Μπορεί το ψυχοσάββατο να αποτελεί μέρος της Εκκλησίας, και να σημαίνει “συγχώρεση της ψυχής των αγαπημένων μας προσώπων”, αλλά εδώ μία ψυχική ποδοσφαιρική ανατροπή παίρνει σάρκα και οστά, και δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερο τίτλο για το Σάββατο της 28ης Οκτωβρίου.

Από κοντά το να βλέπεις τέτοιες ανατροπές δίνει αυτόματα άλλο κύρος. Πόσο μάλλον όταν καλύπτεις τέτοια παιχνίδια διαδικτυακά. Η πίεση του κόσμου, το άγχος στην κερκίδα, ο σπίκερ που σιμά σου δίνει ρεσιτάλ αποκαρδιωτικό και που στο τέλος… υπερισχύει το χαμόγελο στους αποχωρούντες θεατές. Ο ΠΑΣ το Σάββατο γύρισε το εις βάρος του 0-1 σε 2-1 απέναντι στην Κέρκυρα και έφτασε τους 13 βαθμούς στο μείον ένα από τον Ολυμπιακό, βγάζοντας ψυχικά αποθέματα, και συνάμα κάνοντας τον κόσμο του να παρακολουθεί το παιχνίδι κυριολεκτικά με την “ψυχή” στο στόμα.


Και για να είμαι ειλικρινής, όταν μία ομάδα “σφυροκοπά” τον αντίπαλό της χάνοντας ένα κάρο ευκαιρίες (ο οποίος αντίπαλος αμύνεται στο ένα τέταρτο του γηπέδου με απώτερο σκοπό την ισοπαλία) και καταφέρνει να δεχτεί γκολ στην μοναδική φάση που της δημιουργείται στα καρέ και μάλιστα από αμυντική αδράνεια στο 72′, με εναπομείναντα 20 λεπτά όλα κι όλα στο ρολόι, τότε δύσκολα πιστεύεις πως το ματς μπορεί να γυρίσει. Ένα τέτοιο γκολ έρχεται σαν “μαχαίρι” στα πόδια των ποδοσφαιριστών και αν συνυπολογίσουμε και το λεγόμενο “λεωφορείο” στην αμυντική διάταξη των φιλοξενουμένων, οποιοσδήποτε θαρρεί πως δεν έχεις καθόλου την ψυχολογία με το μέρος σου για να γυρίσεις την κατάσταση.

Και όμως… συμβαίνει τελικά. Οι κυανόλευκοι βγάζοντας πάθος, θάρρος, ψυχή και τόλμη γύρισαν μέσα σ’ένα 10λεπτο ακριβώς τα πράγματα σε 2-1, με τον Κόντε που βρίσκεται σε δαιμονιώδη κατάσταση στο 76′ και τον Γιάκο στο 82′, ο οποίος έχει ακούσει αρκετά το τελευταίο διάστημα βάσει της απόδοσής του, αλλά βάζοντας ένα τόσο σημαντικό γκολ και μάλιστα ένα τέρμα “χάρμα οφθαλμών”, κάποιοι σιγά σιγά αναθεωρούν.

Ένας Πέδρο Κόντε που μετά τον τραυματισμό του και την επιστροφή του στα γήπεδα βάλλει κατά ριπάς, και ένας Ευρυπίδης Γιάκος που έχει βαλθεί να κάνει τους εξωτερικούς κριτές να σωπάσουν. Και όταν μία ομάδα καλείται να γυρίσει το εις βάρος της 0-1, σε 3-1 και 2-1 αντίστοιχα κάνοντας δηλαδή την ανατροπή, για δύο συνεχόμενες εντός έδρας αγωνιστικές με Πλατανιά και Κέρκυρα, καταλαβαίνετε πόσο τονώνει ψυχολογικά τους ποδοσφαιριστές εν όψει συνέχειας.

Εκτός εξίσωσης δεν μπορούμε να βγάλουμε φυσικά τον προπονητή Πετράκη, που έχει λύσει κάθε “κυκεώνα” που έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής και έχει φτάσει τους Ηπειρώτες αρκετά ψηλά βαθμολογικά με το εκτός έδρας παιχνίδι απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης να ακολουθεί. Με τις αλλαγές του σε αυτό το “ψυχοσάββατο” κατάφερε, να επιθετικοποιήσει αρκετά τον “Άγιαξ”, δίχως να τον εκθέσει ιδιαίτερα πίσω και παράλληλα με την επιστροφή του Fonsi Nadales, να βλέπει πλέον τα πόδια του Κόντε να λύνονται, καθ’ ότι πολλές φορές βρίσκονταν και βρίσκονται με κλειστά τα μάτια εντός αγωνιστικού χώρου.