image description

Προδιαγεγραμμένη ήταν η πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα από τη στιγμή που δεν κέρδισε τα κρίσιμα παιχνίδια με Λεβαδειακό και Κέρκυρα και έμεινε εκτός πεντάδας. Από τότε είχαμε επισημάνει ότι η ομάδα πρέπει να προσέξει για να έχει ένα αξιοπρεπές φινάλε, γιατί συνήθως η διάθεση και τα κίνητρα υπάρχουν όσο υπάρχουν πιθανότητες για έναν συγκεκριμένο στόχο. Όταν χάνεται ο μεγάλος στόχος, χάνονται και τα υπόλοιπα και το κακό είναι ότι ο κατήφορος σταματάει στο τέλος του δρόμου και πολύ σπάνια νωρίτερα.

Εδώ, πάντως, τίθεται ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τους ίδιους τους παίκτες. Μπορεί να χάθηκε ο ομαδικός στόχος, αλλά τα προσωπικά κίνητρα της διάκρισης παραμένουν «ενσωματωμένα» στο dna κάθε επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Το ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν βγήκε στην πεντάδα, δεν σημαίνει ότι έπαψαν να παίζουν για τη μεταγραφή τους, για την ανανέωση του συμβολαίου τους, για έναν δικό τους άνθρωπο ή για τους φιλάθλους που κάποτε έπιναν νερό στο όνομά τους. Το γιατί μετά τα ομαδικά, έχασαν και τα προσωπικά τους κίνητρα, ας καθίσουν να κάνουν την αυτοκριτική τους να ψάξουν τι έφταιξε. Μια ομάδα που σέβεται τον εαυτό της και θέλει να πετύχει, πρέπει να αναλύει πάντα γιατί και πως έφτασε στην επιτυχία ή την αποτυχία. Οι απ’ έξω μπορούμε να υποθέσουμε πολλά. Οι εντός αποδυτηρίων ξέρουν πολύ καλύτερα τι συνέβη, πότε χαλάρωσαν και τι τους ξενέρωσε.

Έχουμε τονίσει κι άλλες φορές ότι ο Γιάννης Πετράκης δεν μπορεί να κάνει θαύματα, όταν από το ρόστερ αφαιρείται συνεχώς ό,τι καλύτερο και ποιοτικότερο έχει. Του έφυγε στην προετοιμασία ο καλύτερος τερματοφύλακας της κατηγορίας, ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Του έφυγε ένα από τα καλύτερα αριστερά μπακ της Ελλάδας, ο Κούτρης και ο πρώτος σε ασίστ της φετινής σεζόν, ο Ναδάλες. Του έφυγε το στόπερ που θα κάνει λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, ο Μαυροπάνος, του είναι ήδη «φευγάτος» ο Κόντε, που σκέφτεται μόνο τη μεταγραφή του εδώ και 2 μήνες και δεν έχει πλέον το πάθος που τον χαρακτήριζε. Πόσους λαγούς να βγάλει πια απ’ το καπέλο; Μην ξεχνάμε ότι όλες οι μεταγραφές φέτος πήγαν άπατες και δεν ξεπήδησαν νέοι πρωταγωνιστές.

Θα του ασκήσουμε, πάντως και κριτική, η οποία έχει να κάνει με το ότι δεν πέταξε φέτος στα βαθιά έναν-δυο από τους επαγγελματίες της Κ20, να τους ετοιμάσει για του χρόνου και δεν βρήκε τρόπο να ενεργοποιήσει ψυχολογικά την ομάδα, όταν αυτή «άδειασε». Εκεί έχει τις ευθύνες του. Ίσως να θεώρησε ότι στην κατάσταση που είναι η ομάδα μπορεί να κάψει τους νεαρούς, όπως παραλίγο να γίνει πέρυσι με τον Μαυροπάνο στη Βέροια. Όπως και να ‘χει, χάθηκε η ευκαιρία.

Πάμε στην ατομική κριτική των παικτών, όπως κάνουμε κάθε Δευτέρα:

Μάρκος Βελλίδης: Στα εύκολα του αγώνα ήταν εκεί, στα δύσκολα δεν έκανε τη διαφορά και τον τερματοφύλακα μια ομάδα τον θέλει να πιάνει τα άπιαστα. Μια κακή χρονιά για τον Βελλίδη φτάνει στο τέλος της και πρέπει να την ξεχάσει. Καθαρά ψυχολογικό το θέμα, αφού τις πραγματικές του δυνατότητες τις έχουμε δει. Έκανε 1 λάθος, 1 κλέψιμο και 2 επεμβάσεις. Στατιστικά που πραγματικά δείχνουν ότι η Λαμία ήταν επικίνδυνη μόνο σε δύο στιγμές του παιχνιδιού και άφαντη στο υπόλοιπο ματς. Κι όμως νίκησε!

Νίκος Καρανίκας: Είχε κάποιες καλές στιγμές, ανέλαβε τα περισσότερα κόρνερ και ίσως αν υπήρχε παίκτης να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, να είχε δώσει ασίστ. Σε γενικές γραμμές, προσπάθησε και ήταν κοντά στα επίπεδα του «καλός». Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 3/11 γεμίσματα, 4 πάσες, 6 λάθη και 1 κλέψιμο.

Πέδρο Κόντε: Δημιούργησε φάσεις με ωραίες ατομικές του ενέργειες, αλλά δεν θα τις χαρακτηρίζαμε «καθαρές» ευκαιρίες. Δεν είναι το ίδιο υπερδραστήριος όπως ήταν μέχρι το ματς με τον Πλατανιά, αλλά ήταν ένα κλικ καλύτερη η εμφάνισή του από άλλες το προηγούμενο διάστημα. Είχε 3 τελικές προσπάθειες, 5 πάσες, 5 λάθη, έκανε 4 φάουλ και κέρδισε 3.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Έπαιξε πάλι στα αριστερά, έκανε πολλά χιλιόμετρα πάνω-κάτω στο γήπεδο, πίεσε και έκανε πολλά κλεψίματα, έπαιξε δυνατά, αλλά στο επιθετικό κομμάτι δεν έδωσε πολλές λύσεις. Είχε 1/3 γεμίσματα, 2 πάσες, 5 λάθη, 6 κλεψίματα, έκανε 2  και κέρδισε 2 φάουλ.

Θέμης Τζημόπουλος: Ξεκίνησε στην τριάδα των στόπερ, συνέχισε στα χαφ στο β’ ημίχρονο, σε μια συνηθισμένη κίνηση του Γιάννη Πετράκη. Στη φάση του γκολ του Πίτι «τρώει» την προσποίηση και πέφτει κάτω. Για την εμπειρία του δεν έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο. Είχε 1/2 γεμίσματα, 4 πάσες, 4 λάθη, 4 κλεψίματα και 1 επέμβαση.

Αλέξης Μιχαήλ: Ο αρχηγός έχει ευθύνη στο δεύτερο γκολ, καθώς χάνει το μαρκάρισμα του Όμο και ο Βελλίδης ολοκληρώνει το λάθος στη φάση, καθώς αποκρούει μέσα από το τέρμα. Ο Μιχαήλ είχε 1 τελική προσπάθεια, 1 πάσα, 4 κλεψίματα και 1 επέμβαση.

Αλέξανδρος Νικολιάς: Δεν πλησίασε την απόδοση προηγούμενων παιχνιδιών, αλλά προσπάθησε, έτρεξε, είχε δοκάρι. Τα περισσότερα, όμως, που επιχείρησε στο παιχνίδι δεν του βγήκαν. Είχε 0/3 γεμίσματα και 2 πάσες.

Φίλιπ Χέλκβιστ: Πρώτη φορά βασικός, περιμέναμε να τον δούμε πως στέκεται στο γήπεδο, αλλά δεν διακρίναμε κάτι ιδιαίτερο. Για την ακρίβεια πέρασε τελείως απαρατήρητος. Είχε 2 λάθη και 1 κερδισμένο φάουλ.

Ιγκόρ Βιδάλ: Έβγαλε διάθεση στο α’ ημίχρονο, είχε κάποιες όμορφες ενέργειες, αλλά έμεινε μακριά από την αντίπαλη περιοχή και δεν απείλησε καθόλου. Είχε 0/2 γεμίσματα, 4 λάθη, 3 κλεψίματα, έκανε 2 και κέρδισε 2 φάουλ.

Άντι Λίλα: Το τελευταίο του ματς για φέτος, αφού αντίκρισε την 7η κίτρινη της σεζόν και θα χάσει το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και το πρώτο της επόμενης σεζόν. Καλή εμφάνιση από τον Άντι, που κέρδισε μονομαχίες στη μεσαία γραμμή και ήταν πάλι μέσα στις φάσεις, αλλά δεν το έχει το εύκολο γκολ. Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 4 πάσες, 3 λάθη, 6 κλεψίματα και έκανε 5 φάουλ.

Τόλης Σκόνδρας: Απέφυγε τα μεγάλα λάθη και από εκεί και πέρα, σ’ ένα ματς που η άμυνα του ΠΑΣ δεν είχε πίεση, ήταν λογικό να βρίσκεται σ’ αυτούς που έβγαλαν απροβλημάτιστα το ματς. Είχε μια καλή απόκρουση σε σουτ του Μπούντνικ, που ευτυχώς πρόλαβε να πέσει στα πόδια του, αλλιώς μπορεί ο ΠΑΣ να δεχόταν εκεί το τρίτο γκολ. Έκανε 2 λάθη, 1 απόκρουση και 3 κλεψίματα.

 

Αλλαγές

Μπρούνο Χαλκιαδάκης: Από τον Μπρούνο μπορεί να δεις μια εξαιρετική ασίστ ή ένα πολύ ωραίο γκολ, αλλά δυστυχώς είναι μια έμπνευση της στιγμής, ασύνδετη με το υπόλοιπο παιχνίδι του, στο οποίο δεν έχει σταθερή απόδοση και δεν ξέρεις τι θα βγάλει και πότε. Πέτυχε το πολύ ωραίο γκολ μετά από 2 μήνες δυστοκίας για την ομάδα, έδωσε 2 πάσες, έκανε 5 λάθη, 1 απόκρουση και κέρδισε 2 φάουλ.

Γιώργος Μανθάτης: Μπήκε με τη συνήθη διάθεση να κάνει πράγματα, αλλά ακόμα δεν έχει αποκτήσει την πολύ μεγάλη ουσία στο παιχνίδι του. Με τις δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι δεν είχε ποτέ το μυαλό του στον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά έπαιζε για να τον βλέπει ο Ολυμπιακός. Θα του κάνει κακό να μείνει αν δεν αποφασίσει ότι παίζει για την ομάδα της Ηπείρου, τους φιλάθλους της και τον εαυτό του. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 2/6 γεμίσματα, 3 λάθη και 3 κλεψίματα.

Αλέξανδρος Αποστολόπουλος: Μια αλλαγή που δεν έγινε κατανοητό το σκεπτικό της. Ίσως ο Πετράκης έψαχνε κάποιους παίκτες για καλύτερες σέντρες. Είχε 1/3 γεμίσματα, 2 λάθη και 2 κλεψίματα.

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Επιμένει στην ίδια συνταγή, που του φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα. Ίσως αν την αλλάξει, να αλλάξει και το αποτέλεσμα. Κάθε χρόνο στο φινάλε όλο και κάποιον από τους «βασικούς» της επόμενης χρονιάς μας αποκάλυπτε, αλλά φέτος ή δεν ανοίγει τα «χαρτιά» του ή δεν έχουμε τίποτα ελπιδοφόρο στο ρόστερ. Μάλλον το πρώτο, γιατί το δεύτερο το έχουμε δει στην Κ20.

Υ.Γ.: Μας «χαλάει» αφάνταστα τη διάθεση να ακούμε ότι ο κόουτς συζητάει με τον Άρη, τη στιγμή που δεν έκλεισε το κεφάλαιο του ΠΑΣ Γιάννινα. Αν είχε πει ότι θα φύγει στο τέλος της χρονιάς, θα είχε κάθε δικαίωμα να ψάχνεται. Από τη στιγμή που δεν έχει προϊδεάσει για έξοδο και κάθεται και συζητάει με τον κ. Χριστοβασίλη για τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, είναι άκομψο να ακούγονται σενάρια που δεν διαψεύδονται.

Του Γιάννη Γιαννάκη