BOOKSPOT

Το κρίσιμο δίλημμα του Χριστοβασίλη

0

Σε όλες τις ομάδες πάνε και έρχονται παίκτες και πολλές φορές αλλάζει η μισή ομάδα ακόμα και από καλοκαίρι σε χειμώνα. Μία διαφορετική στρατηγική, όμως, ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΣ Γιάννινα, η οποία έχει δικαιώσει σε μεγάλο βαθμό τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του. Πρόκειται για την ανανέωση του ρόστερ με πολύ αργούς ρυθμούς, με την έμφαση να δίνεται στο να υπάρχουν πάντα 9-10 παίκτες που θα ξεκινάνε το πρωτάθλημα έχοντας ομοιογένεια τουλάχιστον μίας ολόκληρης σεζόν ή και παραπάνω. Και φυσικά όσο περνούσε ο καιρός ο εκάστοτε προπονητής ενσωμάτωνε και τους υπόλοιπους.

Πολλοί αντίπαλοι προπονητές σε κατά καιρούς δηλώσεις τους, ειδικά στις αρχές των πρωταθλημάτων, επεσήμαιναν ότι η ομοιογένεια του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν το μεγάλο του αυτού, τη στιγμή που άλλες ομάδες χρειάζονταν 5-6 αγωνιστικές για να μονταριστούν.

Φαίνεται, όμως, ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για το μοντέλο που ακολουθήθηκε πιστά τα τελευταία χρόνια από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Οι περισσότερες «κολόνες» του οικοδομήματος είτε μεγαλώνουν είτε αποχωρούν είτε προσελκύουν μεταγραφικό ενδιαφέρον. Έτσι, ο κ. Χριστοβασίλης βρίσκεται προς ενός κρίσιμου διλήμματος αυτό το καλοκαίρι. Θα προχωρήσει σε ανανεώσεις συμβολαίων ή προσώπων; Θα προτιμήσει να πάει στη σίγουρη «συνταγή» των προηγούμενων ετών, που η εμπειρία του ρόστερ μπορεί να εγγυηθεί μια σίγουρη παραμονή, αλλά όχι την υπέρβαση ή θα πάρει το ρίσκο του φρεσκαρίσματος της ομάδας; Το πρώτο δεν ταράζει τα ήρεμα νερά της λίμνης και διατηρεί τη ρουτίνα… Το δεύτερο προϋποθέτει πάρα πολλές ενδεκαδάτες μεταγραφές και αύξηση του μπάτζετ για κάλυψη τυχόν λάθος επιλογών με διορθωτικές κινήσεις τον Ιανουάριο.

Και όταν τα διλήμματα είναι τελικά τόσο ακραία, συνήθως ακολουθείται η «χρυσή τομή». Ανανεώσεις παικτών που εμπνέουν εμπιστοσύνη ακόμα και αν παρουσιάζουν αγωνιστική κάμψη και μεταγραφές λίγες, αλλά χαμηλού ρίσκου. Άλλωστε οι περσινές δεκάδες δοκιμές αποδείχτηκαν άνευ ουσίας και καθυστέρησαν (σε επίπεδο πανικού) τον σχεδιασμό.

Διανύουμε την τελευταία αγωνιστική εβδομάδα, καθώς υπάρχει και το ματς με τον Ολυμπιακό την Κυριακή, αλλά από Δευτέρα τα διλήμματα αυτά μπαίνουν σε πρώτο πλάνο και ο κ. Χριστοβασίλης καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της ομάδας. Ειδικά αν αποφασιστεί η αναδιάρθρωση των κατηγοριών από τη σεζόν 2019-2020, οι πειραματισμοί, τα ρίσκα και τα ολοένα και πιο μικρά μπάτζετ δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρουν την παραμονή. Μην ξεχνάμε και την ιδιοσυγκρασία των φιλάθλων στα Γιάννενα, που δεν σταματάνε να αμφισβητούν.

Από Δευτέρα, λοιπόν, τα σπουδαία…

Υ.Γ.: Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε πάλι πόσο σημαντικό είναι το θέμα του προπονητή. Ειδικά αν θες να φτιάξεις ομάδα που θα κάνει νέα αρχή, πρέπει την επόμενη εβδομάδα να ανακοινωθεί αν μένει ή φεύγει ο Πετράκης. Καμία περαιτέρω αναβολή για κανέναν λόγο.

Του Γιάννη Γιαννάκη

Σχόλια

Comments are closed.