image description

Το νέο μεγάλο “χαρτί” της Άρσεναλ, ο σκάουτερ Σβεν Μίσλιντατ, λέγεται ότι είναι ο άνθρωπος που είχε βρεθεί στο “Γ. Καραϊσκάκης” για να δει τον Μαυροπάνο στο Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα και άναψε το “πράσινο φως” για την απόκτησή του.

Διαβάστε την ιστορία του Μίσλινταντ και τους παίκτες που έχει ανακαλύψει, όπως την καταγράφει το gazetta.gr!

Ο Σβεν Μίσλιντατ, ο οποίος ό,τι έπιανε γινόταν χρυσός στην Ντόρτμουντ, ανέλαβε χρέη chief scout στην Άρσεναλ περνώντας από κόσκινο τον Κωνσταντίνο Μαυροπάνο. Διαβάστε την απίθανη ιστορία του Γερμανού!

Ο Σβεν Μίσλιντατ αποτελεί το νέο όπλο της Άρσεναλ. Ο άνθρωπος που ανακάλυψε και πιστώθηκε τις μετακινήσεις των Λεβαντόφσκι, Καγκάβα, Ομπαμεγιάνγκ και Ντεμπελέ στη Μπορούσια Ντόρτμουντ έπειτα από 9 χρόνια εγκατέλειψε την Βεστφαλία αναλαμβάνοντας στις 20 Νοεμβρίου πόστο chief scout στους «κανονιέρηδες».

Ο Μίσλιντατ αγωνίζονταν στην ομάδα της γενέτειρας του, VFK Κάμεν, όμως από τα 29 του εργάζονταν ως ασίσταντ κόουτς παράλληλα με την ενασχόληση του ως ποδοσφαιριστής.

Το 2002 συνειδητοποίησε πως το μέλλον του ήταν συνυφασμένο με την προπονητική και ανέλαβε ρόλο στη Βεστφάλια Χέρνε. Έχοντας ήδη δουλέψει ως αναλυτής στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ο Μίσλιντατ θήτευσε στο πλευρό του πρώην τεχνικού της ΑΕΚ, Ζοζέ Μοράις σε μια εποχή όπου ο Πορτογάλος δεν έχει ακόμη γνωρίσει τον Ζοζέ Μουρίνιο.

Τον Δεκέμβριο του 2002 αποχώρησε, όμως 11 χρόνια αργότερα η μοίρα έφερε τον 45χρονο chief scout αντιμέτωπο με τον Μοράις, όταν Μπορούσια Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης διασταυρώθηκαν στο Champions League.

Μια από τις πιο ψαγμένες κινήσεις του Γερμανού σκάουτ ήταν η απόκτηση του Σίντζι Καγκάβα το 2010 από την Σερέζο Οσάκα. Εκείνη την εποχή η Ντόρτμουντ αδυνατούσε να προχωρήσει σε μεταγραφές που το κόστος τους θα ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ.

«Ταξιδέψαμε έξι φορές στην Ιαπωνία και τον ανέλυσα σε video 10-15 φορές. Όταν ολοκληρώσαμε την δουλειά μας είχαμε πεισθεί πως ήταν ο παίκτης που θέλαμε ειδικά σε αυτή την τιμή», είχε πει ο Μίσλιντατ σε μια από τις σπάνιες εξομολογήσεις του.

Ο 21χρονος τότε Καγκάβα κόστισε μόλις 350.000 ευρώ, ενώ μάνατζερ του ήταν ο Τόμας Κροτ ένας πρώην παίκτης της Μπορούσια Ντόρμουντ με τον οποίο υπήρχε σχέση εμπιστοσύνης.

Ήξεραν πως δεν είχαν κάνει λάθος. Δύο χρόνια αργότερα ο Ιάπωνας μεσοεπιθετικός μετακόμισε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 16 εκατ. ευρώ!

«Ο παίκτης-κλειδί για την καριέρα μου ως σκάουτ ήταν ο Σίντζι Καγκάβα. Είναι μια ξεχωριστή στιγμή όταν βρίσκεις έναν νέο παίκτη στη Β΄ κατηγορία, ο οποίος μπορεί με λίγα χρήματα να κάνει την διαφορά. Είναι κάτι που χρειάζονται όλοι στην καριέρα τους» παραδέχθηκε ο 45χρονος σκάουτ αρκετά χρόνια αργότερα.

Για τον Μίσλιντατ γράφτηκαν πολλά. Ο ίδιος προτιμά να μιλά με την δουλειά του. Τα τελευταία χρόνια προσπάθησαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους οι Φορτούντα Ντίσελντορφ, Αννόβερο, Αμβούργο, Μπάγερν Μονάχου και Στουτγκάρδη. Όλες αυτές οι ομάδες ήλπιζαν πως θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις γνώσεις και το δίκτυο από ατζέντηδες και πρώην παίκτες με το οποίο συνδέεται σε καθημερινή βάση.

Ο Μίσλιντατ όχι μόνο δεν εγκατέλειψε την Μπορούσια Ντόρτμουντ αλλά ανταμείφθηκε με συμβόλαιο μέχρι το 2021 όπου ουσιαστικά ήταν ο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος σε μια μάχη εξουσίας με τον Τόμας Τούχελ.

Η κόντρα που είχε με τον τελευταίο, με αφορμή τον νεαρό μέσο της Ατλέτικο Μαδρίτης, Όλιβερ Τόρες οδήγησε στην αποχώρηση του Μίσλιντατ από το προπονητικό κέντρο της Ντόρτμουντ.

Πλέον τα γραφεία της BvB αποτελούσαν την βάση του Γερμανού διευθυντή του συλλόγου που δούλευε σκληρά για να φέρει σε πέρας την μεταγραφή του Ντεμπέλε.

Η κληρονομιά που άφησε με την φυγή του από την Ντόρτμουντ είναι τεράστια αφού εκείνος είχε τον τελευταίο λόγο στις μεταγραφές των Χούμελς, Μπλαστσικόφσκι, Σούμποτιτς, Μπέντνερ και Λεβαντόφσκι, παικτών δηλαδή που αποτέλεσαν την ραχοκοκαλιά της χρυσής γενιάς των Βεσταφαλών κατακτώντας δύο σερί πρωταθλήματα και φτάνοντας μέχρι τον τελικό του Champions League.

Είναι χαρακτηριστικό πως για τον Ντεμπελέ η Ντόρτμουντ από την πώληση του στην Μπαρτσελόνα έβαλε στα ταμεία της 105 εκατ. ευρώ!

Ο chief scout της Άρσεναλ αν και ομολογεί πως του αρέσει να δουλεύει με τον κλασικό τρόπο δίνοντας βαρύτητα στη «βιντεοθεραπεία» εντούτοις δηλώνει θιασώτης της μοντέρνας τεχνολογίας.

Ήταν εκείνος που εισηγήθηκε την χρήση του Footbonaut στο Ντόρτμουντ. Πρόκειται για μια μεγάλη σιδερένια κατασκευή διαστάσεων 20×20 που μοιάζει με κλουβί μέσα από την οποία αναβοσβήνουν πορτάκια όπου ο ποδοσφαιριστής καλείται να σημαδέψει με την μπάλα χρησιμοποιώντας διαφορετική ταχύτητα κάθε φορά.

Επίσης όταν συνεργαζόταν με τον Γιούργκεν Κλοπ, παρακολουθούσε τα ματς της Ντόρτμουντ από τις εξέδρες κρατώντας σημειώσεις στο τάμπλετ του. Εν συνεχεία μετέβαινε στα αποδυτήρια στην ανάπαυλα προτού μοντάρει μέσα σε λίγα λεπτά τα πλάνα με τα λάθη, αλλά και τις σωστές ενέργειες των παικτών προκειμένου να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν στο δεύτερο ημίχρονο.

Επίσης την προηγουμένη χρονιά αποτέλεσε τον συνιδρυτή της Matchmetrics, μιας υπηρεσίας που βασίζεται στην ανάλυση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Τον αποκαλούν «Άνθρωπο με το διαμαντένιο μάτι» και άπαντες ομολογούν πως δίχως τον Μίσλιντατ η Ντόρτμουντ δεν θα είχε φτάσει τα τελευταία χρόνια σε τόσες επιτυχίες.

Ο Αρσέν Βενγκέρ τον έπεισε να εγκαταλείψει την Γερμανία και να συνεχίσει το έργο του στους «κανονιέρηδες». O 20χρονος αμυντικός του ΠΑΣ Γιάννινα, Κωνσταντίνος Μαυροπάνος είναι ένας από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές για τον οποίο ο Γερμανός chief scout έχει ανάψει το πράσινο φως ξεχωρίζοντας την περίπτωση του κάτι που ασφαλώς δεν περνάει απαρατήρητο, αφού ότι πιάνει ο Μίσλιντατ γίνεται χρυσός!