Νομίζω δεν υπάρχει άλλη λέξη ορθότερη και πιο κατατοπιστική από το να χαρακτηρίσει παντελώς το τι συμβαίνει τελικά σε αυτή την χώρα. Είναι εύλογο κάποιος να αναρωτιέται, αν τελικά η ανθρώπινη χαζομάρα έχει ταβάνι. Θαρρώ ότι καλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική, της κατάστασης, φράση δεν θα μπορούσε να ταιριάξει, γράφοντας αυτή την τετρασύλλαβη λέξη με μία μικρή παράφραση της χώρας μας. Ένα πολύ μεγάλο ντέρμπι και βαθμολογικά αλλά και στον ευρύτερο περίγυρο, που χρόνια είχαμε να δούμε, επισκιάστηκε ξανά από εξωγενείς παράγοντες, αν και αυτή την φορά δεν το περιμέναμε και τόσο σε σχέση με άλλα χρόνια. Μπάλα δεν είδαμε εν τέλει, αν και πολύ το θέλαμε. Τελικά ακόμη και όταν κάποιος έχει την δύναμη στα χέρια του, και αναφέρομαι φυσικά σε οπαδό οποιασδήποτε ελληνικής ομάδας, αρκείται στο να κλοτσάει την πολυτέλεια και την “ζεστασιά” της πρώτης θέσης και της γενικότερης ευημερίας που δεν είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Aκόμη και στην κατάσταση που βρήκε τον Ολυμπιακό την Κυριακή το βράδυ ο ΠΑΟΚ, είναι μία τέτοια κατάσταση από μια σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων που του έχουν προκύψει. Του βγήκε σε καλό ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός και «φόρτωσε» την ΑΕΚ με επιπλέον παιχνίδια, κούραση και επιτακτικής ανάγκης προσθήκες ώστε να εμβαθύνει τον πάγκο της, με απώτερο σκοπό να βγει η χρονιά σε τρεις διοργανώσεις έναντι δύο των υπόλοιπων διεκδικητών.

Στην Τούμπα λοιπόν ο Δικέφαλος του Βορρά πετυχαίνει τον Ολυμπιακό «πληγωμένο» ήδη από τα αλλεπάλληλα «στραπάτσα» από την ΑΕΚ, η οποία βρήκε τους ερυθρόλευκους φαβορί για το πρωτάθλημα, πριν τις τρεις σερί αναμετρήσεις και στις δύο διοργανώσεις, δηλαδή σε κύπελλο και πρωτάθλημα, στέλνοντάς τον στην Τούμπα με τη νίκη του να δίνει 6.00 απόδοση πρώτη φορά στα χρονικά. Η “αποκαθήλωση” λοιπόν του Ολυμπιακού είχε έρθει αρκετές αγωνιστικές πριν. Μιλάμε για απίστευτα πλεονεκτήματα σε μια οριακή βαθμολογικά μάχη για το πρωτάθλημα, που μέχρι σήμερα έβρισκε τον ΠΑΟΚ μόνο πρώτο κάνοντάς τον, τόσο ισχυρό όσο δεν υπήρξε πολλά χρόνια τώρα. Άλλωστε όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο, και ιδίως με το Ελληνικό, ξέραμε από το καλοκαίρι πως τα “κόζια” άλλαξαν, όπως λένε και οι λαϊκιστές, και οι ερυθρόλευκοι έχουν χάσει κάθε επικοινωνιακό και διοικητικό κομμάτι που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Η ίδια επικοινωνιακή «συνταγή» δηλαδή, από την οποία δεν έχει αποκομίσει τίποτε φέτος.

Όλη την εβδομάδα φωνές για τη διαιτησία, που μετά από πολλά χρόνια είναι ξανά στα ίσια της, παίζοντας τα πάντα 50-50. Και από αυτές τις φωνές καταλαβαίνει κανείς πως έχει χαθεί η δύναμη, του πολλά χρόνια ισχυρού και με προβληματικές εμφανίσεις της ομάδας, επιπροσθέτως. Που τελικά στην πράξη αποδεικνύεται πως δεν ωφελείται καθόλου, δεν κερδίζει τίποτε από αυτό το κλίμα.

Πάνω λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον, “πάτησαν” αμφότεροι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, με σκοπό να αλλάξουν την κατάσταση στην κορυφή και στον περίγυρο. Λεφτά έπεσαν, η ΕΠΟ άλλαξε, οι νόμοι “έσφιξαν” και όλα έβαιναν καλώς. Μέχρι που τι έγινε; Κάποιος ανεγκέφαλος αποφάσισε να “δαγκώσει” το χέρι που τον ταΐζει τόσες αγωνιστικές ανελλιπώς και αναφέρομαι φυσικά στον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ στην προκειμένη περίπτωση, που κι αν έβαλε λεφτά φέτος, και αν πάλεψε επικοινωνιακά και αν τα πήρε όλα με το μέρος του. Και καλά έκανε από την στιγμή που μπορούσε. Και τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος δηλαδή φέτος; Άλλωστε στην Ελλάδα ο ισχυρός σε όλα τα μέτωπα έχει το πλεονέκτημα και το ξέρουμε καλά. Που του προσφέρει απλόχερα την πρώτη θέση, με ισχυρό επικοινωνιακό περιβάλλον και με τη δημιουργία μίας ομάδας που σίγουρα έχει πάρα πολλά χρόνια να δει. Αλλά ακόμη και έτσι είναι μάλλον της μοίρας γραφτό να καταστρέφεται από το ίδιο το “αίμα” της κάθε ομάδας ενδότερα, αυτό που με κόπο χτίζεται. Τι κατάφερε λοιπόν αυτός ο “φίλος” του ΠΑΟΚ; Στέρησε την ευκαιρία από 25 χιλιάδες φίλους του ΠΑΟΚ και άλλους τόσους μακριά, να δουν μία μεγάλη νίκη απέναντι σε μία μεγάλη ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, θέτοντας τον Δικέφαλο του Βορρά σοβαρό, πλέον, φαβορί για τον τίτλο. Και το αστείο είναι πως κάθε φίλος των γηπεδούχων ήξερε πως με το παραμικρό, θα δώσει το “βήμα” να πατήσει εκεί κάθε παράγοντας των ερυθρολεύκων που βρισκόταν νόμιμα στον αγωνιστικό χώρο και να αποχωρήσει μαζί με την ομάδα από το γήπεδο. Από την άλλη σ’ ένα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 90 λεπτά να μην γινόταν το παραμικρό, σε οποιαδήποτε εξέλιξη του αγώνα, ήταν επίσης δύσκολο κομματι.

Και ορθά θα έκανε, όπως και έγινε. Και όλοι ξέρουμε πως και ο Γκαρθία φέτος και ο Ίβιτς πέρυσι έκαναν το “θέατρο της Δευτέρας” που λέγαμε αλά παλαιά, αλλά καλά έκαναν από την στιγμή που το δικαίωμα δόθηκε απλόχερα χωρίς λόγο. Από την στιγμή που το δικαίωμα δόθηκε από το πουθενά, έχοντας στην μνήμη μας φρέσκα – φρέσκα κιόλας κι άλλα περιστατικά όπως με τον Ίβιτς στην Λεωφόρο, όπως με τον Φιμπόγκανσον το 2015, αλλά και σε ένα Άρης-Αστέρας Τρίπολης το 2012 με το γυάλινο μπουκάλι που χτύπησε την επόπτρια τότε, και υπήρξε παραδειγματική τιμωρία με αφαίρεση βαθμών, πρόστιμο και κεκλεισμένων θυρών, τότε γιατί να μην εκμεταλλευτεί την ευκαιρία ο Ολυμπιακός τώρα που παίζεται ο τίτλος; Βρήκε πόρτα ανοιχτή και μπήκε και όλα αυτά από μία πραγματικά αδικαιλόγητη ενέργεια. Άλλωστε ο νόμος το λέει ξεκάθαρα.Εάν από την ρίψη αντικειμένων υπάρξει σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή από έξι χιλιάδες ευρώ (6.000) έως ογδόντα χιλιάδων ευρώ (80.000). Στην περίπτωση που υπάρξει οριστική διακοπή του αγώνα, επιπρόσθετα επιβάλλεται κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντίπαλης ομάδας και αφαίρεση τριών (3) βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές δύο (2) έως τρείς (3) αγωνιστικές”.

Συνοψίζοντας, κάθε τέτοια ενέργεια είναι κατακριτέα, και από την στιγμή που ο νόμος το αναφέρει, τότε καλώς ή κακώς οι τιμωρίες είναι δίκαιες. Τι να κάνουμε; Το άρθρο 15 γράφτηκε και λέει αυτά τα πράγματα, και εφαρμόστηκε σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν. Κάθε βαθμός στο πρωτάθλημα κερδίζεται με τον ιδρώτα των ποδοσφαιριστών, αλλά αυτό μάλλον δεν συγκινεί κάποιους που ξέρουν πόσο αυστηροί είναι οι νόμοι και έχουν πολλά πρόσφατα γεγονότα να θυμηθούν, όπως και αυτό στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ πριν κάποιες αγωνιστικές με την εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο μετά την λήξη του αγώνα. Προφανώς και πρέπει να βρεθεί ο συγκεκριμένος οπαδός και να τιμωρηθεί για παραδειγματισμό των υπολοίπων, που αν είναι δυνατόν βρισκόταν στα επίσημα και όχι σε κερκίδα φανατικών. Μία κερκίδα οργανωμένων, μάλιστα, την οποία σπάνια βλέπουμε τόσο “δασκαλεμένη” και τόσο “ποδοσφαιρική”. Κι όμως! Από αλλού το περιμένεις και από αλλού σου έρχεται πια σε αυτή την χώρα. Απ’ ότι φαίνεται το πρωτάθλημα θα κριθεί κατά πολύ στα δικαστήρια, και μένει να μάθουμε ποιος θα είναι ο κερδισμένος από αυτό το βαθμολογικό “ντόμινο”. Να τα χαιρόμαστε λοιπόν...

 Του Χρυσόστομου Βητσόπουλου