image description

Δεν «κλείνει» και με τον καλύτερο τρόπο η χρονιά για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ μιας και τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά δεν επετεύχθησαν τα καλύτερα, τουλάχιστον  αυτά που επιθυμούσε ο κόσμος .

Αγωνιστικά γιατί μόνο πορεία «Ευρώπης» δεν πραγματοποιήθηκε, και εξωαγωνιστικά λόγω των προσφυγών Κοζορώνη και Ναδάλες, που προβληματίζουν.

Αν δούμε όμως ψύχραιμα την κατάσταση εύκολα θα συμπεράνουμε πως δεν θα πρέπει κανείς να εκπλήσσεται με την σημερινή πραγματικότητα.

Η αγωνιστική παρουσία, σ’ ένα δυνατότερο από τις τελευταίες περιόδους, πρωτάθλημα,  μάλλον φυσιολογική ήταν, εφόσον οι μεταγραφικές ενισχύσεις, αυτή την χρονιά,  δεν απέδωσαν μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τα αναμενόμενα, ενώ οι προσφυγές, απόρροια της  οικονομικής στενότητας,  δεν είναι κάτι …που πρέπει να εκπλήσσει.

Ρεαλιστικά, ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ με τις δυνατότητες που έχει σαν ομάδα  στην παρουσία του στην super league τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει ένα απίστευτο θαύμα.

Χωρίς ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, ούτε καν γραφεία, χωρίς μεγάλους  χορηγούς, με μέσο όρο εισιτηρίων που λίγες φορές ξεπέρασε το «περίπου 2.000» και ποδοσφαιριστές που ερχόμενοι στην κυριολεξία από το πουθενά κατάφερναν να γίνονται από τα πρώτα ονόματα στην ποδοσφαιρική αγορά,  δικαίως μπορεί να  χαρακτηριστεί ομάδα …μοντέλο προς μίμηση για αντίστοιχες καταστάσεις.

Τα …θαύματα όμως δεν μπορεί να διαρκούν μόνιμα και η όποια  κάμψη αυτή την εποχή δεν πρέπει ούτε να δυσαρεστεί αλλά και ούτε να οδηγεί σε… αναθέματα. Η ομάδα τόσο αντέχει πλέον τόσο προσφέρει .

Μην διαφεύγει ότι με την υπαγωγή της σε ρύθμιση ουσιαστικά και επίσημα αποδέχθηκε τον χαρακτηρισμό της προβληματικής οικονομικά ΠΑΕ, που πασχίζει όμως με κάθε νομιμότητα να εξυγιανθεί. Και αυτό δεν είναι ό,τι το ευκολότερο. Απαιτεί χρόνο και κυρίως υπομονή και διαρκή αγώνα επιβίωσης. Απαιτεί ακραία λιτότητα και μόνο  κάποιος επιχειρηματίας μπορεί να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει αυτό.

Με βάση αυτό το δεδομένο, λοιπόν, θα πρέπει να γίνονται οι οποιεσδήποτε κρίσεις και να εξάγονται τα όποια συμπεράσματα.

Καλά τα λόγια τα μεγάλα, ακόμη καλύτερα τα οπαδικά όνειρα, όμως η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι επιτακτική.

Βασικός στόχος, αποδεχόμενοι τον όρο  της «προβληματικής οικονομικά ΠΑΕ»  πρέπει να είναι η επιβίωση στην super league, και φυσικά αν έρχεται κάτι καλύτερο καλοδεχούμενο, αλλά αυτό είναι αδύνατο να έρχεται κάθε σεζόν. Η παραμονή όμως σε αυτή είναι από μόνη της καλός λόγος για  να θεωρείται επιτυχημένη η χρονιά.

Ομάδες με εξαιρετική ιστορία απουσιάζουν και «ψάχνονται» σε κατηγορίες ασήμαντες.

Η  κυπελλούχος Καστοριά, ας πούμε, ασχολείται πλέον με το αν θα φέρει θετικό  αποτέλεσμα με την Κρανούλα ενώ στον  ΠΑΣ γίνεται  δριμύτατη κριτική για τους λόγους που δεν κέρδισε τον πρωταθλητή Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη… για να μην θυμηθούμε την Δόξα Δράμας, την Παναχαϊκή, που εξαφανίσθηκαν, όπως και την επί σειρά ετών ευρωπαία Λάρισα που κι αυτή για χρόνια δεν υπήρχε στον χάρτη… τι είναι προτιμότερο άραγε;…

Φυσικά κανείς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο ούτε στη μη απόδοση ευθυνών, αλλά πρωτίστως πρέπει να γίνει κατανοητό τι πραγματικές δυνατότητες υπάρχουν και κυρίως ότι στην ομάδα, όχι μόνο δεν υπάρχει Αμπράμοβιτς, αλλά ούτε καν Πανόπουλος,  με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Αλλά και ούτε ποτέ ισχυρίσθηκε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ότι έχει τέτοιες δυνατότητες. Απεναντίας υπάρχει καταγεγραμμένη δήλωση του που κάλεσε όποιον μπορεί καλύτερα απ’ αυτόν,  να εμφανισθεί…

«Οπαδικές» φιλοδοξίες βέβαια καλώς υπάρχουν, και αλίμονο να μην υπήρχαν,  αλλά τέτοιες είχαν και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού…σήμερα απλά παρακολουθούν την  καταστροφή αδύναμοι να βοηθήσουν, γιατί πέρα του να γεμίσουν, και αυτοί γεμίζουν την Λεωφόρο,  απολύτως τίποτε άλλο δεν μπορεί να προσφέρουν. Και το άλλο που χρειάζεται  είναι το χρήμα που δεν αρκούν πλέον  έρανοι για να μαζευτεί όσο απαιτείται.

Όσον αφορά τις προσφυγές που κάνουν ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ. Ας κάνουν εφόσον αυτό θεωρούν σωστό. Άλλωστε δεν είναι δίκαιο να κατηγορείς οποιονδήποτε εργαζόμενο για τη νόμιμη διεκδίκηση των δεδουλευμένων,  ειδικά όταν αρκείται σε αυτά.  Να μείνουν τουλάχιστον όσοι αντέχουν μια κατάσταση που χαρακτηρίζει πλέον όλη τη χώρα και έντιμα να διαχειριστούν την πραγματικότητα.

Πόσες ΠΑΕ άραγε πληρώνουν καλύτερα αυτό το πράγματι δύσκολο επάγγελμα και πόσους μπορούν  να απορροφήσουν αυτές;…

Μέχρι σήμερα πάντως, για να είμαστε δίκαιοι κανείς, δεν έχει ακουσθεί, ότι έχασε χρήματα από τον Χριστοβασίλη…

Μην διαφεύγει επίσης ότι το «ΠΑΣ ζούμε Ευρώπη να σε δούμε»  η ομάδα αυτής της δεκαετίας  το έκανε πραγματικότητα…

Σχετικά με την συνέχεια του πρωταθλήματος. Ο καλοδουλεμένος από τον Πετράκη και τους συνεργάτες του, Αλεξίου, Τσελιόπουλο Ταουσιάνη, και παλαιότερα Γεωργουλόπουλο,  ΠΑΣ Γιάννινα δεν είναι ομάδα που θα κινδυνέψει με υποβιβασμό,  όπως όμως δεν είναι και ομάδα για Ευρώπη, εκτός κι αν ενισχυθεί με ενδεκαδάτους που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, σ’ ένα δυνατό  αλλά χωρίς ποιότητα πρωτάθλημα,  που όλοι μπορούν να καταφέρουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Υ.Γ.1 Αν ο Ναδάλες έχει καταθέσει προσφυγή, ένας διακανονισμός των δεδουλευμένων και η ευχή «καλή συνέχεια» είναι ό,τι καλύτερο. Η όποια προσπάθεια όμως να αποσύρει την προσφυγή, εφ όσον αυτή έχει κατατεθεί , θα ήταν τραγικό λάθος από την πλευρά της ΠΑΕ . Αν δεν τα βρήκαν πριν την προσφυγή, γιατί πρέπει να τα βρουν μετά από αυτή…;

Η ΠΑΕ δεν  είναι σωστό να διαπραγματεύεται υπό… πίεση δημιουργώντας προηγούμενα και ανοίγοντας «ασκούς Αιόλου». Όσο για τον αντικαταστάτη του; «Ουδείς αναντικατάστατος», ίσως λιγότερο καλός…  και κάπως έτσι ξεπετάγεται πάντα ο επόμενος.

Υ.Γ.2. Το μοντέλο Κρανούλας είναι ό,τι καλύτερο για μια ομάδα  Γ΄  εθνικής. Μπράβο !

 

*(Ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΡΥΤΣΑΣ κοντά σας μαζί με τον ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 18:00 από τη συχνότητα του ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3)