Με αφορμή τη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ ΑΕΛ και ΠΑΣ Γιάννινα σχετικά με την αναγραφή μηνύματος για τους νεκρούς της Μάνδρας στη φανέλα της πρώτης, το super-fm.gr σας θυμίζει τι έγινε στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις.

Καταρχάς, ο κανονισμός της UEFA και το άρθρο 32 απαγορεύουν μεταξύ άλλων την ύπαρξη σλόγκαν θρησκευτικής ή εθνικής (φυλετικής) φύσεως ή άλλων μηνυμάτων που για οποιοδήποτε λόγο μπορούν να προσβάλλουν τη δημοσία αιδώ.

Από εκεί και πέρα, η ΑΕΛ και πέρυσι είχε ζητήσει άδεια να παίξει με φανέλες που θα ανέγραφαν τη φράση «τα προσφυγόπουλα είναι παιδιά μας».  Παρά την άρνηση της Super League και την απαγόρευση προς την ομάδα να τις φορέσει, με την αιτιολογία ότι εμπεριείχαν ακραίο πολιτικό μήνυμα, η ομάδα είχε αγωνιστεί κανονικά και μάλιστα χωρίς καμία μετέπειτα επίπτωση.

Το καλοκαίρι, όμως, είχαμε ένα τελείως διαφορετικό παράδειγμα, αυτό της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου, αλλά και του Απόλλωνα Πόντου, που θέλησαν να περάσουν ιστορικής μνήμης μηνύματα για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων.

Η ΕΠΟ απάντησε στις δύο ομάδες, με γνωμοδότηση της νομικής της υπηρεσίας, ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν τις φανέλες τους για να περάσουν το μήνυμά τους.  Μάλιστα η ομάδα του Θρυλορίου, που επέμενε να παρατάσσεται με στολή ιστορικής μνήμης, μηδενίστηκε σε 3 παιχνίδια του πρωταθλήματος και του κυπέλλου ΕΠΣ Θράκης για αντικανονική στολή και αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα και το κύπελλο!

Δείτε το σκεπτικό του μηδενισμού και τον κανονισμό στον οποίο στηρίχθηκε ΕΔΩ.

Όσον αφορά την περίπτωση που είχαμε στο ματς ΑΕΛ-ΠΑΣ Γιάννινα, η γηπεδούχος ομάδα δεν μπήκε στη διαδικασία να ζητήσει άδεια από τη διοργανώτρια αρχή και παρατάχθηκε με φανέλα που αναφερόταν στα θύματα της πλημμύρας και είχε επίσης τη λέξη ντροπή, η οποία ενδεχομένως και να μπορούσε να εκληφθεί από κάποιους ότι απευθυνόταν σε πολιτικά πρόσωπα που εξέδιδαν άδειες να μπαζωθούν ρέματα ή που δεν προέβησαν σε αντιπλημμυρικά έργα και από άλλους ότι πρέπει να ντρέπεται ο… Θεός που έβρεξε παραπάνω ή η… φύση που άντεξε λιγότερο τις ανθρώπινες παρεμβάσεις…

Ο ΠΑΣ Γιάννινα θα μπορούσε στο 48ωρο από την τέλεση του αγώνα να κυνηγήσει το θέμα και να ισχυριστεί ότι το μήνυμα ήταν πολιτικό, ώστε να μηδενιστεί η ομάδα της ΑΕΛ. Όπως ενημέρωσε, όμως, σε ανακοίνωσή του προτιμά να κερδίζει τους αγώνες στα γήπεδα.

Από εκεί και πέρα, το λόγο ίσως αναλάβει η πειθαρχική επιτροπή ή ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, που θα μπορούσαν να παρέμβουν με αφορμή τα αναγραφόμενα στο φύλλο αγώνος.