image description

Τους αθλητές με αναπηρία που διακρίθηκαν τη χρονιά που πέρασε σε διεθνείς διοργανώσεις (ευρωπαϊκές και παγκόσμιες) βράβευσαν από κοινού η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ) σε ειδική τελετή.

Τα Γιάννενα είχαν την τιμητική τους και σ’ αυτά τα βραβεία, αφού αθλητές που πέτυχαν σπουδαίες διακρίσεις ήταν ο Δημήτρης Μπακοχρήστος του Άκμονα Ιωαννίνων που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 54 κ στην άρση βαρών σε πάγκο και η Ανθή Λιάγκου του Πύρρου (ΑμΕΑ) Ιωαννίνων, που πήρε το χάλκινο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στη δισκοβολία στην κατηγορία F33. Μάλιστα η Λιάγκου πέτυχε και παγκόσμιο ρεκόρ φέτος στην κατηγορία της!

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας έδωσε το βραβείο στον Δημήτρη Μπακοχρήστο (στο 42′:45” του βίντεο που ακολουθεί στο τέλος του ρεπορτάζ), ενώ το βραβείο της η Ανθή Λιάγκου τo παρέλαβε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη (στο 23′:47” του βίντεο).

Στίβος και κολύμβηση είχαν τη μερίδα του λέοντος στις υπόλοιπες επιτυχίες. Πιο συγκεκριμένα, βραβεία πήραν οι:

ΣΤΙΒΟΣ: Μιχάλης Σεΐτης (προπονητής Γιώργος Παναγιωτόπουλος), Μανώλης Στεφανουδάκης (Ιπποκράτης Σκαντζάκης), Χρήστος Κουτούλιας (Θανάσης Σιούντρης), Μαρία Σταματουλά (Χρυσούλα Ορφανού), Ζωή Μαντούδη (Χρήστος Μητσιόπουλος), Ανθή Λιάγκου (Σταύρος Στραγάλης), Δημήτρης Ζησίδης (Νικόλαος Σόμπατζης), Ιωάννης Σεβδικαλής (Νεκτάριος Γιαλλουράκης). Θα βραβευτούν επίσης οι ομοσπονδιακοί προπονητές Σπύρος Βασδέκης και Λένα Ανουσάκη.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης (Τάσος Καλλιτσάρης), Χαράλαμπος Ταϊγανίδης (Τάσος Χατζηγεωργίου), Γεράσιμος Λιγνός (Αλεξάνδρα Μωραΐτου), Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (Μιχάλης Νικόπουλος), Δημήτρης Καρυπίδης (Γεώργιος Τυλιγαδάς), Μαρία Τσάκωνα (Γιάννης Μαχίλης – ομοσπονδιακός προπονητής), Αντώνης Τσαπατάκης (Γιάννης Νάτσιος), Απόστολος Τσαούσης (Χαρίκλεια Αλεξίου), Ευθυμία Γκουλή (Νικόλαος Βέζος), Γιάννης Κωστάκης (Παναγιώτης Παϊπέτης – ομοσπονδιακός προπονητής), Κωνσταντίνος Καραούζας. Θα βραβευτεί επίσης ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιάννης Αλεξάκης.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ: Βασίλης Ντούνης. Θα βραβευτεί επίσης ο ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Κάζαγλης.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: Ελένη Καλατζή / Αργυρώ Μηλάκη. Θα βραβευτεί επίσης ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Βαρβεράκης.

ΓΚΟΛΜΠΟΛ: Γρηγόρης Τάτσης, Αντώνης Καραμήτσος, Ιωάννης Σκουρμπούτης, Μιχάλης Αλεξίου, Αθανάσιος Χατζηπάντου, Χαράλαμπος Κορδάκης (Εθνική ομάδα). Θα βραβευτούν επίσης ο ομοσπονδιακός προπονητής Αντώνης Ανάστος και ο βοηθός ομοσπονδιακού προπονητή Χριστόφορος Σιζόπουλος.

ΜΠΟΤΣΙΑ: Παναγιώτης – Προκόπιος Σουλάνης, Χρήστος Κυπριώτης, Αλέξανδρος Παπαδάκης (ομαδικό BC1/2), Γρηγόρης Πολυχρονίδης με Sports Assistant την Κατερίνα Πατρώνη (ατομικό BC3 – προπονητής Ανδρέας Κεραμιδάς). Θα βραβευτεί επίσης ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Τζίμας.

Επίσης, το βραβείο του «Ευ Αγωνίζεσθαι» απονεμήθηκε στον Χαράλαμπο Βαρυτιμίδη, αθλητή του ακοντισμού σε αμαξίδιο για την κίνησή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Λονδίνου να προσφέρει, χωρίς δεύτερη σκέψη, την αγωνιστική πατέντα του (την ειδικά διαμορφωμένη καρέκλα) στον Βραζιλιάνο συναθλητή του Γιόνας Λικούργκο (η δική του κρίθηκε ακατάλληλη από τους κριτές), ο οποίος μάλιστα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Επίσης, βραβεύτηκαν και οι αθλητές του προγράμματος Agitos που αφορά πρόσφυγες αθλητές της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής. Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στο διεθνές παραολυμπιακό κίνημα δόθηκε στον Μιγκέλ Σαγκάρα, απερχόμενο μέλος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό από τον πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Γιώργο Φουντουλάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι επιτυχίες λαμβάνουν μεγαλύτερη διάσταση, όχι μόνο γιατί προέρχονται από αθλητές με αναπηρία, αλλά και υπό δύσκολες συνθήκες, λόγω της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και αθλητικοί παράγοντες.