή ευκαιρία για την ΑΕΚ να… περάσει. Η παρουσία του Bonaventura βέβαια στο ροστερ της Μπριζ είναι βαρόμετρο. Στις 17 Αυγούστου λοιπόν η Ένωση ταξίδεψε στο Βέλγιο, όπου και αποκόμισε το λευκό 0-0, και μία εβδομάδα μετά, στις 24 δηλαδή, υποδέχθηκε την Μπριζ στην Αθήνα, με το εμφατικό 3-0 να την στέλνει στους ομίλους του Europa League, σπάζοντας μία πολυετή “γκίνια” απέναντι στο Βελγικό χρώμα.  Μπορούσε την πρόκριση η ΑΕΚ κι’έτσι έγινε!


Παναθηναικός

Στα δύσκολα οι πράσινοι. Μπορεί η Μπιλμπάο να μην είναι αυτή που ήταν ύστερα και από την φυγή Βαλβέρδε, αλλά ήταν σίγουρα «αγκάθι» που ήθελε να αποφύγει το τριφύλλι. Αρκετά δύσκολη ήταν εξαρχής η αποστολή του Παναθηναϊκού απέναντι στους Βαυαρούς. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η προϊστορία απέναντι σε Ισπανικές ομάδες δεν ήταν ποτέ με το μέρος μας, αλλά εκτός αυτού, αυτό είναι και κάτι που επηρέασε και το ψυχολογικό κομμάτι για τον Παναθηναϊκό. Άλλοι οι ρυθμοί, πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, περισσότερες συμμετοχές στην Ευρώπη. Στις 17 Αυγούστου το πρώτο παιχνίδι στην Λεωφόρο όπου ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 2-3, ενώ προηγήθηκε με 2-0, αυτοκτονώντας, έχοντας και το άγχος του κόσμου και της εντός έδρας πρώτης αναμέτρησης, με την ρεβάνς στην Ισπανία στις 24 Αυγούστου, να επισημοποιεί τον αποκλεισμό με το τελικό 1-0.

ΠΑΟΚ

Με την Σουηδική Εστερσουντ ο δικέφαλος του Βορρά, αφού πρώτα είχε αποκλείσει την Ολιμπίκ Ντόνετσκ με 1-1 εκτός και 2-0 εντός. Την γνωρίζετε και από το στοίχημα οι περισσότεροι. Περίεργη κλήρωση για τον ΠΑΟΚ. Ούτε κρύο ούτε ζέστη. Μία σφιχτή αμυντικά ομάδα, πολύ επικίνδυνη στην αντεπίθεση και φυσικά ερχόμενη από μία πολύ μεγάλη πρόκριση απέναντι στην Γαλατασαραι. Ομάδα ιδρυμένη το 1996, όντας κυπελλούχος Σουηδίας και φυσικά ο λόγος που βρίσκεται στο Europa League. Κατετάγη 8η στο πρωτάθλημα Σουηδίας και μπορεί να χαρακτηριστεί αδύνατη-δυνατή καθώς περιέπλεξε τα πράγματα πετώντας εκτός συνέχειας την Γαλατά. Στην διάταξή της βρίσκεται και ένα ελληνόπουλο. Ο αμυντικός Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος ο οποίος πέρασε και από τον ΠΑΟΚ. Πρώτο ματς στις 17 Αυγούστου στην Τούμπα με το 3-1 να δίνει μισή και παραπάνω πρόκριση στον δικέφαλο του Βορρά, αλλά η ρεβάνς στις 24 Αυγούστου στην Σουηδία ήταν “πικρή”. Η Σουηδοί προκρίθηκαν με 2-0, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά.

Πανιώνιος

Για πρώτη φορά στην ιστορία του «άγγιξε» το όνειρο της πρόκρισης στα πλει οφφ του Europa League. Πετώντας έξω αρχικά την Γκόριτσα για τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League με νίκες αρχικά 2-0 στη Νέα Σμύρνη και έπειτα με 2-3 στην Σλοβενία, αντιμετώπισε την Μακάμπι Τελ Αβίβ για τον 3ο προκριματικό γύρο. Με δύο ήττες 1-0 μέσα και έξω αποκλείστηκε, αλλά το σίγουρο είναι πως είχε δικαίωμα στο όνειρο. Αν είχε τους Ιρανούς παίκτες Μασουντ και Χατσισαφί στο πρώτο ματς στο Ισραήλ, στην διάταξή του, τότε θα είχε σαφώς πολύ καλύτερη εικόνα αφού πρόκειται για δύο εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές. Στην ρεβανς της Νέας Σμύρνης ο Πανιώνιος πίεσε. Έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες αλλά πληγώθηκε από το ίδιο του το αίμα. Το «αυτογκόλ στο… όνειρο» έβαλε ο αρχηγός του Ιστορικού Κόρμπος στο 78’. Ο “Ιστορικός” αποχαιρέτησε την Ευρώπη με ψηλά το κεφάλι, έχοντας στο πλάι του πάνω από 6.000 φίλους του και στρέφεται πλέον σε πρωτάθλημα και κύπελλο για μία καλή πορεία.