Από νοικοκύρης… «Τσιγγάνος» απειλείται να γίνει ο Αθλητικός Όμιλος «Σπάρτακος» Ιωαννίνων, ο λεγόμενος και Σύλλογος των Ολυμπιονικών για τα Γιάννενα, λόγω των πολλών επιτυχιών που κατέγραψε ο Σύλλογος τα χρυσά χρόνια της άρσης βαρών.

Μπορεί η πολιτεία να του παραχώρησε δύο (2) κλειστά γυμναστήρια προδιαγραφών που θα ζήλευαν πολλά αθλητικά σωματεία της χώρας μας, σήμερα ωστόσο, κινδυνεύει να εκτοπιστεί από κάθε στεγασμένη εγκατάσταση που χρησιμοποιούν οι αθλητές του, κατά παράβαση συμφωνιών, παραχωρητηρίων και επίσημων δεσμεύσεων.

Το ιστορικό

Ιούλιος του 1994: το Υπουργείο Πολιτισμού εγκρίνει την πίστωση 15 εκατ. δραχμών για την κατασκευή μιας προκατασκευασμένης αίθουσας σε χώρο του ΕΑΝΚ για τις ανάγκες των βαρέων αθλημάτων. Η επιχορήγηση είναι προς το ΕΑΝΚΙ και το έγγραφο απευθύνεται στον «Σπάρτακο». Η επιχορήγηση επιβεβαιώνεται με νεότερα έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και ένα χρόνο αργότερα.

Δεκέμβριος του 2002: η τότε Νομαρχιακή Αρχή Ιωαννίνων επί θητείας Νίκου Ζαρμπαλά εισηγείται προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο με πρόταση της αντινομάρχου Βούλας Τσίλη «Η διαχείριση των εγκαταστάσεων της αίθουσας βαρέων αθλημάτων και η λειτουργία του ως αθλητικού χώρου να παραχωρηθεί με απόφαση του Ν.Σ. στη διοίκηση του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων και το δικαίωμα χρήσης των κτιριακών εγκαταστάσεων στον Αθλητικό Όμιλο «Σπάρτακος» Ιωαννίνων, γιατί συνάδει με τις δραστηριότητές του». Η εισήγηση ψηφίζεται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της 11ης/12/2002.

Το 1997 ξεκίνησε η κατασκευή της περίφημης αίθουσας βαρέων αθλημάτων.

Η κατασκευή της αίθουσας είχε ξεκινήσει σε οικόπεδο της περιοχής Λιμνοπούλας Ιωαννίνων (!), το οποίο είχε παραχωρηθεί για την κατασκευή της από το Δήμο Ιωαννιτών. Μετά τη δημοπράτηση του έργου και αφού παρουσιάστηκαν διάφορα προβλήματα, η κατασκευή της αίθουσας ξεκίνησε σε οικόπεδο που παραχώρησε ο πρώην Δήμος Ανατολής σε θέση παραπλεύρως από το ΠΕΑΚΙ. Το δικαίωμα χρήση των κτιριακών εγκαταστάσεων παραμένει στον ΑΟ «Σπάρτακος».

Το μνημόνιο του 2015

Τα πράγματα αλλάζουν αργότερα, και στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας και με προγραμματική σύμβαση που υπογράφουν τον Ιούνιο του 2015, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Ηπείρου ο Αλέκος Καχριμάνης, τη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ ο Γιώργος Σουκουβέλος και τον ΑΟ «Σπάρτακος» ο πρόεδρός του Τάσος Λάγκας, γίνεται… ανταλλαγή ανάμεσα στην αίθουσα βαρέων αθλημάτων και τις κλειστές αίθουσες στη Λιμνοπούλα που είχε κατασκευάσει η Περιφέρεια Ηπείρου. «Παραχωρείται σύμφωνα με το εν λόγω μνημόνιο συνεργασίας, η κατ’ αποκλειστικότητα χρήση της κλειστής αίθουσας (σ.σ. ονομάζεται πια «Γεώργιος Οικονόμου») η οποία κατασκευάστηκε με δαπάνες της Περιφέρειας Ηπείρου, στο χώρο μεταξύ του κλειστού γυμναστηρίου και γηπέδου ποδοσφαίρου του πρώην ΕΑΝΚΙ» όριζε το εν λόγω μνημόνιο συνεργασίας.

Τι γίνεται σήμερα

Σήμερα, ο «Σπάρτακος» δεν έχει την αίθουσα βαρέων αθλημάτων που έχει παραχωρηθεί για τη χρήση της ως γήπεδο σάλας κυρίως για το μπάσκετ, στα ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης μας και επίσης, απειλείται με έξωση από την αίθουσα που φέρει το όνομα «Γιώργος Οικονόμου». Η αίθουσα αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη και διαθέτει μόνο ρεύμα, ως σήμερα.

Η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ έχει πια ανακαλέσει όλα τα παραχωρητήρια και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για άλλες δραστηριότητες το χώρο όπου σήμερα προπονούνται οι αθλητές του «Σπάρτακου».

Ταυτόχρονα ζητά ενοίκιο για άλλους χώρους που χρησιμοποιεί ο Σύλλογος μέχρι σήμερα, τους οποίους θα έπρεπε να παραχωρήσει αλλά δεν το κάνει εξαιτίας του γεγονότος πως η αίθουσα που υποτίθεται ότι θα στέγαζε αποκλειστικά τις ανάγκες της άρσης βαρών είναι ακόμα προς αναβάθμισης και τις λείπουν βασικές υποδομές.

Το τελευταίο έγγραφο της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ έχει ημερομηνία 11/1/2018

 

[Πηγή: neoiagones.gr]