Όσο περνάει ο καιρός οι έρευνες λένε ότι το φαινόμενο  του ντόπινγκ εξαπλώνεται όχι μόνο σε αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό υψηλού επιπέδου (Ολυμπιάδες, παγκόσμια πρωταθλήματα, ομαδικά αθλήματα με  μεγάλο εμπορικό αντίκτυπο κτλ) αλλά και σε ανθρώπους που αθλούνται περιστασιακά και βάζουν τον εαυτό τους σε αυτή την διαδικασία για την βελτίωση (αλίμονο) του ατομικού τους ρεκόρ σε έναν απλό αγώνα λαϊκού δρόμου. Και όλα αυτά όχι για κάποια οικονομικά οφέλη αλλά απλώς για την «αναγνώριση» από άλλα μέλη του «δρομικού κινήματος». Υπάρχουν δηλαδή  άνθρωποι που ντοπάρονται και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους στην κυριολεξία για κάποια like στο facebook ή για μια καλή φωτογραφία σε κάποιο άλλο κοινωνικό δίκτυο.

Αυτό έχει σαν επακόλουθο το ντόπινγκ να μην δηλητηριάζει μόνο  τα σώματα των αθλητών, άλλα και τις ψυχές όλων των αθλούμενων «καθαρών» και μη αλλά και των φιλάθλων. Πλέον όποιος διακρίνεται σε υψηλό επίπεδο στην συνείδηση κάποιων είναι εξ ορισμού ντοπέ. «Δεν γίνονται τέτοια πράγματα με πορτοκαλάδες» θα πουν οι δήθεν ψαγμένοι.

Ακόμα και σε απλούς αγώνες όμως και σε αθλούμενους που δεν διεκδικούν διακρίσεις, όποια καλή επίδοση πραγματοποιείται θα βρεθεί κάποιος να σχολιάσει «ποιος ξέρει τι παίρνει». Όλα αυτά αποτελούν πολλές φορές απλοϊκά κουτσομπολιά χωρίς σημασία. Με αφορμή τον θάνατο του Αυστραλού αθλητή Μπάνιστερ και τα σχόλια που  συνοδεύουν την είδηση σε κάποια site, βλέπουμε ότι στις μέρες μας οι αθλητές και οι παλαίμαχοι αθλητές  που έχουν την ατυχία να χάσουν τη ζωή τους πρόωρα, έχουν πλέον και τον κίνδυνο της μετά θάνατον διαπόμπευσης.

Και είναι  άλλο πράγμα να μιλάμε για κάποιον που μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και άλλο να κατηγορούμε κάποιον με μόνο επιχείρημα το γεγονός ότι πέθανε νέος. Με την αύξηση του δρομικού  κινήματος μοιραία πολλαπλασιάζονται και οι κάθε λογιών «ειδήμονες». Νομίζω ότι αν ο αθλητισμός βελτιώνει τις σωματικές επιδόσεις χωρίς την ανάλογη πνευματική βελτίωση δεν έχει την ίδια αξία.

Του Δημήτρη Καννή