image description

Στο εξής όποιος έχει την δυνατότητα συγκέντρωσης περισσοτέρων των 1.000 ατόμων θα έχει το δικαίωμα δωρεάν εισόδου σε γήπεδα, συναυλιακούς χώρους, αλλά και δωρεάν διατροφής σε χώρους μαζικής εστίασης κυλικείων και περιπτέρων…

Αυτό σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι το συμπέρασμα από την ανενόχλητη είσοδο των οπαδών του ΠΑΟΚ στους Ζωσιμάδες και τον διωγμό των αντιστοίχων του ΠΑΣ από τις πληρωμένες θέσεις τους.

Εδώ όντως ίσχυσε το «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα»!

Σε αυτόν τον παραλογισμό,  εφ όσον  δεν αναζητηθούν και αποδοθούν οι πραγματικές  ευθύνες, τώρα,  εν τη γενέσει του φαινομένου : «πάνω από 1000 κάνουμε ό,τι γουστάρουμε και απλά μας παρακολουθούν», τότε καταλύεται κάθε έννοια υγιούς κοινωνίας και  γίνεται στο εξής κυρίαρχος ο όχλος  με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Το πιο εύκολο βέβαια και αυτό που βολεύει,  είναι να συμφωνηθεί ότι την κύρια ευθύνη είχε κυρίως η  αστυνομία  και η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, ώστε  πέφτοντας αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς το ανάθεμα, να κλείσει και το θέμα,  χωρίς κάποια σημαντική επίπτωση στον οποιονδήποτε.  Όσο για τον πληγωμένο εγωισμό των φιλάθλων; … Πότε απασχόλησε ώστε να απασχολήσει και τώρα;

Σε τελική ανάλυση,  για τον εγωισμό φιλάθλων επαρχιακής ομάδας μιλάμε  μιας  πόλης 150.000 κατοίκων, 450 χιλμ μακριά από την Αθήνα, με μέσο όρο εισιτηρίων 2.000, άντε 3.000 όταν έρχεται ο Ολυμπιακός… «Ζήσε Μάη μ’ να φας τριφύλλι» δηλαδή.

Αυτό που δεν βολεύει,  είναι να ΜΗΝ συμφωνηθεί ότι την κύρια ευθύνη είχε η Αστυνομία και η ΠΑΕ.

Κάτι τέτοιο όμως μάλλον δεν ευνοεί το Ελληνικό πρωτάθλημα που έχει ανάγκη συγκεκριμένων, ομάδων και επενδυτών,  μιας και χωρίς αυτούς δεν μπορεί να είναι βιώσιμο.

Χρειάζεται προέδρους σαν τον Σαββίδη, τον Μαρινάκη, τον Μελισσανίδη, για να υπάρχει ο ΟΣΦΠ, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει πρωτάθλημα, ενώ  μικραίνει όσο ο Παναθηναϊκός δεν έχει βρει ακόμη έναν αντίστοιχο.

Καθόλου δεν ενδιαφέρει αν υπάρχει ο ΠΑΣ, η Παναχαϊκή, η Δόξα, ο ΟΦΗ, ο Πανσερραϊκός η Λάρισα, και κατ επέκταση οι οπαδοί τους.

Απασχολεί άραγε αυτό τους αρμόδιους κρατικούς φορείς,  ή μήπως είναι τεράστιο το κόστος, ειδικά το πολιτικό, ώστε να απασχολήσει;

Ουσιαστικά πρέπει κάποτε  να ξεκαθαριστεί, ότι   πρωταγωνιστές στο πρωτάθλημα δεν είναι  οι πρόεδροι των ομάδων, αλλά οι ποδοσφαιριστές αυτών και αυτό να επιβληθεί με οποιοδήποτε τίμημα, έστω και αν αυτό είναι πολιτικό. Ποιός όμως μπορεί να το αναλάβει αυτό;…Ποιός μπορεί να αγνοήσει συγκεκριμένους προέδρους ειδικά την στιγμή της παντοκυριαρχίας τους;

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ΟΥΔΕΙΣ!

Όσον αφορά τις ευθύνες της ΠΑΕ .

Με μπάτζετ όσο κοστίζει ένας ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε μπορεί  να αντέξει αποφάσεις που μπορούν να της στερήσουν την κατηγορία, όπως αποχώρηση από έναν αγώνα ή κατά μέτωπο σύγκρουση με όλο τα κατεστημένο. Άρα, οι όποιες ευθύνες της θα είχαν νόημα να της αποδοθούν εφόσον είχε και τη δυνατότητα να τις αναλάβει με όποιο κόστος.

Εκτός και αν η ομάδα μπει στην λογική «καλύτερα στην Γ εθνική και υπερήφανη παρά στην super league, με αυτές τις συνθήκες».

Λογική όμως οπαδών και όχι ΠΑΕ…

Στο ερώτημα, λοιπόν, του «τις πταίει»  η εύκολη απάντηση είναι ότι ο μόνος που δεν φταίει είναι ο φίλαθλος. Η δύσκολη απάντηση είναι να ορίσεις αυτόν που έχει τις ευθύνες, γιατί μετά θα πρέπει να του επιβάλεις και την ανάλογη τιμωρία και αυτό ακόμη -στο ποδόσφαιρο τουλάχιστον- δεν έχει ωριμάσει ακόμη ώστε να πραγματοποιηθεί….

Ο κάθε ένας λοιπόν συνεχίζει ή δεν συνεχίζει να το παρακολουθεί ανάλογα με το πόσο αντέχει και ανέχεται… έτσι απλά!

Του Αλέκου Καρύτσα

*(Ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΡΥΤΣΑΣ κοντά σας μαζί με τον ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 18:00 από τη συχνότητα του ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3)